Bu kelimeler asla yanyana gelmez..

Şiir, roman, öykü, deneme, eleştiri, inceleme.
Kullanıcı avatarı
dEEp
Super Friend
Super Friend

Bu kelimeler asla yanyana gelmez..

Mesaj gönderen dEEp »

TRT başspikerlerinden Şener Mete, bugüne kadar çoğu kişinin yanlış biçimde kullandığı ve yan yana gelmeyecek kimi sözcükleri içeren önemli bir liste hazırladı.

‘Katılım göstermek’, ‘kendine iyi bak’, ‘müjdeli haber’, ‘olumsuz tepki’, ‘panik yapmak’, ‘park yapmak’, ‘sayı atmak’, ‘Türk müziği’, ‘yanlış olduğunu savunmak’, ‘yerli star’... Çoğu kişinin kulağına ters gelmeyen, günlük yaşamda, gazete ve televizyon haberlerinde, yazışmalarda kullanılan bu tamlamalar, aslında Türkçe’de asla yan yana gelmeyecek sözcüklerden oluşuyor.

TRT başspikerlerinden Şener Mete’nin hazırladığı liste, bugüne kadar çoğu kişinin yanlış biçimde kullandığı ve yan yana gelmeyecek kimi sözcükleri içeriyor.

GAZETELERDEKİ HABER METİNLERİ TARANMIŞ

Bir ay boyunca gazetelerdeki haber metinlerini tarayarak bu listeyi oluşturan Mete’nin belirlemesine göre yan yana gelmeyecek sözcüklerden bazıları şöyle:
‘Balık-yasağı’, ‘beğeni-toplamak’, ‘bekleme-yapmak’, ‘artış-yaşanmak’, ‘ateş-ilan’, ‘beste-yazmak’, ‘büyüme-ulaşmak’, ‘çıkış-almak’, ‘dehşet-güzel’, ‘flaş-dedikodu’, ‘gelişme-yaşanmak’, ‘geniş-miktar’, ‘geri-iade’, ‘gözlemaltı-alınmak’, ‘ilk kez-tanışmak’, ‘katılım-göstermek’, ‘kendine iyi bak’, ‘müjdeli-haber’, ‘olumsuz- tepki’, ‘panik-yapmak’, ‘park-yapmak’, ‘sayı-atmak’,’Türk-müziği’, ‘yanlış olduğunu-savunmak’, ‘yerli-star’, ‘alerjik-olmak’, ‘bindirme-yapmak’, ‘birlikte-paylaşmak’, ‘görünmeyen-olay’, ‘haksız-itham’, ‘havadan-inmek’, ‘hayvanın-bebeği’, ‘inanılmaz-güzel’, ‘kesin-pazarlık’, ‘korkunç-güzel’, ‘mükemmel-güzel’, ‘pozisyon-almak’, ‘sıfırın altında-eksi’, ‘start-verilmek’, ‘start-almak’, ‘şok-olmak’, ‘şok-iddia’, ‘Türki-cumhuriyet’, ‘vuruş-yapmak’, ‘yanlış-anlaşma’, ‘zorla-çalmak’.

ASIL FACİA OSMANLICA KELİMELERİN TELAFFUZUNDA

Yaşayan Türkçe sözcüklerin kullanımındaki yanlışlıklar sürerken, “asıl facianın yasalar, terimler ve tamlamalarda yer alan Osmanlıca kelimelerin telaffuzunda yaşandığı” tespitinde bulunan Mete, bu yanlışları gördüğü bir çalışma da gerçekleştirdi.

Spiker Şener Mete, kelimelerin doğru okunmasına yönelik olan telaffuz sözlüğünü, 8 yıllık çalışmayla hazırladı.

Sözlüklerde ayrılan iki sütunda, genellikle, kelimenin aslı ve anlamlarının yer aldığı tespitinde bulunan Mete’nin bu çalışmasında, Türkiye’de ilk defa sözcüğün aslı, anlamı ve telaffuzunu içeren üç sütun yer alıyor.

Ntvmsnbc
Ne dava haramisi, ne entelektüel sanat çığırtkanı, ne ütopya devşirmeni. Kuş olup uçtuk semaya..
Kullanıcı avatarı
vişne
Super Friend
Super Friend

Mesaj gönderen vişne »

"korkunç sevmek"
"acayip susamak"
"dehşet güzel"
Bunlar da benim aklıma gelen talihsizce yanyana düşmüş kelimeler. Hele birini korkunç sevmek nasıl bişey oluyor onu hiç anlayamıyorum :)
Kullanıcı avatarı
EcCeNtRiC
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen EcCeNtRiC »

bir de şey var.. "oha manyak güzel.."
[i]*Her yeni başlayan macera
Heyecan dolu çilek kokar.. ;) [/i]
Kullanıcı avatarı
IWAS
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen IWAS »

Sırf bu yüzden sınavlarda anlatım bozukluklarını yaparken canım çıkıyor.
Millet yanlış kullanıyor, bende doğru sanıyorum sonra anlatım bozukluğu çıkıyor. Sinir oluyorum bu duruma. İyi yapmış adam valla öğrensin herkes :)
Eşit olmasın diyorsanız, kadınla erkek...
Kara çarşafa girsin diyorsanız,
Yobazın gazabından ürkerek...
Diyorsanız ki, okumasın
Kadınımız, kızımız;
Budur bizim alın yazımız...
Unutun tüm dediklerimi.
Yıkın, diktiğiniz heykellerimi...