Malzemeler
500 gram beyaz etli balık (levrek, dil, çipura), 2 kaşık krema, yarım su bardağı süt, 2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, 1 çay kaşığı tuz. Beşamel sosu için: 2 yemek kaşığı un, 4 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı rende kaşar peyniri.
Yapılışı
Satın alırken balıkçıya hazırlatacağınız balık filetolarını ince şeritler halinde kesin, fırına girecek bir tepsi veya yayvan cam kaba yan yana dizin. Sarımsağı ayıklayın, 1 çay kaşığı tuz ile havanda dövün. Havana krema ve limon suyunu ekleyin, iyice karıştırın, balıkların üzerine dökün, önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirip, çıkartın. Bir tencereye sıvı yağı koyun, ısınınca unu ekleyin, rengi dönene kadar yakmadan kavurun, yavaş yavaş sütü ilave ederek karıştırmaya devam edin, topaksız sulu bir bulamaç kıvamına gelince fırın tepsisindeki balıkların üzerine dökün. Rende kaşarı ekip tekrar fırına sokun, üstü kızarınca çıkartıp sıcak olarak sofraya getirin. Arzu ederseniz balık filetolarının arasına karides ve mantar da koyabilirsiniz.
Yetişmiş her insanın içinde, oynamak isteyen bir çocuk vardır.
Yöre olarak ben de bilmiyorum. Değişik geldi. Balığın tazeliği tabii ki çok önemli. Zehirlenme durumu ise, bildiğim kadarı ile her ikisi de protein olduğu için protein zehirlenmesi oluyor diye biliyorum. Her ikisi fazla tüketilmemesi tavsiye edilir.
Yetişmiş her insanın içinde, oynamak isteyen bir çocuk vardır.