İsrail neden Gazze'ye saldırıyor ?

Güncel haberler ve olaylar
Cevapla
Kullanıcı avatarı
taNGo
WebMaster
WebMaster
Mesajlar: 3959
Kayıt: 23-06-2003 20:54
Konum: Geriden
İletişim:

İsrail neden Gazze'ye saldırıyor ?

Mesaj gönderen taNGo »

Resim Son zamanlarda İsrail, Gazze'ye ve Filistin vatandaşlarına karşı saldırılarını hız kesmeksizin arttırmaya devam ediyor. Ancak "İsrail Gazze'ye ve Filistin vatandaşlarına neden saldırıyor?" sorusunun cevabını bilmeyenler için tarihten bugüne aşağıdaki yazıyı hazırladık.

İsrail'in Gazze'ye saldırma nedenini özet olarak belirtmek gerekirse, Filistinlilere ait toprakları işgal etmek ve İsrail Devleti'nin topraklarını genişletmektir. "İşgal etmek" diyoruz, çünkü İsrail Devleti'ni oluşturan Yahudiler MS 1. yüzyıldan 1946 yılına kadar Filistin topraklarında değillerdi.

Peki bu süre zarfında Filistin'de neler oldu? Milattan önce ve sonra Yahudiler neredeydiler?
Yahudiler, M.Ö. yıllarda Mısır'da yaşıyorlardı. Daha sonra Filistin'e göç ettiler ve M.S. 1. yüzyıla kadar Filistin topraklarında yaşadılar. Yahudilerden bir süre sonra Filistin sırasıyla Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Persler'in hakimiyetinde geçti.

İslamiyet'in doğuşundan sonra ilk halife Hz. Ebu Bekir zamanında Müslümanlar Filistin topraklarının bir bölümünü İslam Devleti sınırları içerisine kattılar. 2. halife Hz. Ömer zamanında ise bölgedeki Kudüs'ün de alınması ile birlikte Filistin tamamen Müslümanların oldu.

Filistin'in Müslümanlara ait olmasından sonra Haçlılar, Haçlı Seferleri sırasında bölgeyi (özellikle Kudüs'ü) Müslümanlardan almak istediler. Daha sonra Filistin bir süre Haçlıların eline geçti. Ancak bir süre sonra Selahaddin Eyyubi Filistin'de tekrar İslam hakimiyetini kurdu. Filistin bölgesi daha sonra Memlûkluların eline geçtiyse de 1516 yılında Osmanlı Devleti'nin sınırlarına katıldı ve yaklaşık 400 yıl boyunca Filistin Osmanlılar'da kaldı.

1. Dünya Savaşı sırasında Filistin'de çıkan savaşta Osmanlı Devleti'ni yenen İngilizler, Filistin topraklarını ele geçirdi ve bölge 1948 yılına kadar İngiliz manda yönetimi ile yönetilmeye başlandı.

Siyonizm ve Yahudiler'in Filistin topraklarına yerleşmesi
bknz: Siyonizm nedir?
İngilizler, 1. Dünya Savaşında Filistin'i ele geçirdikten sonra Siyonizm'e destek vermeye başladılar ve 1917 yılında yayınlanan Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarını dünya üzerinde çeşitli bölgelerde yayılmış olan Yahudilere tekrar verme girişiminde bulundular. Bu girişimin amacı Dünyada dağınık olarak yaşayan Yahudilerin birleşip bu bölgeye yerleşmesiydi. Siyonistlerin de istediği buydu.

Balfour Deklarasyonu'ndan sonra bölgeye Yahudi göçü başladı. İlk başlarda Filistin'e az sayıda Yahudi göç etmişse de daha sonra İngiliz manda yönetiminin ses çıkarmaması ile birlikte bölgedeki Yahudi nüfusu giderek artmaya başladı.

Filistin'de belirli topraklara yerleşen Yahudiler, burada bağımsız bir devlet kurma amacıyla örgütlenmeye başladılar. Bölgede yaşan Müslüman Arap Halkı'nın git gide artan Yahudi nüfusu yüzünden endişeleri arttı. Böylece dışarıdan gelip topraklarına yerleşen Yahudiler ile Müslümanlar arasında bir çok çatışma çıktı.

2. Dünya Savaşı ve Filistin sorununun çözümü için Birleşmiş Milletlerin planı
İngiltere 1939 yılında Filistin bölgesine Yahudi göçünü sınırlama kararı aldı. Ancak bu karar karşısında Siyonistlerin sert tepkileriyle karşılaştı ve Yahudiler ile İngilizlerin araları bozulmaya başladı. Üstüne üstlük Siyonistler bölgede bir Yahudi Devleti'nin artık hızlı bir şekilde kurulması için İngilizlere baskı yaptılar. Fakat İngilizler sömürgelerinde bulunan Filistin'deki Müslüman Arap Halkı'nı kaybedeceğini düşünerek bölgede bir Yahudi Devleti'nin kurulmasını kabul etmedi.

Bu olaylardan bir süre sonra meydana gelen 2. Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri Siyonistleri ciddi anlamda desteklemeye başladı. 2. Dünya Savaşının sonucunda başarısızlık alan İngiltere ise Filistin'deki sorunlarla artık daha fazla baş edemedi ve sorunu çözmesi için 1947 yılında Birleşmiş Milletlere götürdü.

Birleşmiş Milletler, Filistin sorununu çözmek için UNSCOP adlı bir komisyon oluşturdu ve Filistin bölgesinde bir bölünme planı hazırladı. Bu plana göre Müslüman Arap halkına 11500 km2 toprak, Yahudilere ise 14100 km2 toprak kalacaktı. Kudüs şehri ise Birleşmiş Milletlerin koruması altında olacaktı.

Bölünme planı 1947 yılında toplanan Birleşmiş Milletler Genel kurulunda 13 olumsuz oya karşı, 33 olumlu oyla kabul edildi. Kullanılan 13 olumsuz oydan birisini de Türkiye vermiştir.

İsrail Devleti'nin kurulması
Birleşmiş Milletlerde kabul edilen bölünme planının ardından Filistin'de çatışmalar ciddi derecede arttı. Çünkü karara Filistinli Müslüman Arap halkı kati olarak karşı çıkmış, Yahudi ve Siyonistler ise kararı sevinerek karşılamışlardır.

Yahudiler, Filistinliler dışında bölgede hala mevcut olan manda yönetimindeki İngiliz askeri birlikleriyle de çatıştılar. İngilizler bu çatışmalardan sonra daha fazla bölgede durmak istemeyip 14.Mayıs.1948 yılında askeri birliklerini bölgeden geri çektiler. İngilizlerin bölgeden çekilmesi sonucunda ise, aynı gün Siyonistler, İsrail Devleti'ni kurduklarını tüm Dünya'ya ilan ettiler. İsrail Devleti'ni tanıyan ilk iki ülke ise Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği oldu.

İsrail Devleti'nin kurulmasından sonra meydana gelen savaşlar
İsrail Devleti'nin kurulmasının ardından çevredeki Ürdün, Mısır gibi Arap ülkeleri kararı çok sert karşıladı ve İsrail ile aralarında şiddetli savaş çıktı. Savaş sonucunda İsrail Filistin'e ait toprakların bir çoğunu ele geçirdi. Mısır Gazze Şeridi'ni, Ürdün ise Batı Şeria'yı aldı. İsrail ele geçirdiği topraklardaki Filistin halkını sınır dışı etmeye başladı.

1967 yılında gerçekleşen İsrail-Arap savaşı sonucunda ise İsrail, Gazze Şeridi'ni ve Batı Şeria'yı da alarak topraklarına kattı. Böylece İsrail toprakları daha da büyümüş oldu. Sınırlarını git gide genişleten İsrailliler topraklarında yaşayan Filistinlileri de çıkarmaya ya da egemenliği altına almaya başladılar. Bu topraklarda yaşamak istemeyen Filistinliler ise çevredeki Arap ülkelerine, özellikle Ürdün'e göç etmeye başladılar. Ürdün'de yardım kuruluşlarının yardımlarıyla hayatlarını devam ettirmeye çalışan Filistinlilere bir darbede Ürdün yönetiminden geldi. Ülkelerinde yaşamaya çalışan Filistinlilerle çatışan Ürdün yönetimi Filistin halkını ülkesinden kovdu. Bu olay sonucunda ise Filistinliler Lübnan'a sığınmak zorunda kaldı.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Kuruluşu
Sürekli devam eden savaşların ardından 1964 yılında Filistin halkının haklarını savunmak ve korumak amacıyla Kudüs bölgesinde Filistin Kurtuluş Örgütü adında askeri bir örgüt kuruldu. Ancak örgüt kurulduktan 3 yıl sonra İsrail ile meydana gelen savaşın kaybedilmesi üzerine örgüt kapandı. Daha sonra çevre ülkelerdeki mülteci kamplarında yaşayan Filistinliler farklı isimlerle direniş örgütleri kurdular. Kurulan bu örgütlerden birisi olan El-fetih örgütü Filistin Milli Konseyi'ne girmeyi başararak İsrail'le mücadelede yeni bir dönemin başlangıcına imza attı.

El-fetih, Filistin Kurtuluş Örgütü'nü yeniden toparlamaya çalıştı ve önce Ürdün'e ardından Ürdün ile çıkan çatışmalar sonucunda Lübnan'a bir üs kurarak İsrail'e karşı direnişe Lübnan'dan devam edilmeye başlandı.

1973 yılında tekrar meydana gelen Yahudi - Arap savaşında Araplar tekrar yenildi ve İsrail sınırlarını daha fazla genişletmeyi başardı. İsrail bu dönemden sonra Filistin Kurtuluş Örgütü'nü de çökertmeye çalışmak istedi ve örgütün Lübnan'daki üssünü bombalamaya başladı. Böylece İsrail Filistinlileri yok etme bahanesiyle Güney Lübnan'ı işgal etti.

Mısır ve İsrail arasında Barış Anlaşması
Tüm bu olaylar devam ederken 1979 yılında Mısır ile İsrail arasında ilginç bir şekilde barış anlaşması imzalandı. Bu anlaşma hem Arap ülkelerini hem de Filistin Kurtuluş Örgütü'nün ciddi derecede tepkisini çekti. Arap ülkeleri bu anlaşma sonucunda Mısır'ın dahil olduğu bölgesel kuruluşlardaki üyeliğini dondurdular.

Kudüs'ün İsrail topraklarına katılması ve başkent oluşu
1980 yılında İsrail boş durmayıp Kudüs'ü de işgal etti ve tüm Dünya'ya Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğu duyurdu. Bu durum dünya üzerinde bazı kesimler tarafından aşırı tepkilere neden olsa da sonuç yine İsrail'in istediği gibi oldu.


Bağımsız Filistin Devleti'nin kurulması
İsrailliler Filistin Kurtuluş Örgütü'nün kamplarını her fırsatta bombalamaya devam ettiler. İsrail'in bu saldırıları sonucunda gerek sivil gerek asker olmak üzere bir çok insan öldü. Filistin Kurtuluş Örgütü üyeleri ise bu saldırılar karşısında Beyrut, Tunus gibi sürekli farklı bölgelere kayarak varlıklarını devam ettirmeye çalıştılar.

1987 yılında İsrail'in işgal ettiği topraklarda yaşayan bazı Filistinliler ayaklanmalara başladı. İsrail yönetimini çökertmeye yönelik başlayan bu ayaklanmalarda grev, vergi ödememe, işyerlerine gitmeme gibi durumlar meydana geldi. İsrail ise bu ayaklanmayı sona erdirmek için şiddete başvurarak bir çok Filistinliyi öldürdü. Ayaklanmada bir çok Filistinlinin öldürülmesi ayaklanmanın daha da şiddetlenmesine yol açtı. Tüm bu ayaklanmalardan sonra Bağımsız Filistin Devleti kurma düşüncesi ortaya çıktı. Birleşmiş Milletlerin Kasım.1988 tarihinde aldığı kararla daha önce Filistinlilere bırakılan ve şu an İsrail'in işgal ettiği topraklar üzerinde Bağımsız Filistin Devleti'nin kurulduğu açıklandı. Karardan sonra yüze yakın bir çok ülke Bağımsız Filistin Devleti'ni tanıdığını açıkladı. Amerika ve İsrail ise karara sert bir dille karşı çıktı.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün İsrail'i kabul etmesi
1988 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü başkanı Yaser Arafat'ın Cenevre'de yaptığı bir konuşmada teröre karşı olduğunu açıklaması Amerika ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasında temasların başlamasına yol açtı. Bu temaslar neticesinde Filistin Kurtuluş Örgütü, Birleşmiş Milletlerin; içlerinde İsrail'in varlığının kabul edilmesinin de yer aldığı bazı kararlarını kabul etti. Böylece Filistin Kurtuluş Örgütü İsrail'in varlığını kabul etmiş oldu. Örgütün bu kabulü çok büyük eleştiri ve tepkiye neden olmuştur.

1947 yılından 2010 yılına Filistin toprakları ve Yahudi yerleşimleri:

[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

İsrail'in Gazze'ye saldırması
Günümüzde İsrail'in Gazze'ye saldırma sebeplerinin en başında Gazze topraklarının Filistinli bir örgüt ve siyasi parti olan Hamas'ın elinde olması geliyor.

Gazze, 1967 yılında İsrail tarafından işgal edilmiştir. 1993 yılında şehir Filistin Ulusal Yönetimine geçerek yönetilmeye başlanmıştır. Daha sonra 2007 yılında Hamas seçimleri kazanarak yönetimi devraldı. Şu an Gazze'de bir çok Filistinli yaşamaktadır.

İsrail'in amacı ise eskiden de olduğu gibi bölgeyi işgal edip tekrar topraklarına katmak ve tehdit olarak gördüğü Filistin yönetimi Hamas'ı yok etmektir.
Dreams
realramtha
New Friend
New Friend
Mesajlar: 10
Kayıt: 07-05-2014 10:56

Re: İsrail neden Gazze'ye saldırıyor ?

Mesaj gönderen realramtha »

Kısaca açıklamak gerekirse kendi topraklarını genişletirken başkalarını yok ediyor. Bu yani orda yapılan vahşetin ve insanlık dışı hareketlerin sonunun gelmesi gerekiyor
Cevapla

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir