Microsoft Terimlerinin Anlamları ve Açıklamaları (N-R)

Windows İşletim Sistemleri hakkındaki sorunlarınız.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
UnreaL
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 207
Kayıt: 24-12-2005 17:26

Microsoft Terimlerinin Anlamları ve Açıklamaları (N-R)

Mesaj gönderen UnreaL »

[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Named pipe : İşlemler arası iletişim mekanizması.

Name resolution (ad çözümleme) : Sayısal IP adresi değerlerinin karşılığı olan domain adlarını bulmak ay da tam tersi.

Network (ağ) : Birden çok bilgisayar ve çevre biriminin ortak kullanımını sağlayan işletim biçimi.

Network adapter (ağ kartı) : Bilgisayarı kablo ile diğer bilgisayara fiziksel olarak bağlanmasını sağlar.

Network driver (ağ sürücüsü) : Ağın içinde yer alan bir sabit disk ya da dizin.

Network printer (ağ yazıcısı) : Ağ içine bütün kullanıcılar tarafından kullanılabilen ortak yazıcı.

Non-windows application (Windows dışı uygulamalar) : Bellek yönetimi, sanal bellek vb. özelliklere sahip olmayan ancak Windows ortamında çalışan programlar.

Normal Template (Normal Şablon) : Normal Template (Normal Şablon), herhangi bir belge için genel amaçlı bir şablondur. Word'ü başlattığınızda ya da standart araç çubuğundan New (Yeni) düğmesine bastığınızda, Word Normal şablona dayalı yeni ve boş bir belge yaratır.
Varsayılan belge biçimlendirmesini ya da içeriğini değiştirmek için bu şablonu değiştirebilirsiniz.

Object (nesne) : Bir veri ya da masaüstünde herhangi bir şey için kullanılan genel terim. Bir Active Directory bileşeni. Kullanıcılar, gruplar vb. Nesne temelli ortamda bütün bileşenler birer nesne olarak yer alırlar. Programlanırlar ya da yönetilirler.

Offline folder (çevrim dışı klasör) : Çevrimiçi klasör kullanımı teknolojisi ise Windows 2000'in tanıtımlarında vurgulandığı gibi özellikle hareketli (tek başına ve şirket ağına bağlı olarak notebook bilgisayar kullanan kullanıcılar) kullanıcıların verilerini online ve offline durumdayken kullanmalarını sağlar.

Operator : Aritmetik ya da mantıksal işlemler yapmak için kullanılan özel simgeler (karakterler).

Open (açmak) : Bir belgeyi ya da tabloyu yükleyerek pencereye getirmek. Bir pencereyi aktif duruma getirmek.

Page (sayfa) : Bellekte belli bir kapasitedeki alan.

Paragraph Mark (Paragraf İmi) (() : Paragrafı bitirmek için ENTER tuşuna bastığınızda Word'ün eklediği yazıcıdan basılamaz () karakterdir. Paragraph Mark (Paragraf İmi), sizin paragrafa uyguladığınız biçimlendirmeyi de içerir. Standart araç çubuğundaki düğme ile ekranda görünmesi sağlanır.

Partition (bölüm) : Sabit disk üzerinde ayrı bir bölüm.

Password (parola / şifre) : Kullanıcı için programa giriş izni.

Path (yol) : Sürücü ve dosya adlarına ulaşmada kullanılan terim.

Peer-to-peer (eşler arası) : Bilgisayarlar arasında uygulama ve dosya paylaşımını sağlayan network şekli.

Peripheral unit (çevre birimi) : Bir bilgisayar sisteminde ana bilgisayarın yanında yer alan yazıcı, modem, vb. yan birimler.

Permission (izin) : Bir dizin, dosya ya da bir aygıtla ilgili olarak kullanıcılara verilen yetkiler.

Parameter (parametre) : Bir query ya da stored procedure çalıştırıldığında kullanılan bir bilgi. Parametreler sayesinde aynı query ya da stored procedure, farklı değerlerle birlikte birçok kez kullanılabilir.

Physical name (fiziksel ad) : Bir dosyanı yer aldığı yol (path).

Plug-and-Play : Donanım birimlerinin otomatik olarak tanınması ve yazılımların kuruluşlarının otomatik olarak yapılmasını sağlayan donanım ve yazılım tasarım teknolojisi.

Port (çıkış) : Bilgisayardan çıkış ve bir aygının takıldığı bağlantı yerleri.

Pre-emptive multitasking (öncelikli çok görevlilik) : Kullanıcıya en iyi şekilde yanıt vermeyi amaçlayan ve buna göre işlemcinin kontrolünü programın aldığı işletim biçimi.

Primary domain controller (ana domain kontrol birimi) : Primary Domain Controller. NT Server'ın bir domain'inde merkezi yönetim amaçlı kurulması. Ana domain kontrol birimi kullanıcı veritabanına sahiptir. Domain kullanıcılarının sisteme girişi ana kontrol birimi üzerinden kontrol edilir.

Primary partition (ana bölüm) : Diskin işletim sistemi tarafından işaretlenen bölümü Bir diskte maksimum dört bölüm bulunur. Eğer ek bir bölüm varsa bu üç olur.

Process (program) : Çalışmakta olan bir uygulama, program.

Program : Belli bir işlevi olan komut dizisi.

Primary key (ana anahtar) : PK. Bir tablo içindeki bir satırı tek olarak (unique) tanımlayan kolon ya da kolonlar bileşimi.

Property (özellik) : Bir nesnenin renk, yer vb. durumlarını açıklayan bilgileri.

Protected mode (korumalı kip) : Intel 386 mikroişlemcinin bellek kontrolü yaparak adresleri, giriş/çıkış kapılarını, fonksiyon çağırmalarını yönettiği bir işletim biçimi. Bir uygulamanın korumalı kipte çalışması; uygulamanın sanal bellek alanlarından yararlanması anlamına gelir.

Protocol (protokol) : İki (yazılım) biriminin birbiriyle iletişiminin tanımlanması. Ağ üzeride iki bilgisayarın kullandığı dil.

Publish (yayınlama) : Verilerin replikasyon için hazırlanması. Windows 2000 Server ve Internet Information servisleri belgelerin Intranet ve Internet ortamında yayınlanması sağlar. Windows 2000 yayınlama için WebDAV (HTTP/1.1 için yeni bir ekleme), Microsoft FrontPage Server Extensions ve FTP teknolojilerine sahiptir.

Query (sorgu) : Tablolardaki saklı verilerin üzerine kurulmuş sorgular. Sorgular tablolarda yer alan verilerden istenilen verilerin seçilmesini sağlarlar

Recordset : Sorgu sonucunu içere nesne.

Redirector (gönderici) : İstemci tarafından bir dosya istediğini kabul eden ve dosyayı ağ içinde istenilen yere gönderen yazılım.

Registry (sistem veritabanı) : Sistem bilgilerinin yer aldığı ve Windows NT tarafından kullanılan, donanım ve yazılım birimleri hakkında bilgi içeren veri tabanı.

Real mode (gerçek kip) : Uygulamaların bellekte tek başına (global) olarak çalışması biçimi. Bkz. Protected-mode.

Relational database (ilişkisel veritabanı) : Tabloların aralarındaki ilişkiler temelinde kullanıldığı bir veritabanı sistemi.

Relationship (ilişki) : İki tablonun ortak kolonları arasındaki bağlantı.

Remote proceduer call (uzak işlem çağrısı) : Dağıtılmış uygulamaların network ortamındaki bilgisayarlarda çalışmasını sağlayan mesaj-geçirme sistemi.

Replication (replikasyon) : Verilerin çok sayıda bilgisayar arasında senkronize edilmesi. Windows 2000 replikasyon işleminde Active Directory veritabanı domain kontroller arasında kopyalanır.

Repository : (Microsoft Repository) Automation nesnelerine erişim sağlayan sistemi. Microsoft Repository, TDS paketlerinin saklanması için ilişkisel database bileşenleri içerir.

Resource (kaynak) : Ağ üzerinden yararlanılabilen bir nesne.

Resource arbitrator (kaynak tanımlayıcı) : Plug-and-Play teknolojisinde donanım birimlerinin gereksim duydukları kaynakları yöneten birim.

Result set (sonuç seti) : Bir SELECT deyim ile elde edilen bilgiler.

Rule (kural) : Sütuna ne tür veri girişi yapılacağını belirten tanımlamalar. Alfabetik veri girişi ya da sıfırdan büyük veri girişi gibi.

Revoke (izini almak) : Verilmiş bir izini almak.

Row (satır) : Bir tabloda yer alan ve bir birim (kayıt) olarak işlenen veriler.

Rule (kural) : Bir kolona ya da kullanıcı-tanımlı data tipine bağlı olarak kullanılan ve veri girişini kontrol eden tanımlamalar.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir