P2P Programları (BearShare Pro 4.0/Grokster 1.6/iMesh 3.1)

Network kurulumları, ADSL, VDSL v.b. internet bağlantı sorunları.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
UnreaL
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 207
Kayıt: 24-12-2005 17:26

P2P Programları (BearShare Pro 4.0/Grokster 1.6/iMesh 3.1)

Mesaj gönderen UnreaL »

BearShare Pro 4.0

[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Artı: Oldukça hızlı, etkili sonuçlar
Eksi: Dosya transferindeki düşük başarı oranı
Not: 3 / 5

BearShare yeni tasarımıyla farklı bir P2P alternatifi sunuyor. Programı yüklerken pek de alışık olunmadık şekilde, size üç tane reklam ve
"casus" yazılımı yüklemek isteyip istemediğinizi soruyor. Yüklemenin ardından size, diskinizde bulunan dosyalardan hangilerini paylaşmak istediğinizi soruyor ve de kullanımı kolay, iyi tasarlanmış arabirimiyle karşınıza çıkıyor. İndirdiğiniz dosyaların kaydedilmesini istediğiniz yeri de kolayca belirtebiliyorsunuz. Programın üst tarafında yer alan arama, download, upload, dosyalar, chat, [kullanıcılardan oluşan] topluluk, güvenlik, yardım düğmeleri ile gereken tüm ihtiyaçlarınız neredeyse karşılanıyor.

Bu yazıda inceleyeceğimiz diğer pek çok uygulama gibi BearShare de "Gnutella" ağını kullanıyor. Arama sonuçları, özellikle popüler medya dosyaları arandığında, yararlı linkleri hızlı bir şekilde sunuyor. Fakat çok önemli bir eksisi, bulunan bu dosyaları indirirken karşınıza çıkıyor. Neredeyse dört dosyadan ancak birini başarıyla bitirebiliyorsunuz. Önce kendi bağlantımdan şüphelenmeme rağmen farklı saatlerde, farklı İnternet servis sağlayıcılar üzerinden yaptığım bağlantılarda da sonuç değişmedi. Yaptığım küçük bir araştırmadan sonra BearShare kullanıcılarının sadece bundan şikayet ettiğini fark ettim. Halbuki, günümüz P2P uygulamalarında ortalama olarak %60-65, başarılı bir oran olarak kabul ediliyor.

Bu nedenle BearShare her zaman yedek P2P uygulamanız olarak elinde bulundurmanızı önereceğim bir program. Ben de Ocak ayının ilk günlerinde bu son sürümü yüklemiştim. Az önce saydığım düğmelerden biri olan Chat düğmesi, rakip programlardan geri kalmadan, bu sürüme yapılan eklerden biriydi. Fakat ay boyunca program DALNet'e bağlanamadı ve de ilginç uyarılar verdi, bulunduğum yönden "sürekli suiistimal edici talepler"(!) nedeniyle bağlantı isteğimi geri çevirdi. Bu yazıyı yazarken bir şans daha vermeme rağmen Chat düğmesi hala işlevsizdi, her ne kadar aynı hata mesajını göstermekten vazgeçmiş olsa da...

Programın içerdiği reklamlardan kurtulmak içinse 20 dolar ödemeniz gerekiyor, böylece altı ay boyunca yeni sürümleri ücretsiz elde ediyorsunuz ama dosya transferi gibi başka alanlarda diğer kullanıcılardan hiçbir artınız olmuyor. Sonuçta, BearShare son sürümüyle kullanılmayı hak ediyor ama ona bel bağlamayın, daha yüksek transfer başarısı sağlayan bir P2P uygulamasını daha kullanın.

Grokster 1.6

[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Artı: Dosya transferindeki yüksek başarı oranı
Eksi: Eksikleri var, Henüz bitirilmemiş gibi
Not: 3 / 5

Grokster FastTrack ağı üzerinde çalışıyor ve bu ağın hızından yararlanarak sonuçları çabuk getiriyor. Fakat ilginç olan, eğer çok popüler bir şarkıyı ya da şarkıcıyı aramıyorsanız, yetersiz miktarda sonuç sunması ve bu ağın tüm nimetlerinden yararlanmamızı bir nebze azaltıyor olması. Fakat sınırlı sayıdaki bu sonuçlar başarılı olarak nitelendirilebilir. Nispeten az aranan dosyaların sonuçlarıysa tatmin edici şekilde karşınıza çıkıyor.

Grokster'in en büyük artısı ise, neredeyse en etkin dosya transferi gerçekleştiren P2P uygulamalarından biri olması. Üç seferden ikisinde dosyayı başarıyla indirirken diğer seferlerin çoğunda da transferi siz "resume" diyerek devam ettiriyorsunuz ve kaldığı yerden, hiçbir yavaşlama olmadan download sürüyor. Fakat daha önceki arama sonuçlarınız, yeni bir arama yapar yapmaz gidiyor, böylece sonuçlar arasında hiçbir karşılaştırma yapamıyorsunuz.

Programın Traffic bölümü son derece yararlı bilgiler veriyor. Sadece indirmekte olduğunuz dosyaların durumu değil, sizden dosya çekenlerin neyi ne hızda aldıklarını görebiliyorsunuz. Kullanıcılara sağ tıklayarak paylaşıma açtıkları dosyalarını inceleyebiliyorsunuz. Ayrıca başarılı bir şekilde diğer kullanıcılarla mesajlaşabiliyorsunuz.

Grokster'in web sitesinde programı kullanmanızı kolaylaştırabilecek yardım dosyaları mevcut. Program çeşitli reklam ve casus yazılımlar içeriyor. Bazılarını ise yükleme aşamasında iptal edebiliyorsunuz. Fakat bunlardan biri olan Cydoor, ki bunla bazı diğer dosya değişim programlarında da karşılaştım, sizin İnternet gezinizi inceliyor. Tercihlerinizi belirleyip bunu ana sunucuya iletmeye çalışan minik yazılım, Grokster tarafından gerekli bir parça olarak sunuluyor ve "casus" olmadığı belirtiliyor, fakat bu doğru değil, size uygun reklamlar görmeniz için sizinle ilgili bilgi toplamaya devam ediyor.

My Grokster bölümü tüm medya dosyalarınızı düzenlemenize yardımcı oluyor. Her ne kadar bunun için sizin kurulu medya oynatıcı programlarınız kullanılıyor olsa da "Theater" ile program içinde bu dosyaları çalabiliyorsunuz.

Sonuç olarak dahili chat desteği olmayan Grokster tam olarak bitirilmemiş bir program gibi. Ama hızı, transferi duraklayan dosyaları başarıyla devam ettirmesine ve de 475 KB'lik küçük download boyutu ile elinizin altında bulunacak ikinci program olabilir.

iMesh 3.1

Artı: Sonuçları süzmesi ve arabirimi
Eksi: Casus ve reklam yazılımları, yetersiz sonuçlar
Not: 2 / 5

En yeni dosya değişim programlarını incelediğimizden iMesh'in de 3.1 sürümünü ele aldık. Fakat en baştan şunu belirtmek lazım ki, elinizde daha eski bir sürüm varsa yükseltmeyi hiç düşünmeyin. Zira iMesh, 3.1 ile geriye gitmiş durumda.

iMesh, kurulumunda dikkatli olmanız gereken programlardan biri. Size gösterdiği programcıkların yüklenmesini iptal etmeyi unutmayın. Yine de BonziBuddy'yi ve de çeşitli reklam içerikli yazılımları engelleyecek seçenekler yok. Bu da iMesh'in tanıtım ağırlıklı olan Grokster'den bile fazla reklam penceresi açmasına yol açıyor.

iMesh'in arama süzgeci ise rakiplerininkilerden daha başarılı. Albüm ismi gibi özellikleri dikkatle belirleyebiliyor ve istemediğiniz dosyalarla karşılaşmaktan kurtuluyorsunuz. Fakat sonuç sayısı hiç de tatmin edici değil. Akla gelebilecek ilk birkaç büyük pop şarkıcısını arayınca bazen yüzden bile az sonuç elde edebiliyorsunuz. Birbiriyle aynı olan dosyaları gruplamayan iMesh bunu belki de bulduklarını çok göstermek için yapıyordur, zira bu sürümde böyle bir hileye başvurmasına gerçekten neden olacak kadar yetersiz sonuçlarla karşılaşıyorsunuz. Ayrıca bulunan dosyaların kalitesiyle ilgili bilgi göstermemesi nedeniyle ya tek tek deneme yapıp telefon konuşması kalitesinde bir şey denemekten kurtuluyor ya da işinizi şansa bırakıyorsunuz.

Medya dosyalarınızı yönetmenizi kolaylaştırmanın yanında paylaşmak istediğiniz klasörleri kolayca işaretleyebileceğiniz Media Manager bölümü iMesh'in her zaman artısı olan kullanıcı dostu arabiriminin bir parçası. Son sürümle daha da güzel bir görüntüye kavuşan iMesh, dosyaları oynatırken sisteminize yüklenmiş ilgili programlardan yararlanıyor. Ayrıca istediğiniz dosyaları durdurup devam ettirmeniz kolay ve transfer de bir nebze daha hızlı.

Ama önceki sürümde yer alan anında mesajlaşma desteği yeni bir chat seçeneğiyle değiştirilmiş ki bu da sunucusuna bağlanamıyor. Artık neredeyse tüm dosya değiştirme programları reklam ya da casus programcıklar içerse de hiçbiri işi iMesh kadar abartmıyor. Her ikisini de barındıran iMesh ise ardı ardına açtığı reklam pencereleriyle dosya transferini arkaplana itmeyi başarıyor(!)
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir