Nerde Yanlış Yaptık?

Eğitim hayatımıza dair her şey. Anılar, düşünceler..
Kullanıcı avatarı
Eternity
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2877
Kayıt: 23-06-2003 22:52

Mesaj gönderen Eternity »

ha bir de bonus track;

-evladım sınava neden çalışmadın?
+hocam elektrik kesikti.
-pis elektrik kurumu!! mum alsaydın?
+hocam bakkal mum satmıyor.
-pis bakkal!! e peki el feneri de mi yoktu?
+hocam annemler pil almamış.
-pis aile!! eeeöö ay ışığından faydalansaydın?
+hocam hava bulutluydu.
-pis hava!! ee evladım bugüne kadar hiç ders dinlemedin mi peki?
+hocam anlatamıyorsunuz, sistem bozuk, hede hödö...
-pis ben, pis sistem, herkes pis!! cici çocuk agu...

öğretmenin anakartı yanar...
Kullanıcı avatarı
vişne
Super Friend
Super Friend
Mesajlar: 575
Kayıt: 25-06-2003 01:25

Mesaj gönderen vişne »

vişne yazdı:Masum dönemlere, bilincin oturmadığı, hayatı öğrenmeye yeni başladıkları dönemlere inmek gerek.Kim vardı o zamanlar? Neler yapıldı? Neler verildi? Nasıl yardım edildi?
Eternity yazdı:gayet açık ve net, sistem sağlam olmalı ama kişisel olarak da çaba gösterilmeli diyorum ama hala aynı noktada ısrar ediliyor. kişisel gelişim diye bir mefhum var. bunu ben değil, bilim söylüyor.
Temel ve ileri sistemlerden bahsedilir bilimde. Ve yine bilim der ki; temel sistem yapılandırması sırasında herhangi bir adım es geçilir veya sonuçlandırılamazsa ileri adımlarda sistem hata verir. Bir bilgisayar programından tutun, basit bir örgü örme işinde bile bu adımlar izlenir.
Bir bireyin kendini geliştirme sürecinde de aynı basamaklardan geçilir. Bireyin hatalarının sorumlusu tabiki kişinin kendisidir. Bunu tartışmıyorum bile. Ama birebir kişiyi sorgulamayı da hatalı buluyorum.
Bir küçük örnek de vermek istiyorum. Okulumda biri 2. sınıfta diğeri 8. sınıfta okuyan iki kardeş var ve ikisi de bu sene geldiler okula. Ağbi, davranış sorunu gösteriyor. Sosyal ilişkilerde bulunamıyor. Hayatta ne olup bittiğinin farkında değil hatta hiç ilgilenmiyor.Gelecek üzerine hiç bir planı, düşüncesi yok. Kardeşi ise gayretli, bir şeyler yapmak istiyor ama evde elinden tutan yok. Önünde pek de iyi olmayan bir ağbi örneği var. Anne ile baba kesinlikle ilgilenmiyor çocuklarıyla. Babanın tek yaptığı onları döverek disipline etmek. Anne ise hayatından bezmiş. Şimdi bu 2 çocuğa bakıyorum. Onları birinin sahiplenmesi gerek diye düşünüyorum. Eğer bu aile olamıyorsa kısmen okul ve öğretmenleri yapmalı ama ne kadar etkili olur bilemiyorum.
Büyük olan kardeş için belki de iş işten çoktan geçmiş. Sahiplenilmemiş,hayatla ilgili birşeyler fark ettirilmemiş. Aile ilgisizliği sebebiyle yanlış arkadaşlıklarda bulunmuş, onları örnek almış. Tabiki herşeye rağmen, "ailem bana bir şey vermedi, yan gelip yatmalı" dememeli ve bu olumsuzluklardan sıyrılmaya çalışmalı ama böyle bir yetiştirilmeyle ileride yapacağı hatalardan birebir çocuk mu sorumlu tutulur, soruyorum.
Ben temelden bahsederken, kişinin hatası yok demiyorum. Çelik olsun, prefabrik olsun fark etmez kullanılan malzeme kalitesizse onlar bile devrilir demeye çalışıyorum.

saygılarımla
Kullanıcı avatarı
Eternity
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2877
Kayıt: 23-06-2003 22:52

Mesaj gönderen Eternity »

ben türkçe konuşuyorum. defalarca dedim ki; evet sistem bozuk ve beni 'tanıyanlar bilir' ki, bu sistemi çoğu kez eleştirdim, eleştiririm. burada kalkıp bütün sorun ve sorumluluk kişinin kendisindedir diye bir söz etmedim, ettin diyen varsa göstersin. ama sistem ve temel bozuk diye kişi kendisini koyvermemeli, yapabildiği kadarıyla kişisel gelişimini sağlamaya çabalamalı. ne kaybedilir bunu yapmakla ? daha fazlasını kaybedemez.

bugün, ailesi tarafından milyarlarca para saçılarak iyi bir eğitim alması istenilen, el üstünde tutulan ama bunu elinin tersiyle itip hiçbir gayret göstermeyen çocuklar da var. çobanlıktan gelip gayretle bir şirketin yönetici kadrosuna giren, en iyi üniversiteyi kazanan da var... varoğlu var. elinde hiç malzeme olmadan aklını çalıştırarak, dikebildiği en iyi binayı diken var...

ayrıca, dünyada mükemmel bir sistem yok. her sistemin mutlaka ki bir gediği bulunur. bilgisayar programlarındaki açıklar gibi... onlarda açıklar görüldükçe yamalarla kapatılır ama her zaman yeni bir açık çıkar, birileri mutlaka bunu göz önüne serer. sistem kendi içerisinde bununla baş etmeye çalışır, birey olarak da güvenlik önlemleri alınır ki; mümkün olduğunca az hasarla üstesinden gelinsin. unutmayalım, bu sistemlerin hepsi insan ürünüdür. ve insanoğlu kendi yarattığı sistematiğe boyun eğmeyi kabul etmez.

saygılar bizden.
Kullanıcı avatarı
vişne
Super Friend
Super Friend
Mesajlar: 575
Kayıt: 25-06-2003 01:25

Mesaj gönderen vişne »

Sevgili Eternity, aslında en başından beri aynı şeyi söylüyoruz.Ama, ben "en temelde" diyerek aktardığım düşüncemde kişinin kendi hatalarına değinmediğim için
Eternity yazdı:heh hemen bütün sorun sistemde, ana babalarda, çevrede diyelim ve olsun bitsin, öyle mi?
şeklinde bir nevi çatışma içinde bulununca aynı sözleri karşılıklı söyleyip atışır durumda bulduk kendimizi. Ama artık uzlaşmamız gerekir gibi geliyor bana :) Ne dersin?
Kullanıcı avatarı
Eternity
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2877
Kayıt: 23-06-2003 22:52

Mesaj gönderen Eternity »

vişne meali: tamam kabul ediyorum, sen haklısın. baş edemem seninle...

anlaştık, uzlaşalım. sen zeytin dalı uzattn , ben de zeytinyağı yaptım. :)
Kullanıcı avatarı
vişne
Super Friend
Super Friend
Mesajlar: 575
Kayıt: 25-06-2003 01:25

Mesaj gönderen vişne »

:)
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir