
KONYA - Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) Genel Sekreteri Turgay Bilge, Güneş tutulmasının fotoğrafını çekerken, metal görünümlü folyo, renkli şeffaf jelatin kağıt ve röntgen filmi parçalarının, objektif önü filtresi olarak kullanılabileceğini söyledi.
500-1000 MİLİMETRE ODAK UZAKLIKLI OBJEKTİF
Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Genel Sekreteri Turgay Bilge, şöyle devam etti: “En güzel tutulma görüntüsü, tele olarak tabir edilen, 500-1000 milimetre odak uzaklıklı objektiflerle elde edilebilecek. Fotoğraf çekerken, deklanşöre kablo kullanarak basılıp, fotoğraf makinesinin hafif şekilde sarsılması da önlenebilir. Aksi halde uzun poz süresi verdiğinizde görüntü net olmayabilir. Tutulmanın fotoğrafını çekerken verilecek pozlama süresi (enstantane), hiçbir zaman 550 değerinin üzerine çıkmamalı.”
200-400 ASA’LIK FİLM
Bilge, yaklaşık 4 dakikalık tutulmanın en verimli şekilde değerlendirilmesi için, 200-400 ASA’lık filmler kullanılması, dijital fotoğraf makinelerinde ise ASA’nın bu değerlere yaklaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Güneş tutulmasını fotoğraflamak isteyen kişiler şunlara dikkat etmeli:
Tam tutulma anı öncesinde objektif önünde isli cam, koyu renkli cam, renk faktörlü filtreler kullanımı, hem görüntü kalitesi açısından, hem de göz sağlığı açısından öneriliyor.
Çiçekçilerin kullandığı metal görünümlü folyolar, renkli şeffaf jelatin kağıtlar ve homojen dağılımlı röntgen filmi parçaları da objektifin önüne konabilir.
Tam tutulma anında ise ışık miktarı azalacağı için koruyucu veya efekt filtresi kullanımına gerek olmayabilir. Tam tutulma anına 20-30 saniye kala filtreyi kaldırmak yeterli.
Göz sağlığı ve özellikle dijital makinelerin zarar görmemesi için, parçalı tutulmaya geçildiğinde filtre yeniden kullanılmalı.
Sarsıntıyı engellemek için çekimlerde üçayak, tercihen 200 milimetre ve daha yüksek odak uzaklıklı objektif kullanımının faydalı olabilir.