Irak'ta insanlık tarihi yok oluyor

Kültür ve sanat haberleri
Cevapla
Glfm

Irak'ta insanlık tarihi yok oluyor

Mesaj gönderen Glfm »

Yağmacılar ve askeri üsler nedeniyle tarihi kalıntılar tehdit altında...


İngiliz İndependent gazetesinin tanınmış yazarlarından Robert Fisk’in yaptığı ayrıntılı araştırmaya göre, Irak’ta 2 bin yıllık Sümer kentleri kalıntıları yağmacıların elline düşmüş durumda. Askeri üsler de binlerce yıllık tarihi kalıntılara ve eserlere büyük zarar veriyor. Robert Fisk, medeniyetlerin beşiği olarak görülen Mezopotamya tarihinin bu şekilde yok edilmesini işgalin en yüz kızartıcı semboli olarak niteliyor.


Medeniyetlerin beşiği olarak görülen Irak’ta tam 10 bin arkelojik alan bulunuyor.

Sadece Nasiriye bölgesinde Sümerlerin kalıntılarının bulunduğu 840 alan var.

İnsanlığın gelişimini göstermesi açısından büyük önem taşıyan bu tarihi kalıntılar, ABD işgaliyle birlikte büyük bir tehdidin altına girmiş durumda.

İngiliz İndependent gazetesinin köşe yazarlarından Robert Fisk’in yaptığı ayrıntılı bir araştırma hemen hemen bu tarihi kalıntıların hepsinin yağmacıların eline düştüğünü gösteriyor.

Yağmacılar, altın ve mücevher gibi değerli eşyaları bulmak için tarihi alanlarda bilinçsizce kazı yapıyor.

Aşiret liderlerinin ve Iraklı arkelogların da desteğini alan yağmacılar giderek daha fazla organize oluyor ve buldukları hazineleri, kamyonlarla, uçaklarla ve gemilerle avrupa, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Japonya’ya taşıyor.

Irak’taki tarihi alanlara zarar veren bir başka etkense koalisyon güçlerinin askeri üsleri.

Örneğin ABD ordusunun dünyanın en eski kentlerlerinden Ur’da 5 yıldır bir askeri üssü bulunuyor. Iraklı arkeloglara göre ABD ordusunun ağır askeri araçlarının yol açtığı sarsıntılar nedeniyle İncil’e göre Hz. İbrahim’in doğum yeri olan Ur hergün deprem yaşıyormuş gibi oluyor.

Robert fisk, Irak’ta insanlık tarihinin yokolduğu uyarısında bulunuyor:
“İnsanlık, lüks evlerinde güven içinde oturan özel koleksiyoncuların zevki için tarihi kaybediyor. Medeniyetlerin beşiği olarak görülen Irak’ın tarihinin yokedilmesi yıkıcı işgalin en yüz kızartıcı sembollerinden birisi.”

Olayların farkına varan Iraklılar ise yok olan geçmişlerini koruyamamanın çaresizliğini yaşıyor.

Ntv
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir