Sualtından 2300 yıllık Pegasos çıktı....

Kültür ve sanat haberleri
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Alamut
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1694
Kayıt: 16-09-2003 17:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Sualtından 2300 yıllık Pegasos çıktı....

Mesaj gönderen Alamut »

ResimAntalya’nın Gazipaşa İlçesi’nde yürütülen arkeolojik sualtı çalışmalarında, Helenistik döneme ait 2 bin 300 yıllık ‘Pegasos’ heykelciği bulundu. Dünyada bir eşi daha olmayan esere paha biçilemiyor.

Gazipaşa İlçesi’nde yüzey araştırmalarını yürüten ABD’deki Purdue Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Nicholas Rauh, düzenlediği basın toplantısında, Güney Köyü’ndeki antik limanda, iki haftadır yürütülen sualtı çalışmalarında ilginç buluntularla karşılaşıldığını söyledi.

Bölgede 9 yıldır karada yüzey araştırması yaptıklarını, bu yıl ise Florida State Üniversitesi’nden Prof. Cherly Ward’ın bilimsel direktörlüğünde sualtı çalışmalarına başladıklarını belirten Rauh, yaklaşık 15 metre derinlikte ‘Pegasos’ heykelciği bulduklarını ifade etti.
Rauh, “Ülkemiz Amerika Birleşik Devletleri’nde, burada yürütülen çalışmalara çok büyük önem veriliyor. 9 yıldır Gazipaşa’da çalışıyorum. Hükümetimiz çalışmalar için bize 700 bin dolar ödenek gönderdi” diye konuştu.

DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK
Prof. Ward ise yaklaşık 20 santimetre boyutundaki Helenistik döneme ait bronz ‘Pegasos’ heykelciğinin, gemi başlığı olarak kullanılmış olabileceğine dikkati çekti. Eserin 2 bin 300 yıllık olduğunu kaydeden Ward, “Böyle bir esere dünya üzerinde henüz rastlanılmadı. Bu yüzden esere paha biçilemiyor. Arkeolojik anlamda değeri çok büyük. Eserle ilgili çalışmalara şimdi kütüphanede devam edeceğiz” dedi.

BÖLGE, DENİZCİLİK TARİHİNİN EN BÜYÜK LİMANLARINDAN
Sualtı çalışmalarına Türkiye’den destek veren Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Fotoğraf Merkezi Teknik Direktörü ve Akdeniz Sualtı Araştırmaları Merkezi Sorumlusu Hakan Öniz ise son iki haftada bölgede 90’ın üzerinde gemi çapasına rastladıklarını söyledi.
Öniz, ahşap, taş ve demir çapaların 2 bin 500 yıldan daha eski olduğunu vurgulayarak, “Bu da bölgenin denizcilik anlamında tarihin en büyük limanlarından birisi olduğunun göstergesidir” diye konuştu.
Bulunan ‘Pegasos”heykelciğinin, yarın, Alanya Müzesi’ne gönderileceği bildirildi.

“GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI”
Basın toplantısına katılan Gazipaşa Kaymakamı İsmail Gültekin, bölgedeki tarihsel varlığın tespiti için çalışan herkese her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Gültekin, Gazipaşa’da yürütülen çalışmaların sadece yüzey araştırması olarak kalmasını istemediklerini belirterek, “Özellikle Güney Kalesi’nde kazı yapmak isteyen herkese destek vermeye hazırız” dedi.
İsmail Gültekin, heykelciğin çıkarıldığı bölgede jandarmanın her türlü güvenlik önlemini aldığını da vurgulayarak, kaçak dalışlara veya kazılara kesinlikle izin vermeyeceklerini bildirdi.
Gazipaşa Belediye Başkanı Cem Burak Özgenç, Gazipaşa isminin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi güzellikleriyle de öne çıktığını söyledi. Özgenç, “Gazipaşa’nın, yoğun yapılaşmanın olduğu bir kent olmasını istemiyoruz” diye konuştu.

A.A.
Hani kurşun sıksan geçmez ya geceden...
Kullanıcı avatarı
MARTI
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2223
Kayıt: 21-05-2004 03:43

Mesaj gönderen MARTI »

Su Pegasus' a hayranim.. Gercekten de cok degerli bir eser bulmuslar.. Ve cok mükemmel duruyor..

Bölgenin denizcilik anlaminda tarihin en büyük limanlarindan birisi olmasi da dikkat cekici.

Tesekkürler Alamut.
Kullanıcı avatarı
alaybozan
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1240
Kayıt: 23-05-2004 22:01
Konum: Atlantis'ten

Mesaj gönderen alaybozan »

bu pegasus kafkas mitinde Tığujey olarak geçiyor. nart Sosrıkua(çerkes miti) Tiğujeyle kafkasların en yüksek doruğuna tek sıçrayışta varıyor, ordularının en enünde uçarak savaşa gidiyordu...
ufo gören masum köylü!! Koçum benim!!
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir