Jeofizik nedir?

Ziyaretçiler ya da kullanıcılar tarafından etik kurallar dahilinde sorulan her türlü soruları araştırarak bu forumdan yanıtlıyoruz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
taNGo
WebMaster
WebMaster
Mesajlar: 3959
Kayıt: 23-06-2003 20:54
Konum: Geriden
İletişim:

Jeofizik nedir?

Mesaj gönderen taNGo »

SORU:

Jeofizik nedir, jeofizik ne demek?

CEVAP:

Yer'in yüzeyinde ve derinliklerinde gerçekleşen bütün fiziksel olayları inceleyen bilim dalı (yerfiziği de denir).

Yer, kesikliklerle birbirinden ayrılan eşmerkezli bir küreler dizisi olarak tanımlanabilir. En dıştaki örtü, hafif bir basınçla ve içerdiği maddelerin çok ender olmasıyla nitelenen atmosferdir. Bu, dış jeofiziğin ve meteorolojinin inceleme konusunu oluşturur; doğrudan gözlenebilir, ama sonda balonları ve uydular yardımıyla da atmosfer konusundaki bilgiler oldukça artmıştır.

Gaz atmosferi büyük ölçüde, denizler ve okyanuslardan oluşan hidrosferle örtülü yerkabuğunu çevreler: Fiziksel denizbilim, sıvı kütlelerini etkileyen olayları ve fiziksel yasaları inceler. Batiskaflar sayesinde son zamanlarda çok derin deniz diplerine inilebilmektedir. Çeşitli sıvı tabakalardan ve diplerde çökelmiş tortul tabakalarından radyoelektrik ya da ses dalgalarının yansımasına dayanan birçok dolaylı uygulama da vardır. Jeoloji, inceleme alanına giren yerkabuğunun yalnızca çok ince bir tabakasını gözlemleyebilmektedir. Daha derin bölgelerin incelenmesinde fiziksel tekniklere başvurulur. Yeryuvarlağının içiyse, iç jeofiziğin alanına girer.

Kaynakça, Gelişim Hachette Cilt: 6 Sayfa: 2040
Dreams
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 10 misafir