
Kurban Bayramı nedeniyle et tüketimi artıyor. Uzmanlar, sağlık için etin sebze yemekleri ile ya da haşlanarak tüketilmesini öneriyor...
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Köksal, Kurban Bayramı nedeniyle et tüketiminin attığını belirtirken, sağlık için etin sebze yemekleri ile ya da haşlanarak tüketilmesini önerdi. Gülden Köksal, yağlı etin şişmanlık ve kalp damar hastalığı riskini artırdığını belirterek, et tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. Etin sebzelerle haşlanarak tüketilmesini, düşük ısıda pişirilerek tüketilmesini öneren Köksal, doğrudan yüksek ateşte pişirilen etin kanser riski taşıdığına dikkat çekti. Köksal,
"Etin doğrudan ateşte pişirilmesi kanserojen maddelerin çoğalması, et dokusunun bozulmasına neden oluyor. Bu nedenle sebzelerle, haşlama usulü tüketilmesini öneriyoruz" diye konuştu. Köksal, yağlı etin kolon ve mide kanserine neden olduğunu belirtti. Orta yaş üstündekilerin eti az miktarda, yağsız tüketmesi gerektiğini belirten Köksal, et konan sebze yemeklerine yağ atılmamasını, kavrulmamasını, az tuzlu tüketilmesi gerektiğini kaydetti.
Et nasıl saklanır
Kurban Bayramı’ nda kesilecek hayvanın etinin birer yemeklik şeklinde poşetlere konarak buzdolabında saklanması gerektiğini söyleyen Köksal, "Etin bütünü ile buzdolabından çıkarılması dokusunun bozulmasına neden oluyor. Et bir defa çözülünce hemen pişirilmeli, çözülen et tekrar dondurulmaz. Bu sağlığa zararlıdır, ayrıca etin protein yapısının bozulmasına da neden oluyor" diye konuştu.