Tac Mahal ve Ustalarinin Isimleri Hususunda

Kültür ve sanat haberleri
Cevapla
Kullanıcı avatarı
MARTI
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2223
Kayıt: 21-05-2004 03:43

Tac Mahal ve Ustalarinin Isimleri Hususunda

Mesaj gönderen MARTI »

Tac Mahal'i Yapan Ustalarin Isimleri Bulundu

Tac Mahal saheserinin yapiminda emegi geçen ve daha önce adlari bilinmeyen 670 duvar ustasi ve isçinin isimleri ve imzalari bulundu.

Asian Age (Asya Çagi) gazetesinin Hindistan Arkeoloji Arastirma Kurumu yöneticisi D. Dayalan'a dayanarak bildirdigine göre, Hintli arkeologlar, düzenli belge kayitlari alinan çalismalari sirasinda, ''daha önce fark edilmeyen'' biçimde ana yapinin kuzeyi, avlu ve ek yapilarin incelenmesi sirasinda kumtasina Arapça, Farsça ve Hindu dilinde hakkedilmis isimleri buldular. Arkeolog Dayalan, tasa hakkedilmis isimler arasinda ''üç çatalli zipkin, yildizlar, geometrik sekiller ve çiçekler'' bulunmasinin, tüm ustalarin ve isçilerin çok farkli yörelerden geldiklerini gösterdigini anlatti. Dört minareli ak mermer Tac Mahal basyapitinda çalisan çok kisi, okuma yazma bilmediginden kendilerini farkli sekille tanitti.

Arkeolog Dayalan, tüm kitabe, sekil ve isimlerin tek tek çözülmeye çalisilacagini, böylece dünyanin hiç tanimadigi saheser emekçilerinin kaydedilecegini söyledi.

Mogol fatihi Cengiz Han ve Timur'un soyundan gelerek Babür Sah'in kurdugu Hint-Türk Imparatorlugu, Hindistan'da 332 yil (1526-1858) egemen oldu. Hint-Türk imparatoru Sah Cihan'in 1631'de Burhanpur'da dogum sirasinda ölen karisi Ercümend Banu Begüm için yaptirdigi essiz mimari basyapitta çalisan ustalar, Islam ülkelerinden gelen mimarlarla çalismaya 1632'de basladilar. Associated Press ajansinin da deyimiyle ''Hindistan'in en yüce mimari mucizesi''nin yapiminda Hindistan ve Orta Asya'nin çesitli yerlerinden getirilen yapi ustalari, duvarcilar, kakmacilar, hattatlar ve baska sanatkarlar çalisti. Günde 20 bin isçinin çalismasiyla türbe 1643'te, çevresindeki avlu ve yapilar 1649'da bitirildi.

Agra ilinin disinda, Yamuna Irmagi'nin kiyisinda, 305 x 580 metre ölçülerinde dikdörtgen avluda yer alan Tac Mahal, dört cephesinin ortalarinda 33 metre yüksekligindeki taçkapilariyla 75 metre yüksekligindeki anit kubbeyi çevreler. Iç mekani örten 30 metre yüksekligindeki alt kubbeyle üst kubbe arasinda türbe mekani kadar ölü hacim kalir. Türbe iç mekaninda 2 metre yüksekligindeki mermer sebekenin içinde Ercümend Banu ile Sah Cihan'in sandukalari duruyor. Asil mezarlar, dösemenin altinda, avlu düzeyindeki mezar odasinda. Degerli tas bezemeleri mekaninda, kumtasindan anitsal giris kapisi avlusunun güneyinde olan Tac Mahal'in adi, Ercümend Banu'nun lakabi Mümtaz Mahal'in degismis sekli.


Kaynak: Net Haber
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir