FTP Sunucusu Windows ( 2003 )

Windows İşletim Sistemleri hakkındaki sorunlarınız.
Kullanıcı avatarı
UnreaL
Fast Friend
Fast Friend

FTP Sunucusu Windows ( 2003 )

Mesaj gönderen UnreaL »

Windows için FTP Sunucu yeteneği oldukça küçük bir paket ile sağlanır. Konfigürasyonu ve kurulumu oldukça kolay ve basitdir. FTP Sunucusunu Web Barındırma hizmeti için veya sair diğer iş ve işlemler için kullanıyor olmanız ayarlarda ayrıca bir değişiklik yapmanızı gerektirmez.

Önce kurulumu anlatalım. FTP Kurulumu için "Start > Settings > Control Panel > Add or Remove Packages > Add/Remove Windows Components" bölümünden "Application Server > Internet Information Services" alanına erişerek "File Transfer Protocol" ü işaretleyerek kurulumu onaylamanız yeterli olacaktır. Bu işlem sonunda Sisteminiz bir FTP sunucusu haline gelir.

FTP için konfigürasyona geçmeden önce bikaç hususu açıklamakta fayda var. Windows, önceki döküman çalışmalarındada anlatıldığı üzere Kullanıcı bazlı erişim sağlar. Yani Servis veya sunuculardan birine herhangi bir Şifre yada erişim denetimi atayacak iseniz bu kullanıcıyı önce sisteme tanıtmanız gerekiyor. Daha sonra Erişilmesini istediğiniz klasöre erişmesine izin vereceğiniz kullanıcıları atamalısınız. FTP için atanacak kullanıcı adı ve şifreler bu şekilde tahsis edilir ve kontrolü sağlanır.

Şimdi adım adım konfigürasyonu anlatalım. Önce Sistemimize bir kullanıcı ekliyoruz. Bunun için Masaüstünde "My Computer" i sağ tıklayarak Manage'ı seçiyoruz, Karşımıza çıkacak olan pencerede "Local Users and Groups > Users" bölümüne geçeriz. Sağda var olan kullanıcılar görünecektir. Sağ tıklayarak "New User" diyoruz ve kullanıcı adını belirterek bir şifre veriyoruz. Daha sonra oluşturduğumuz kullanıcıyı sağ tıklayarak "Properties" i seçiyoruz, Üst sekmelerden "Remote Control" e girerek "Enable Remote Control" seçeneğini devre dışı bırakıyoruz. Varsayılan olarak tüm kullanıcılar eklenirken uzaktan erişim hakkı verilir. Eğer bu hakkı vermek istemiyor isek ekstra tehlike yaratmayalım. Bu işlemi tamamladık, Sıra geldi FTP Kullanıcısı için çalışma alanı belirlemeye.

Bunun için Internet Information Service Yönetim penceresini açıyoruz. "Start > Settings > Control Panel > Administrative Tools > Internet Information Services" Açılacak olan Pencerede makine adımıza çift tıklıyoruz ve "FTP Sites" altındaki "Default FTP Site" imini sağ tıklayarak "New > Virtual Directory" diyoruz. Dikkat edelim, Nef FTP Sites dememeliyiz. Karşılama mesajını geçtikten sonra sisteme eklediğimiz kullanıcı adını "Alias" imli metin kutusuna yazıyoruz. İleriyi tıklayıp FTP Hesabı için çalışma alanı belirliyoruz. Örneğin "C:\Web Sayfaları\www.bilgiforumu.com" diyelim. Devam edelim ve FTP kullanıcısının haklarını belirleyelim. Gerekiyorsa Write'ı seçelim ve sihirbazı sonlandıralım.

Şimdi son adım olarak Klasörümüzün erişim denetimlerini ayarlıyoruz. Windows gezgini veya Explorer'ı kullanarak Çalışma alanı için atadığımız klasöre sağ tıklıyoruz ve Properties'e geliyoruz. Üst sekmelerden "Security" ye tıklıyoruz, "Add" butonuna tıklayarak eklediğimiz kullanıcı adını yazıyoruz ( Check Names dersek daha kolay bulacaktır ). Tamam diyip çıkmamız halinde bu klasöre erişmek isteyenler Sisteme eklediğimiz kullanıcı adını ve şifresini girmeden bu alana ulaşamayacaklardır.

Şimdi yaptığımız ayarları test edelim.

Internet Explorer'a ftp ://kullanici:şifre@localhost yazıp enter'layalım. Dosya ve dizinler karşımızda ve emrimize amade.