Kedilerde Kuyruk Problemleri

Doğadaki hayvanlar ile ilgili paylaşımlar, evcil hayvanlarınızın bakımı, sağlığı ve eğitimi ile ilgili konuların paylaşıldığı forum.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
DiLeMmA
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 3422
Kayıt: 02-02-2005 00:28

Kedilerde Kuyruk Problemleri

Mesaj gönderen DiLeMmA »

Bazen çok sevgi, sevilene zarar verebilir. O, benim “biricik troleybüsüm” idi. Nasıl “biricik troleybüsüm” olmasın ki. Benden önce mutfağa yönelir ve yürürken o muhteşem tüylü gri kuyruğunu troleybüslerin elektrik tellerine uzanan merdivenleri gibi kaldırırdı. Böyle anlarda canım kaynar ve “biricik troleybüsüm”ü kuyruğundan tutup arka ayakları üzerinde biraz havalandırırdım. Ama yaptığım şeyin ne kadar tehlikeli bir şey olduğunu evimize konuk gelen veteriner hekim dostumdan öğrenecektim.

Böylesi bir hareket sonucu “biricik troleybüsüm”ün kuyruğunda onarılması zor sağlık sorunlarına yol açabilirdim. Çok utandım ve “ya bir şey olsaydı” kaygıları ile bir süre kendime işkence ettim.


Öğrendiklerime gelince;
Kedilerin kuyruk kesimi bedene hassas dokularla bağlıdır. Bu dokularda yani kuyruk sokumunda olası bir zedelenme halinde kuyruğun cansız kalması, felç olması ya da kuyruğun hareketsizleşmesi söz konusu olabilir.

Kuyruk kedilerde oldukça hassas bir organdır. Temel işlevi bedenin hareket dengesine yardımcı olmaktır. Gerçi, cinsinin özelliği olarak kuyruksuz olan ya da bir sebeple kuyruksuz kalan kedilerde “bu denge” sorunu aşılabilirse de, kuyruk bizim sevgili “troleybüslerimiz” için cambazın asası gibidir.

Kedilerin kuyruğunda zaman zaman enfeksiyonlar ya da yaralanmalar görülebilir. Bunun en temel sebebi, kuyruğun bir yere kısılması (kapı aralığına gibi) ya da kavgada oluşan yaralanmalardır. Kedileri kovalayan köpeklerin yakalamak için hamle ettikleri organ genellikle kuyruktur. Bu türden ani ve sert çekilmeler kuyruğun incinmesine neden olur.

Kedilerin kuyruğu kıkırdak doku ile kaplıdır. “Kuyruk kırılması” da rastlanan bir sorundur. Böylesi bir durumda, çözüm –yani kuyruğun onarımı- sadece Tanrı’ya bile kalabilir. Zira kırık kuyruğun onarılması oldukça zor ve pahalı bir yöntemdir. Ama genellikle kedilerin kuyruk yaraları ve kırıkları kendiliğinden iyileşir.

Kuyruk eğer enfeksiyon kapmış ise mutlaka veteriner hekimden destek almak gerekir. Aksi takdirde yayılan enfeksiyon kuyruğun kesilmesine bile neden olabilir. Bazı alerjik durumlarda da kuyruktaki tüyler ve deriler zarar görebilir.

Bazı kediler vardır, “kuyruk hastası” olarak bilinirler. Kuyruklarında aniden saldırırlar, kuyrukları ile oynayan kedilerden oldukça farklı olarak kuyruklarını ısırırlar ya da tırmalarlar. “Kuyruk takibi” denen bu sendromun iki temel sebebi olabileceği düşünülmektedir. Birincisi, kuyruk bölgesinde, enfeksiyon ya da bir yaranın sebep olduğu acı; ikincisi ise obsesif kompulsif bir davranış bozukluğu. Birinci nedene bağlı sorunun çözümü ilaçlar iken, ikinci nedene bağlı sorunun çözümü sevgi, ilgi ve belki de sakinleştirici ilaçlardır.

Kedilerinizi tararken özellikle kuyruk kesiminde daha özenli olmalısınız. Bu bölgenin taranırken zedelenmemesi gerekir. Kuyruk bölgesi yerle teması daha fazla olan bir bölge olup bu bölgede oluşan bir yara kolayca mikrop kapabilir.

Bütün bunları öğrendikten sonra, bizim “biricik troleybüsümüz”e baktım. Çayları tazelemek için mutfağa yöneldiğimi görünce hemen rink seferine koyuldu ve her zamanki sevgili gri kuyruğunu havaya dikti. Bu sefer bu muhteşem kuyruğu gözlerimle sevdim ve “biricik troleybüsüme” mutfak kapısında yol verdim.

*alıntı.kedimveben.
Başkaları gitmiş olur, gidince;
Bir sen yakınsın, uzakta kalınca..
Kullanıcı avatarı
Zen
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2460
Kayıt: 13-06-2005 23:26
Konum: Chocolate Kingdom

Mesaj gönderen Zen »

Kedilerden nefret ederim ama bazilarinin kuyruklari cok sirin oluyo :D bi de kiviriyolar ustune yatiyolar :D kuyruklarina dokununcada hemen irkilirler, cok hassas oldugunu duymustum.. kucukken o kuyruklarina yapmadigim iskence kalmamisti... yazik iste..onlarda bi canli
What the eyes see is knowledge, what the heart knows is certainty.
Kullanıcı avatarı
Muystafa
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 247
Kayıt: 15-04-2005 06:28
Konum: Guetamala

Mesaj gönderen Muystafa »

Allahın yarattığı her canlı varlığın bir amacı vardır ben bu acıdan yaklaşırım kedide, köpekte, karınca da olsa, hepsini severim :D
M&M
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir