Kedilerde Kısırlaştırma

Doğadaki hayvanlar ile ilgili paylaşımlar, evcil hayvanlarınızın bakımı, sağlığı ve eğitimi ile ilgili konuların paylaşıldığı forum.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
DiLeMmA
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 3422
Kayıt: 02-02-2005 00:28

Kedilerde Kısırlaştırma

Mesaj gönderen DiLeMmA »

İlk kedimi kısırlaştırmaya bir türlü razı olmamıştım. Sonunda bir gün zamparalık yaparken yaralanmış ve alıp veterinerimize götürmüştüm. Veterinerin kontrolü sonunda küçük dilimi yutacaktım. Ben sadece yaralandığını sanıyordum. Oysa ki detaylı inceleme sonucunda vücudunda mantar başladığını, bir ayağında epeydir bir ödem olduğunu öğrendim. Çiftleşmek için eve yaz boyunca neredeyse yemekten yemeğe uğrayan kedim bu hevesinin bedelini sağlığı ile ödüyordu. Veterinerimiz beni bu kez ikna etti. Ama kısırlaştırma operasyonunun her dakikasında kararımı değiştirip durdum. Tabii bu arada içtiğim sigaralar da cabası. Ama bugün doğru bir karar verdiğimin farkındayım. Hatta diğer kedilerimi de aynı şekilde kısırlaştırdım.

Dediğim gibi, kısırlaştırma duygusal ve zor bir karar. Ama kısırlaştırılmayarak eve kapatılan ve çiftleşmek için acı çeken kedi görüntüleri de pek insaflı bir şey değil. Ayrıca erkek kedilerin değil de dişi kedilerin kısırlaştırılması yönündeki yanlış inancı da sorgulamak gerek. (Nedense kısırlaştırma görevi hep kadınlardan beklenmiştir.) Aslında kısırlaştırılmayan erkek kediler de üretken dişi kedilerle çiftleşerek yeterli besin ve bakımdan yoksun kalan yüzlerce kedi yavrusunun doğumuna sebebiyet vermektedir. O yüzden kısırlaştırma kararı alındıysa cinsiyet ayrımı gözetilmemelidir.

Kısırlaştırma kedinizin tabiatını değiştirmeyecektir. Yine yanlış bir inanışla kısırlaştırılan kedilerin hayata küsüp pasif kaldıkları söylenir. Bunun sebebi aslında (ve ne yazık ki) kedi dostlarının genellikle tek kedi ile yaşamayı tercih etmeleridir. Sormak lazım, siz sadece kendi başınıza kalsanız, konuşacak kimseniz olmasa ve bir evde kapalı kalıp dursanız ne kadar neşeli olursunuz. Kısırlaştırılan tek ev kedileri yalnızlıktan dolayı sessizleşmekte ve pasifize olmaktadır.

Kısırlaştırmanın kedilerin –özellikle de erkek kedilerin- ömrünü bir ölçü uzattığı doğrudur. Çünkü kısırlaşmış bir kedi daha az saldırgan ve kavgacı olmakta, böylelikle hastalık kapma olasılığı azalmaktadır.

Erkek kediler 6 ila 8 aylıkken, dişi kediler ise 4 ila 6 aylıkken erginleşir. Erginleşmeden bir kediyi kısırlaştırmaya kalkışmak doğru değildir.

Eğer kısırlaştırmaya karar verdiyseniz ;

• Kedinize en az 12-16 saat önce yemek vermeyi kesmelisiniz. (Su içebilir.)

• Kısırlaştırma operasyonun sonunda kedinizin tam olarak kendine gelmesi 12 saat sürebilir. Bu süre içinde kesinlikle yemek ve su verilmemelidir. Kusmaya sebep olur.

• Operasyon sonrasında kedinizi kendine tam olarak gelinceye kadar kedi evinde kapalı tutmalısınız. Açıkta bırakırsanız yarı bilinçli hali sebebi ile hareketlerini kontrol edemeyerek kendini yaralayabilir. Ara ara kontrol altında tutarak kedi evinde çıkarabilirsiniz.

• Operasyon sonrasında kedinizi koyduğunuz mekanda keskin kokular olmamasına, bir hastanın dinlenmesine izin verecek kuytu bir köşe olmasına dikkat ediniz.

• Operasyondan sonraki günlerde kedinize bir kaç gün boyunca su ihtiyacını da rahatlıkla karşılayabilmesi için yaş mama vermenizi tavsiye ederiz.

Kısırlaştırma erkek kedinin testislerinin alınması, dişi kedinin ise yumurtalıklarının alınması şeklinde gerçekleştirilir. Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonu dişi kedilere göre kolaydır ve operasyon kısa sürer (takriben 1 saat). Dişi kediler ise tam bir operasyon geçirir (takriben 3 saat). Karın bölgesi tıraşlanarak temizlenir ve 5-6 santim büyüklüğünde bir kesik açılır. Dişi kedilerin operasyon sonrasında bakımı çok önemlidir. Dikişlerinin üzerine buket diye tabir edilen bir yara bezi konur. Kediniz bu bezden ve dikişlerinden rahatsızlık duyacak ve bunları açmaya çalışacaktır. O yüzden hem erkek kediler hem de dişi kediler için Elizabeth Yakalığı denen baş bölgesine geçirilen şeffaf plastik koruma kasketinin takılması gerekir. Bu kasket ağızlarının kolaylıkla yaraya ulaşmasını engeller.

Erkek kediler operasyondan 1 gün sonra ayağa kalkarlarsa da dişi kedilerin iyileşmesi bir haftayı bulabilir. Bu süre içinde evde başka kedi varsa ayrı tutulmalıdır. Hem nekahetteki kediniz huzursuz olacak hem de yaranın bir kavga ile zarar görme olasılığı mevcuttur. Özellikle kedinizi kısırlaştırma sonrasında dikkatle gözlemeli ve sağlığını bir kaç saat ara ile kontrol etmelisiniz. Ayrıca kakasını yapıp yapamadığına da bakmalısınız. Yanlışlıkla yapılmış operasyonlar ya da komplikasyonlar sonucunda kedinizi kaybedebilirsiniz. Durumunda olumsuz bir değişiklik söz konusu ise vakit geçirmeden veterinerinize başvurmalısınız.

Başkaları gitmiş olur, gidince;
Bir sen yakınsın, uzakta kalınca..
Kullanıcı avatarı
DiLeMmA
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 3422
Kayıt: 02-02-2005 00:28

Mesaj gönderen DiLeMmA »

Kısırlaştırma Sonrası Erkek Kedilerde Hormonal Sorunlar

Ne de olsa onu ben kısırlaştırmıştım. O da belki beni böyle cezalandırmak istemişti. Kısırlaştırmadan yaklaşık 3 yıl sonra büyük erkek kedimde başgösteren hormonal sorunun çözümünün ona erkeklik hormonu verilmesinde olduğu tespit edilince bendenize de düşen görev -özellikle bayan eczacıların acıma bakışları altında- eczanelerden gidip erkeklik hormonu ilacı istemek oldu. Bir keresinde erkek bir eczacı fiziksel kökenli cinsel sorunlarım olduğunu düşünerek benim istediğim ilacı vermek yerine ısrarla bana cinsel gücü artırıcı ilaçlar vermeyi önerdi. Ben her ne kadar ilacı kedim için istediğimi ve nedenini anlattıysam da o halimden utanıp bunları mazaret olarak söylediğimi düşündü ve sonunda istemeye istemeye bana aradığım ilacı verdi.
Simit’i kısırlaştırmayı aslında hiç istemedim. Ama sonunda ikna oldum. Bu ikimizin de yararına olacaktı diye düşünmüştüm. O kızgınlık dönemlerimde kitaplığımda tüm kitapları elinden geçirdikten sonra sıraya cd'lerimi almıştı. Bunların hiçbir önemi yoktu ama kızgınlık dönemlerinde sokağa çıktığında aslında bakımsızlıktan dolayı bir süre sonra ne yazık ki ölecek olan bir çok yavru kedinin doğumuna da sebep olacaktı.

Kararımı doğal yaşamın gereklerinden ve duygusal sebeplerden ötürü doğru bulmasam da yanlış olduğunu da hala düşünmüyorum, sadece ikimizin yaşadığı koşullardan dolayı verilmesi gereken bir karardı. Simit gerçi kısırlaştırıldıktan sonra azgınlığından ve dikbaşlılığından hiçbir şey kaybetmedi. Hatta bana inat bu huylarını daha bir çoğalttı. Arasıra karşısına çıkan kız arkadaşlarına pul koleksiyonu gösterme uğraşlarına devam bile etti. Kısırlaştırma sonrasında genel sağlığında ciddi sorunlar da ortaya çıkmadı, ta ki tüyleri dökülmeye başlayana dek. Önceleri bunun kedilerle oynarken oluşan çiziklerden kaynaklandığını düşündüm. Ama dökülme yerleri geçmeyince bu kez alerji üzerinde durdum. Sonunda yapılan kan testinde ortaya çıktı ki, bedeni neredeyse “sıfır oranıda” testosterone üretiyordu.

Testosteron nedir? Memelilerde bulunan bir steroid hormonudur. Erkeklerde bulunduğu gibi dişilerde de bulunur. Ama erkeklerdeki oranı kadınlara göre 30 kat fazladır. Dişilik hormonu olarak bilinen ostrojen de dişiler de olduğu kadar erkeklerde de bulunur. Aynı şekilde ostrojen de dişiler de erkeklere göre daha fazla bir orandadır. Testosteron hormonunun bir erkeğin fiziksel-cinsel gelişiminde önemli etkisi vardır. Bu hormon testislerde üretilmektedir. Üremenin olabilmesi de testosteron hormonuna bağlıdır. Yeterince üretilmemesi ya da eksikliği durumunda kısırlıktan söz edilmektedir. Cinsel duyular üzerinde etken olan ve beyinde algılanan koku aromatizasyonunun da harekete geçebilmesi için testosteron hormonuna ihtiyaç vardır. Yaşın ilerlemesi ile memeli erkeklerde testosteron seviyesi azalır. Bu seviyenin azalması kemiklerin dayanıklılığında sorunlara yol açabilmektedir. Bu yüzden yapay olarak üretilmiş testosteron ile bu seviye dengelenmeye çalışılmaktadır.

Simit'in sorunu da aynı şekildeydi. Vücudu ne yazık ki erkeklik hormonu üretmiyordu ve bunun eksikliğinden dolayı dengelenemeyen ostrojen hormonu tüylerinin dökülmesine neden oluyordu. Erkek kedinizde kısırlaştırma sonrasında benzeri belirtiler görüyorsanız öncelikle bir veteriner hekime danışmalı ve kan testi yaptırmalısınız. Kısırlaştırma sonrasında bu tür belirtiler gösteren erkek kedilerde bilinçsizce kullanılacak yapay testosteronun da ciddi yan etkileri olduğunu vurgulayalım.

Simit’in tüy dökülmesi ilaçları düzenli verildiği sürece duruyor ama ilaçlarda bir düzensizlik söz konusu olduğunda tüy dökülmesi hemen kendini tekrar ediyor. Tüy dökülmesinin bir yan sonucu da derinin açılması ve yaralanmalara karşı koruyucu zırhını kaybetmesi. Bu ise bir kedinin daha çabuk enfeksiyon kapmasına neden olabilecek tehlikeli bir duruma zemin hazırlamak anlamına geliyor.
Başkaları gitmiş olur, gidince;
Bir sen yakınsın, uzakta kalınca..
Kullanıcı avatarı
DiLeMmA
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 3422
Kayıt: 02-02-2005 00:28

Mesaj gönderen DiLeMmA »

ÇİFLEŞTİRMEK VEYA KISIRLAŞTIRMAK
Sorumluluğunu bilen bir hayvan sahibi olarak rolünüzün önemli bir kısmı da hayvanınızın çiftleştirmek veya çiftleştirmemek yada kısırlaştırmak için vereceğiniz karar olacaktır. Eski alışkanlıklarla söylenen ve dişi hayvanın kısırlaştırılmadan önce en azından bir kez yavru yapması lazım geldiği fikri gerçeğe uygun değildir. Kısırlaştırma geri dönülmesi mümkün olmayan cerrahi bir müdahaledir. Hayavnınızı çiftleştirmek istemediğinizden emin olmalısınız.
Kısırlaştırma Dişilerde yumurtalık ve uterusun (Ovariyohysterectomi) erkeklerde testislerin (orsidektomi)alınmasıdır.
Sadece istenmeyen hamilelikleri ortadan kaldırmaz aynı zamanda hayvanınızın sağlığı için önemli bir şeydir.
1-Kanser ve diğer ölümcül hastalıkların önlenmesi,meme kanseri hayvanlarda insanlara dan iki kat daha sık görülür. Dişiyi ilk adet ten önce kısırlaştırmak bu hastalığa yakalanma olasılığını hemen hemen
yok eder. 1 ve 2. Adet arasında kısırlaştırmak dahi meme kanseri riskini azaltır. Kısırlaştırmak aynı zamanda pyometra (rahim iltehabı) denilen ölümcül hastalığı da engeller. Uterus ve yumurtalık kanseri olasılıkları da kısırlaştırma ile ortadan kalkar.
Erkek hayvanı kısırlaştırmak testis kanserini ortadan kaldırır ve perianal tümör ihtimali azalır kısır erkek köpeklerde prostat hastalıkları da daha azalır. Kısırlaştırılmış erkek kediler FIV ve FLv ye yakalanma olasılıkları azalır. Çünkü sokaklarda dişi peşinde koşmayacaklar ve başka kedilerle kavga etmeyecektir.
2-Kısır hayvanlar daha iyi aile peti olmaktadırlar. Erkekler daha az agresif olurlar. Evden kaçma eylimleri azalır, İdrarları daha az kokar sağa sola pipi işareti bırakmazlar,Dişi regl olmadığı için kanama olmayacak,çevredeki erkek köpekler onu rahatsız etmeyecekler ve si istenmeyen bir sürü yavru ve onlar için yavru bulma probleminden kurtulmuş olacaksınız. dişi kedilerde can sıkıcı sesler çıkarmayacaktır.
Kısırlaştırma operasyonu genç yaşta yapıldığında daha az risk taşır. Operasyon genel anestezi altında yapılır. Operasyondan 8-10 gün sonra dikişleri alınır operasyon sonrasında hayvanınız kısa sürede normal yaşantısına başlayabilir. Operasyondan hemen sonra aşırı egzersizler atlama zıplama v.b. şeyler yapılmaması, dikkatli olunması gerekir. Operasyondan sonra kilo almaması için uygun diyetle beslenmelidir.
Başkaları gitmiş olur, gidince;
Bir sen yakınsın, uzakta kalınca..
Kullanıcı avatarı
DiLeMmA
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 3422
Kayıt: 02-02-2005 00:28

Mesaj gönderen DiLeMmA »

Sual: Hayvanlara her türlü eziyet etmek haram olduğuna göre, kısırlaştırmak haram değil midir?
CEVAP
Lüzumsuz olarak hayvanı kısırlaştırmak, hayvana eziyet olacağı için haramdır. Fakat bir menfaat için caizdir, günah olmaz. (Hindiyye)

Kısırlaştırılan öküzler, iş yapmada daha verimli olur. Kısırlaştırılan koçlar, daha yağlı ve etleri de daha lezzetli olur. Peygamber efendimiz, kısırlaştırılmış bir koç kurban etmiştir. (B. Arifin)


*************************

Evcil kedileri kısırlaştırmak caiz mi?


Evimizde kedi besliyoruz, apartmanda yaşıyoruz dışarı bıraksak başka hayvanlar ile temasından çocuklarımıza hastalık getireceğini veteriner söylüyor. hayvan şimdiye kadar yavru idi ama cinsel olgunluğa ulaştı kısırlaştırmak tek çare gi görünüyor, gerçi devlet evcil hayvanların kısırlaştırılması ile ilgili bir kanun çıkattı ve teşvik ediyorlar ama benim içime pek sinmiyor acaba bu caiz olurmu ?



Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Kendilerine hiçbir fayda vermeyecek ve hatta zarar verecekse hayvanları kısırlaştırmak caiz değildir. Fakat evde beslenen kedi ve buna benzer diğer hayvanlarda durum farklıdır. Bu tür hayvanlar beslendikleri ortam dışındaki hayvanlarla bir araya geldiklerinde çeşitli hastalıklar kapabilmekte ve bu hastalıklar yüzünden ömürleri kısalmaktadır. Kısırlaştırma gibi çözümler bu tür hayvanlar için zarardan çok fayda sağlamakta, hatta ömürlerini uzattığı söylenmektedir. Dolayısıyla bu tür hayvanları “kendilerine gelebilecek zararları onlardan gidermek ve onlara fayda sağlamak” kuralına göre kısırlaştırma caiz olmalıdır.

Selam ve dua ile...

Editör

www.sorularlaislamiyet.com
Başkaları gitmiş olur, gidince;
Bir sen yakınsın, uzakta kalınca..
Kullanıcı avatarı
DiLeMmA
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 3422
Kayıt: 02-02-2005 00:28

Mesaj gönderen DiLeMmA »

[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Kızımızı ve oğlumuzu haftasonu tatiline yolladık yazlık bir mekana.Her ne kadar yaz olmasa da hava o kadar fena değil hani..
Bugün yola çıktılar.Şuanda mamaların tepesinde uyuyorlardır tahminimce.Ve yarın sabah yeme-içmesi durdurulacak ,kısırlaştırma operasyonu geçirecekler.
Eve geldiğimde bomboş evle karşılaştırmak acayip hüzünlendirdi beni.Sıkılmasınlar diye giderken oyuncak farelerini de verdim yanlarına. :oops:
Hayırlısınla inşallah pazartesi tekrar yanımıza dönecekler.
Başkaları gitmiş olur, gidince;
Bir sen yakınsın, uzakta kalınca..
carso
New Friend
New Friend
Mesajlar: 1
Kayıt: 15-01-2011 01:06

Re:

Mesaj gönderen carso »

DiLeMmA yazdı:[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Kızımızı ve oğlumuzu haftasonu tatiline yolladık yazlık bir mekana.Her ne kadar yaz olmasa da hava o kadar fena değil hani..
Bugün yola çıktılar.Şuanda mamaların tepesinde uyuyorlardır tahminimce.Ve yarın sabah yeme-içmesi durdurulacak ,kısırlaştırma operasyonu geçirecekler.
Eve geldiğimde bomboş evle karşılaştırmak acayip hüzünlendirdi beni.Sıkılmasınlar diye giderken oyuncak farelerini de verdim yanlarına. :oops:
Hayırlısınla inşallah pazartesi tekrar yanımıza dönecekler.
kediniz nasıl oldu şimdi iyimi sakinmi bizde öneriyolar ben bu hakka sahipmiyim bilmiyorum yardımcı olurmusunuz
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir