Hangi Meyve Suyu Neye İyi Gelir?

En önemli konumuz, sağlığımız hakkında bilgilerimizi paylaşalım
Cevapla
Kullanıcı avatarı
DiLeMmA
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 3422
Kayıt: 02-02-2005 00:28

Hangi Meyve Suyu Neye İyi Gelir?

Mesaj gönderen DiLeMmA »

Sağlık ve gıda konusuyla az çok ilgilenenler bilir, antioksidan özelliği yüksek gıdalar 'süper şifalı' dediğimiz gruba girer. Yani ne kadar tüketilirse o kadar faydalı denen türden...

Sağlık ve gıda konusuyla az çok ilgilenenler bilir, antioksidan özelliği yüksek gıdalar 'süper şifalı' dediğimiz gruba girer. Yani ne kadar tüketilirse o kadar faydalı denen türden... Uzmanlar gazetelere, televizyonlara çıkar ve uzun uzun anlatır, neyi ne kadar tüketeceğimizi söylerler. Üzümün çok faydalı olduğunu bilmeyen var mıdır ya da portakal suyunun C vitamini deposu olduğunu... Adını söylerken bile yüzünüzü buruşturacağınız brokoli ya da Brüksel lahanasını... Bilmediğimiz onların niçin faydalı olduğudur; ve bu gıdalar vücudumuza ne yapar da bizi kanserden korur, gençleştirir, güzelleştirir?

Uzmanlara göre antioksidanlar, hücrelere zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, kanser dahil pek çok hastalığa ve erken yaşlanmaya neden olabilecek zincir reaksiyonları önleyen moleküllerdir. Bu moleküllerin vücutta gerekli seviyelerde bulunabilmesi için, yüksek oranda antioksidan içeren yiyecek ve içeceklerin alınmasına dikkat edilmelidir.

Vücudumuzun kendini tahrip etme özelliği olduğu gibi, kendini savunma mekanizmasından ileri gelen tedavi özelliği de bulunur. İçeriğinde antioksidan bulunduran besinler de bu mekanizmayı tetikleyerek serbest radikallerin ve toksinlerin oluşumunu engeller ve hatta yaşlanma etkilerini azaltırlar.


İHTİYACIMIZ OLAN HER ŞEY DOĞADA VAR

Gerçekten de vücudumuzun ihtiyaç duydukları, yaşadığımız bereketli topraklarda yetişiyor. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü öğretim görevlisi Uzman Dr. Yavuz Dizdar'a göre, sağlıklı beslenmenin temel şartlarından biri doğal besin ağırlıklı bir yaşam tarzını benimsemek... Dizdar; sağlıklı beslenmede üzüm suyu, nar ve portakalın önemini vurguluyor...

'Üzüm suyu etkinliği kesin olarak kanıtlanmış antioksidanlar içerir ve bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar kalp hastalıklarından korunmada çok önemli bir işleve sahip olduğunu kanıtlamıştır. Narın içerdiği pek çok madde halen preklinik araştırma sürecindedir ve umut verici sonuçlar alınmaktadır.'

Dizdar, doğanın bize sunduğu olanakların gün geçtikçe ve bilim ilerledikçe daha iyi anlaşıldığını vurguluyor ve şöyle diyor:

'Her meyvenin en faydalı olduğu dönem, doğal olgunluğuna ulaştığı aşamadır. Buna karşılık günümüzde modern gıda teknolojisi doğanın olanaklarını katkısız olarak ve yılın dört mevsimi bize sunabilmektedir.'


HANGİSİ NEYE FAYDALI?

Peki hangi meyve suyu neye iyi gelir biliyor musunuz? İşte birkaçı:

Gençlik kaynağı üzüm suyu:Üzüm suyu, içerdiği zengin vitamin ve mineraller nedeniyle vücudun günlük ihtiyacını karşılayabilecek özelliktedir. Üzüm suyunda bol miktarda A ve C vitaminleri, mineraller, demir ve potasyum var. Antioksidan özellikli olduğu için cildin yaşlanmasını da geciktirir. Kan yapıcı özelliğinin yanı sıra romatizma ve mafsal ağrılarına iyi gelen üzüm suyu, kalp sistemini düzenleyip bedensel ve zihinsel yorgunlukları giderir.

Ayrıca içerdiği diyet lifleri sayesinde bağırsakları yumuşatıcı ve idrar söktürücü özelliğiyle organizmayı toksinlerden arındırır.


Kansere karşı portakal suyu: C vitamini ve folik asit sayesinde soğuk algınlığına karşı korur, öksürüğü azaltır.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek bizleri soğuk algınlığı ve gripten koruyan meyvelerin başında portakal geliyor. İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır. Portakal suyundaki bir antioksidan olan bioflavin damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller. Portakal suyunda bulunan yüksek miktardaki potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur, aynı zamanda cildin kuruyup kırışıklıkların oluşmasını da önler. Ayrıca, içerdiği vitaminler ve antioksidanlar sayesinde portakal, kanın pıhtılaşmasını, mide ve pankreas kanserini önler ve ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar.


Ateş düşürücü vişne suyu: Ateşli hastalıklara karşı güçlü bir silah olan vişnede A vitamini ve potasyum bulunur. Ateşi düşürüp susuzluğu gideren vişne suyu, ateşli hastalıklardan sonra kanı temizlemeye de yardımcı olur. Vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasını, mide ve karaciğerin düzenli olarak çalışmasını sağlar. Ayrıca, ishali keser, idrar söktürücü özelliği vardır.

Huzur kaynağı kayısı suyu: A, B3 (Niasin) vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir kansızlığa iyi gelir, kan yapımına yardımcı olur ve sinirleri gevşetip uyku getirir. İçerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik erimesine karşı faydalıdır. Lifli bir meyve olduğundan bağırsakları korur ve pekliğe iyi gelir. Kayısıda bulunan betakaroten ise kanserin, özellikle akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcıdır.

Tansiyon düşüren elma suyu: Elma, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan B3 (Niasin) ve E vitamini, potasyum ve bol miktarda pektin içerir. Kan şekerini kontrol altında tutan elma suyu baş ağrısına da iyi gelir. Ayrıca böbrekleri temizler ve kolesterolü düşürür. Bağırsak parazitlerinin dökülmesini sağlar, bedensel ve zihinsel yorgunlukların giderilmesinde ise etkin rol oynar. Ayrıca romatizma, gut ve mide rahatsızlıklarının (gastrit, ülser) panzehiridir. Elma suyunun içindeki bitki besinleri, kalp ve akciğer kanseri rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır. Damar sertliğini önler, kan basıncını düşürerek tansiyonun yükselmesine engel olur.

Uykusuzluğa karşı şeftali suyu: Şeftali, içerdiği A, B3 (Niasin) ve C vitaminleriyle, folik asit, betakaroten, potasyum ile gribe karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Vücutta A vitamini oluşturan temel madde olan betakaroten, şeftalide çok miktarda bulunur. Antioksidan özelliğiyle toksinlerin vücuda vereceği zararları önler. Uykusuzluğu giderir. Hazmı kolaylaştıran şeftali aynı zamanda böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar ve iyi bir idrar sökücüdür.

Yıllardır geniş ürün yelpazesiyle sofralarımızda yer alan ve 2005 yılında Türk gıda sektöründeki 50. yılını kutlayan Tamek, doğanın en faydalı meyvelerinden üzüm, kan portakalı ve nar meyvelerini, özenle seçerek sofralarımıza taşıyor. Tamek, iki yeni ürünü yüzde 100 üzüm suyu ve kan portakalı-nar karışık içeceğini tüketicileriyle buluşturuyor.


MUCİZEVİ MEYVE KAN PORTAKALI

Son dönemde özellikle vücutta yaşlanmayı geciktirici etkisi olan doğal antioksidan içerikleriyle ilgi toplayan bu içecek, zengin besin öğeleriyle de vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılıyor. Nar ve kan portakalı meyvelerinde bol miktarda bulunan C vitamini (ki kan portakalı normal portakala oranla dört kat fazla C vitamini içeriyor) ve üzümde bulunan A, B1, B2 ve C vitaminleri bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudun direncini arttırıyor.

Meyveyi dalından yiyemeyen, pazara gidip taptaze meyve alamayanlar için daha iyi bir seçenek var mı?


MEYVE SUYU HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 6 ŞEY

1) Meyve suyu, nektar ve meyveli içecek farklı şeylerdir. Meyve suyu yüzde 100, meyve nektarı yüzde 25-99 ve meyveli içecek yüzde 10-49 meyveden oluşur.

2) Meyve suyu şişmanlatmaz çünkü kalori düzeyi düşüktür. 100 gram meyvenin sağladığı enerji 44-52 kcal arasındadır.

3) Meyve suyu diş çürütmez. Diş çürüklerine yol açan ana etken flor yetersizliğidir. Ancak meyve suyu tüketenlerin ağız ve diş temizliğine dikkat etmesi gerekir. Son yıllardaki araştırmalara göre; eğer yeterli flor alınıyorsa ve ağız temizliğine özen gösteriliyorsa gıdanın diş çürüklerine etkisi oldukça kısıtlıdır.

4) Kanser vakalarının gelişmekte olan ülkelerde yüzde 30'u, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 20'sinin diyete bağlı oluştuğu belirtiliyor. Antioksidan etkinlik gösteren sebze ve meyve suları ise bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkide bulunuyor.

5) Günde 1 porsiyon sebze ve meyve tüketiminin artması akciğer kanseri riskini yüzde 6 oranında düşürüyor.

6) Türkiye'de, 80'li yıllardan bu yana meyve suyu ve türevlerine koruyucu madde katılmasına izin verilmiyor. Uygulanan koruma teknolojisi koruyucu kullanılmasını gerektirmiyor. Ambalaj açılmadıkça koruma etkisi sürer. Koruyucu içerseydi, ambalaj açıldıktan sonra da meyve suyu bozulmazdı.


ANTİOKSİDANLARIN SIRRI NE?



Bağışıklık sistemini güçlendirir.



Yaşlanma etkilerinin azaltılmasına (anti-aging) yardımcı olur.



Bağ dokusunu güçlendirerek cilt sarkmasına engel olur.



Kırışıklıklarla daha başlamadan savaşmak için oral kozmetik olarak kullanılır. Cildin elastik, yumuşak ve daha kırışıksız olmasına yardım eder.



Kalp ve damar sistemindeki dokulara esneklik sağlar ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.



Eklemlerde bükülme zorluğuna karşı hareketi kolaylaştırır.



Özellikle sigara içenler, alkol alanlar ve doğum kontrol hapı kullananlar için çok değerlidir.



Kan dolaşımının düzenlenmesine yardım eder.



Varise karşı koruyucudur.


habervitrini.com
Başkaları gitmiş olur, gidince;
Bir sen yakınsın, uzakta kalınca..
Kullanıcı avatarı
Nefertiti
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2313
Kayıt: 19-12-2005 17:42
Konum: her an her yerden

Mesaj gönderen Nefertiti »

5) Günde 1 porsiyon sebze ve meyve tüketiminin artması akciğer kanseri riskini yüzde 6 oranında düşürüyor.

Bilmiyordum bunu, vay be.. Sağol DiLeMmA başlık için. Artık arayanlar kolaylıkla bulabilir ;)
Tırtılın "Dünya'nın sonu" dediğine, Usta "Kelebek" der...
Kullanıcı avatarı
DiLeMmA
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 3422
Kayıt: 02-02-2005 00:28

Mesaj gönderen DiLeMmA »

Şimdi yazıcıdan dökeceğim :)
Başkaları gitmiş olur, gidince;
Bir sen yakınsın, uzakta kalınca..
Kullanıcı avatarı
tush
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2679
Kayıt: 18-01-2006 01:20
İletişim:

Mesaj gönderen tush »

Banada bir tane fotokopisini getir.Çok güzel, Teşekkürler..
http://www.tushsnk.com

http://www.myspace.com/tushsnk
Meneptah
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 189
Kayıt: 07-01-2007 18:10
Konum: ArkaSokak'tan

Mesaj gönderen Meneptah »

Evet çok güzel olmuş, paylaşım için teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
ComiC
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 6250
Kayıt: 18-01-2004 13:00

Mesaj gönderen ComiC »

Neyi yanlış yapıyorum diye düşünüyordum buldum. Bundan sonra sabah sabah ayran içmek yerine şeftali suyu içmem gerekiyormuş :D
enjoy the silence..
Kullanıcı avatarı
Enchanting
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 7916
Kayıt: 09-06-2005 14:13
Konum: Ankara

Mesaj gönderen Enchanting »

Ben hep karışık mevye suyu içiyorum, en iyisi benim o zaman :D
bir gün ve gerçekten, her şey çok güzel ölecek!
Kullanıcı avatarı
DiLeMmA
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 3422
Kayıt: 02-02-2005 00:28

Mesaj gönderen DiLeMmA »

Alemsiniz ya :D
Başkaları gitmiş olur, gidince;
Bir sen yakınsın, uzakta kalınca..
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir