
Boğaz ağrısı genellikle kış aylarında görülse de yaz aylarında da çok dondurma tüketimi, bakteriler, üşütme, metabolizma ile ilgili sorunlar nedeniyle de görülebilir.
Boğaz ağrısına genelde mikroplar ve metabolizma ile ilgili sorunlar neden olur. 4 ila 7 yaş arasındaki çocuklarda boğaz ağrısı daha sık olarak görülmektedir. Boğaz ağrısına neden olan en büyük etmen virüslerdir. Boğaz ağrısı bazı durumlarda tehlikeli olabilir ve doktora gidilmelidir. Bu durumlarda bakteri enfeksiyonu sonucu yüksek ateş görülebilir. Boğaz ağrısının belirtileri arasında ses kısıklığı, boğazda yanma, öksürük, nefes kokusu, tozlu ortamlarda boğaz kuruluğu vardır. Bu hastalık genelde 2-3 gün içerisinde geçer. Hastalık belirtisini gösterdiği anda doktorunuza danıştığınızda, antibiyotik tedavisi uygulayabilir.
Boğaz ağrısını azaltmak için genelde şunlar tavsiye edilmektedir:
- Adaçayı, ıhlamur, nane limon çayı, ballı sıcak çay gibi sıcak içecekler içmek.
- Yatak odasında hava nemlendirici bir cihaz bulundurmak. Eğer kaloriferli bir evde yaşıyorsanız havanın nemlenmesi için kaloriferin üzerine su koyabilirsiniz. Klimanız varsa havayı kurutacağından nemlendirici bir cihaz kullanmanız tavsiye edilir.
- Doktorunuzun tavsiye ettiği hafif ağrı kesiciler kullanılabilir.
- Yine doktorunuzun tavsiye ettiği boğaz ağrısına iyi gelen pastiller kullanılabilir.
- Yarım bardak suyun 4'te 1'ine tuz koyarak günde bir kaç kez gargara yapabilirsiniz.