Sera etkisi kanıtlandı

Ana Sayfa'da yayınlanan güncel haberler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Eternity
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2877
Kayıt: 23-06-2003 22:52

Sera etkisi kanıtlandı

Mesaj gönderen Eternity »

Resim Antarktika’da iklim üzerine araştırma yapan bilim adamları, 3 bin metre derindeki buz tabakalarından aldıkları hava kabarcıklarını inceleyerek küresel ısınmayla ilgili yeni verilere ulaştılar.

Avrupalı bilim adamları, Antarktika’da sürdürdükleri kapsamlı araştırmalarda insan kaynaklı sera etkisine ilişkin önemli bulgular elde ettiler. Buz tabakasının 3 bin metre altına inilerek yapılan araştırmalarda, 750 bin yıl öncesinin iklim bulgularına ulaşıldı. Bilim adamları, Antarktika’da, 750 bin yıllık buz örneklerini incelediler ve küresel sıcaklıkla sera etkisini artıran gazların eskisine oranla daha hızlı arttığı sonucuna da vardılar.

Araştırmacılar, 3 kilometre derinlikte, insanoğlunun Afrika’yı terk edip diğer kıtalara yayılmaya başladığı döneme, yani 750 bin yıl öncesine ait iklim verilerine ulaştılar.

Araştırmayı yürüten ekibin liderlerinden Eric Wolff, bugünle eski dönemlerin alışılmadık derecede farklı olduğunu söyledi. Wolff, ‘Buzun arasına sıkışmış binlerce yıllık hava kabarcıklarını kırarak içlerindeki gaz yoğunluklarını, karbondioksit ve metan seviyelerini ölçtük. Atmosferde şimdiki karbondioksit seviyesi, ölçtüğümüz dönemden yüzde 30 daha fazla. Metan da eskinin iki katı’ dedi.

Araştırmalardan elde edilen veriler, küresel sıcaklığın sanayileşmeye paralel olarak son iki yüzyılda arttığını gösteriyor. Bu, şimdiye kadar ulaşılabilen en yaşlı buz kütlesi ve insanların küresel iklimi bozduğunu kanıtlayan en açık verileri içeriyor.

Son 750 yıllık dönem içinde, dünyanın 8 kez buzul çağı yaşadığını saptayan araştırmacılar, yeni bir buzul çağına girmenin yaklaşık 15 bin yıl alacağını söylediler. Birbirlerini izleyen dönemlerin bazılarında iklimin soğuduğunu, bazılarında ısındığını belirleyen araştırmacılar, bu dönüşümün 420 bin yıl önce aniden sona erdiğini saptadı. Araştırmacılardan Fransız iklim ve çevre uzmanı Valerie Masson-Delmotte, 420 bin yıl önce gezegenimizin ‘epey uzun’ bir sıcak iklim dönemine girdiğini, bunun yaklaşık 28 bin yıl sürdüğünü ve o zamanki iklimin bugünkü koşullara benzediğini kaydetti.

Kaynak: Hürriyetim
Kullanıcı avatarı
ViNcE_CaRTeR
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 242
Kayıt: 14-03-2004 00:12
Konum: Almanya

Mesaj gönderen ViNcE_CaRTeR »

dünyada baya bi degişik olaylar olmaya başladi :( baya bi zaman gecti aradan ancak bir haber vardı.. milyon senelik bir buzul erimiş :( düşünmesi bile korkunç. milyon senelik bir buzul bile eridigine göre gerisini anlamak bize düşüyor... ısınıyor dünya..
Kullanıcı avatarı
MARTI
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2223
Kayıt: 21-05-2004 03:43

Mesaj gönderen MARTI »

Ne desek ki, dehset bulgular var. Bilim adamlarinin yaptigi arastirmalar cercevesinde, her yil buzullarin kac derece isindigini bulduklarindan beri huzursuzlaniyor insan.

Umarim ki bu bilimsel arastirmalarin isiginda, bu küresel isinmaya karsi daha da bilincli yaklasir ve etkilerini biraz daha da azaltabiliriz.
Kullanıcı avatarı
alaybozan
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1240
Kayıt: 23-05-2004 22:01
Konum: Atlantis'ten

Mesaj gönderen alaybozan »

ben diyom ama bizi takan kim ((:
ufo gören masum köylü!! Koçum benim!!
Kullanıcı avatarı
MARTI
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2223
Kayıt: 21-05-2004 03:43

Mesaj gönderen MARTI »

Ne diyormussun sen ?:)
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir