Yaklaşmakta olan Kadir gecesi

İslam dinimiz hakkında sormak istedikleriniz, merak ettikleriniz, paylaşmak istediklerinizi bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Sonsuz_Nur
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 414
Kayıt: 22-08-2005 12:03

Yaklaşmakta olan Kadir gecesi

Mesaj gönderen Sonsuz_Nur »

Kur'an-i Kerim'de Cenab-i Hak, bu mübarek gecenin kiymet ve faziletini söyle beyan buyurmaktadir:

"Biz onu (Kur'an'i) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne oldugunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayirlidir.. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her is için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin dogusuna kadar." (Kadir Suresi)

Resul-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz buyuruyor,
"Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmis günahlari bagislanir."
" Kadir Gecesi yatsi namazinda cemaatte hazir bulunan, ondan nasibini almistir. "

Müminlerin annesi Hz.Aise (r.a.) söyle diyor :
-Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne sekilde dua edeyim ? Söyle buyurdu:
- Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni . (Allah'im sen affedicisin, affi seversin, beni affeyle.)

Bu mübarek gecede dua sünnettir. O icabet vakitlerinden birisidir. Süfyan-i Sevrî demistir ki, o gece dua etmek,
namaz kilmaktan daha sevaptir. Kur'ân okuyup da dua ederse güzel olur.

Ibnü Hacer Heytemî (rh.a.) Tuhfetü'l-Muhtâc'da der ki:
Kadir gecesini görene, saklamasi sünnettir. Onun kemâliyle faziletine ancak Allah Teâlâ'nin bildirdigi kimseler nail olur.


Kadir Gecesi Kaçinci Gecedir?

Kadir gecesinin, Ramazani serifin 20.sinden sonraki tek gecelerinde aranmasina dair müteaddit hadis serifler varid olmustur. Birinden itibaren tek gecelerde aranmasini tavsiye eden büyüklerimiz de vardir.

Imami Sa'rani Hazretleri, Kadir gecesinin kaçinci gece oldugunu, Ramazani serifin giris günlerine göre söyle tesbit etmistir.


Pazar günü girerse 29.gece
Pazartesi girerse 21.gece
Sali girerse 27.gece
Çarsamba girerse 19.gece
Persembe girerse 25.gece
Cuma girerse 17.gece
Cumartesi girerse 23.gece
Imami Sarani Hazretleri 30 sene Kadir gecesiyle bu tarife göre müseref olmuslardir. Bir çok Allah dostuda bu usulle Kadir gecesini bulmuslardir.


Kadir Gecesi Oldugu Nasil Anlasilir?

Hava berrak ve güzel olur. O gece hersey Allah'a secde eder. Denizlerin suyu bir an tatlilasir.


Kadir Gecesinde Ne Yapilir?

Bu gece 4 rekat Kadir Gecesi Namazi kilinir.
1.rekatta : 1 Fatiha, 3 Inna enzelnâhü
2.rekatta : 1 Fatiha, 3 Ihlasi Serif
3.rekatta : 1 Fatiha, 3 Inna enzelnâhü
4.rekatta : 1 Fatiha, 3 Ihlasi Serif okunur.


Namazdan sonra 1 defa:
Allahü ekber Allahü ekber La ilahe illalahü vallahü ekber Alahü ekber ve lillahil hamd.
100 defa Elem nesrah leke...
100 defa Inna enzelnâhü....
100 defa Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni
okunup dua yapilir.
Mümkünse, kandil gecesi olmasi sebebiyle bir de tesbih namazi kilinir.


Kadir gecesini görmek ne demektir?

Onu görmek demek, ona mahsus olan nurlar ile meleklerin inmesi gibi özelliklere, ilmi ifade eden alametleri görmek yahut öyle bir ilmi ifade eden ve hakikati ancak ehlince bilinen bir kesfe ermektir.


Kadir Gecesi Geçmismidir Yoksa Tekrar Etmekte midir?

Kadir gecesi, meshur oldugu üzere, Kur'ân'in nazil oldugu veya sabahinda Bedir zaferinin vuku buldugu gece olduguna göre o bir defa olmus geçmistir. Her sene Ramazan'da olacak olan onun seref ve hatirasidir, demek olur. Nitekim bazilari onun bir defa olup kalktigini kabul etmislerdir. Fakat Kadir gecesi onlardan dolayi degil, onlar Kadir gecesine rastlamis olduguna göre de Kadir gecesi bütün sene içinde gizli olup, en çok Ramazan'da ve en çok son onunda ve en çok yirmi yedinci veya sonuncu gece olmasi ihtimali en galip bulunan mübarek bir takdir gecesi olarak tekrar eder ki, bilinen, çogunlugun görüsü de budur .


En Mübarek Gece Hangisidir?

Ve "bin aydan hayirlidir" âyetinden ortaya çikan da bu gecenin "günlerin efendisi" olan cuma ve arefe gecelerinden de daha faziletli olmasidir. Bununla beraber bunda da hayli münakasa edilmistir. Bu âyet geregince bunun Mirâc gecesinden de daha faziletli olmasi gerekir. Fakat yukarilarda da geçtigi üzere Resulullah hakkinda Mirac gecesi daha faziletli, ümmet hakkinda da Kadir gecesi daha faziletli oldugu söylenmistir. Fakat Kadir gecesi, sene içinde dönen gizli bir gece olduguna göre bu büyük olaylarin hepsi birer Kadir gecesine tesadüf etmis olmasi, bütün ihtilafi kaldiracak olan en güzel bir sekil olmus olur. Bunlar içinde Kur'ân'in ilk nazil oldugu Kadir gecesi ise, hepsinden en faziletli olan yegane Kadir gecesi olmasi gerektir ki, her Ramazan'in yirmi yedinci gecesi, bunun her sene devretmis olma serefiyle gizli olan Kadir gecesine isabeti en çok düsünülen bir gece oldugu cihetle çogunlugun görüsü burada toplanmistir. Bunun gündüzünde de gecesi gibi dua ve ibadet ile mücahede sünnet olur. Ki bunda çesitli mütâlaalar sebebiyle meydana gelen farkliliklar da ortadan kaldirilmis olur. Zira bilinmektedir ki yer üzerinde bir yerde gece olurken, diger bir yerde gündüz olur. Her iklimde bulunan kendi gecesini ihya etmek suretiyle ayni hayir ve selametten faydalanirsa da gündüzüyle beraber hesap edilmesi, icabet için daha ihtiyatli demektir.

Bütün bu açiklamadan sonra sûrenin kendisinden sonrasina baglanmasindan çikacak olan mânâ da su olur: O okunmasi emredilen Kur'ân'i böyle bir Kadir gecesinde indiren biz büyük san sahibi olan Rabbin oldugumuz için ancak bize secde et ve yaklas. Bu mânâda ise Mirac gecesinin daha yüksek olusunu anlamak mümkün olur. Cenab-i Allah biz kullarini da Kadir gecesinin hayir ve faziletine eren salih kullar zümresine soksun. Alûsî'nin kaydettigi üzere Sofiyye istilahinda Kadir gecesi, Allah yolunu tutanin, sevilen Hakk'a oranla kiymet ve mertebesini taniyacagi özel bir tecelliye erdigi gecedir ki, o gece hak yolcusunun ayni toplantiya ve marifette yetiskinler makamina ilk girdigi vaktidir. Nitekim Ibnü Farid bu mânâda su beyti ne güzel söylemistir:

" Eger o sevgili yaklasirsa bütün geceler Kadir gecesidir, Nasil ki bütün kavusma günleri Cuma günüdür. "




Kaynak :
1) Elmali Tefsiri
2) Mübarek Gün ve Gecelerde Yapilmasi Tavsiye Edilen Dua ve Ibadetler, Fazilet Nesriyat, 1983
ACIDA OLSA DOGRUYU SÖYLEYİNİZ HZ.MUHAMMED (SAV)
لا إله إلا الله محمد رسول الله
Kullanıcı avatarı
commando
R.Ö.Y. 1. Etap Şampiyonu
R.Ö.Y. 1. Etap Şampiyonu
Mesajlar: 2119
Kayıt: 14-04-2005 13:18

Mesaj gönderen commando »

Bu gecenin kadrini bilin ki, Allah da sizin kadrinizi bilsin

“Kadir Gecesi neden bin aydan hayırlı?”, “Melekler bu gece dünyaya nasıl iner?” ve “Kadir Gecesi nasıl geçirilmeli?” Kadir Gecesi hakkında bilmek istediklerinizi 10 soru ve cevabında bulabilirsiniz.

1. Bu gece ismini nereden alır?
Kadir Gecesi “kadr” kelimesinden gelir. Yani o gecede bir kadirşinaslık rûh ve manası parıldamaktadır. Öyle ise o gecenin kadrini bilin ki, kadriniz bilinsin. Ayrıca Allah (cc)’ın fevkalâdeden ihsanının verildiği şeyler de olabilir bu gecede. Tıpkı ulûfe gibi... Bu gece, bin aydan hayırlı olmasına gelince, bu kesretten kinayedir ve herkes için de söz konusu değildir, belki her geceyi kadir bilenler içindir. Sanki o, her geceyi ihyâ etmiş de, bu gecede bardağı taşıran rahmet damlayıvermiş... Derken kul, damla ile deryaya ermiş gibi...

2. Kadir Gecesi’nin bin aydan hayırlı olması ne demektir?
Kur’ân-ı Kerim’de bu gecenin faziletini belirten müstakil bir sûre vardır. Bu sûrede yüce Rabb’imiz şöyle buyuruyor: “Doğrusu biz Kur’ân’ı Kadir Gecesi’nde indirmişizdir. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rab’lerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. “ (Kadir Sûresi, 97/ 1-5)

3. Kadir Gecesi’nin hangi günü olduğu belli midir?
Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan’ın yirmi yedinci gecesi olduğu tercih edilmiştir. Hz. Peygamber (sas) bunun kesinlikle hangi gece olduğunu belirtmemiş; ancak “Siz Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız.” (Buhârî, Leyletü’l-Kadir, 3) buyurmuştur.

4. Kadir Gecesi’nde dünyaya melekler nasıl iner?
Kadir Gecesi, semavî tâkların kurulduğu, sultanların gelip geçtiği ve meleklerin kutladığı gecedir. Bu gecede melekler grup grup sinerler. Kadir Sûresi’nde bu iniş anlatılırken, zorluk ifade eden bir fiil sigası (kip) kullanılır: “Tenezzelü” yani o kadar çok melek, o kadar ciddi bir arzu ile iner ki, hep birlikte bir turnikeden geçiyorlarmış gibi bir sıkışıklık ve zorluk yaşanır. Ve bu iniş şafak atıncaya kadar devam eder. Ayrıca Kadir; değer, kıymet ve ölçü mânâlarına da gelir. Bu kelimenin kudretle de münasebeti vardır. Allah, nasıl ahirette hikmetinden daha çok kudretiyle muamele eder; öyle de Kadir Gecesi’nde de hikmetten daha çok kudret hakimdir. O gecenin kadrini bilenlere İlâhî varidat dolu dolu gelir; hem de ahirette müminlere mükâfat verilmesi ölçüsünde gelir. Bunları elde etmek için, Kadr’in kıymetini bilmek, semâvî vericilerden yağan vâridâtı alabilmek için Kadir Gecesi’ni bir alıcı gibi kullanabilmek gereklidir. Bu gecede, insan melekî yanının inkişafıyla, meleklerle şu veya bu şekilde temasa da geçebilir.

5. Bu gece neden gizli tutulmuştur?
Allah Teâlâ birtakım hikmetlere dayanarak Kadir Gecesi’ni ve onun dışında daha bazı şeyleri de gizli tutmuştur. Bunlar: Cuma günü içerisinde duanın kabul olacağı saat; beş vakit içerisinde salât-ı vusta; İlâhî isimler içerisinde İsm-i Azam; bütün taatler ve ibadetler içerisinde rızay-ı İlâhî; zaman içerisinde kıyamet ve hayat içerisinde ölümdür. Bunların gizli tutulmasından maksat müminlerin uyanık, dikkatli ve devamlı Allah’a ibadet ve taat içerisinde olmalarını sağlamaktır. Müminler bu geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli, ibadet ve taatle değerlendirmelidir. Peygamber Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur:
“Kim Kadir Gecesi’ni, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Kadir, 1).

6. Günaha kefaret olacak namazın Kadir Gecesi ile bağlantısı nedir?
Cenab-ı Hakk dilerse her namazda günahları affedebilir. Ancak kul, günahının ızdırabını, yirmi dört saat gönlünde duymalıdır ki, bu, o günahların affına ciddi bir davetiye olsun ve o gün işlenen günahlara mukabil, yine o gün dolu dolu tevbeyle geçsin.. ve kul, bu tevbenin kabulünü o günün bütün namazlarında arasın; arasın ve bulmaya çalışsın. Her gününü böyle geçirenler için, bu şuurla namazın eda edilmesi de ayrı bir lütuf olsa gerek. İşte namazın bizzat isimlendirilerek söylenmemesinde bir de böyle bir nükte var! Nasıl ki, Ramazan içinde Kadir Gecesi, cuma içinde duâların makbul olduğu vakit gizlidir ve bununla da bütün Ramazan ayının ve bütün cuma gününün değerlendirilmesi hikmeti gözetilmiştir. Bunun gibi, günaha kefaret olacak namaz da gizli tutulmuştur ki, insan her namazında bunu arasın ve namazını bu duygularla eda etsin. Neticede de, namazlarından herhangi birinde kefaret meyvesini devşirmiş olsun.

7. Kadir Gecesi'sini ihya edenin ömrü uzar mı?Cenab-ı Hak insanın yaptığı şeyleri bereketlendirip nemalandırarak o insanın hayatını uzun bir ömür yaşamışçasına bereketlendirebilir. Şayet ömrün uzaması esprisi, insanın ahiret hesabına yönelik kazancıyla değerlendiriliyorsa, bu durumda insan ahiret adına çok kazanmış demektir. Mesela bunlardan birisi Kadir Gecesi’dir ki, bin aya bedel olduğu ifade ediliyor. Eğer insan o gecede, o İlahî teveccühü yakalarsa, sanki seksen sene yaşamış gibi olur. Bu, o insanın ömrü uzasaydı ve seksen sene de yaşasaydı işte o kadar sevap kazanacaktı demektir. Sadakanın, hasenatın, sıla-i rahimin ömür uzatması da bu şekilde olabilir.

8. Kadir Gecesi Bedir Savaşı’yla aynı güne mi tevafuk etmiştir?
Bu hususta kesin bir şey söylemek mümkün olmasa da, Bedir Savaşı, Kadir’e tevafuk etmiş olabilir. Kadir Gecesi’nin geceler içinde ayrı bir yeri olduğu gibi; Bedir Savaşı’nın İslam tarihinde, Bedir ashabının sahabe arasında ve Bedir’e iştirak eden meleklerin de bütün melekler arasında husûsî bir yeri vardır.

9. Hakikati müşahede eden her veli Kur’an’ı bütünüyle görebilir mi?
Levh-i Mahfuz’da Kur’an’ın bir yeri vardır. Çünkü Kur’an Kadir Gecesi’ne kadar Levh-i Mahfuz’daydı. Ona ancak nazarı oraya ulaşanlar muttali olabiliyordu. Esasen Levh-i Mahfuz’u, hakikati müşahede edebilen ve nazarı oraya ulaşan her veli, Kur’an’ı orada bütünüyle görüp mütalaa edebilir.

10. Kadir Gecesi nasıl geçirilmeli?
Kadir Gecesi’ni, namaz kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli.
Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-ı Sevrî: “Kadir Gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur’ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir.” (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demiştir. Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Rasûlullah (sas)’e: “- Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlullah (sas):
“- Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu annî: Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tc. VI, 314).
Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.

Yatsı namazı cemaatle kılınmalıAllah Resulü (sas) bu geceyle ilgili olarak bizlere şunları söyler: “Kim inanarak ve sırf Allah rızası için Kadir Gecesi’nde kalkarsa geçmiş günahları bağışlanır.” buyurur. Demek ki, bu geceyi değerlendirmenin birinci şartı kalkmak, yani gafletle geçirmemektir. Allah Resulü (sas) namaz kılmış, Kur’an okumuş, dua ve tefekkürde bulunmuştur. Yine Allah Resulü (sas): “Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan ondan nasibini almıştır.” buyurur.

Bir ayet - O geceyi bilir misiniz?
Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde
indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rabb’lerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. (Kadir, 1/5)

Bir hadis - Bir ömre bedel gece
Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’e
ümmetinin ömrü gösterilmiş. Resûlullah (aleyhisselâtu vesselâm), önceki ümmetlerin ömrüne nispetle kısa olduğu için, amelde onların uzun ömürde işlediklerine yetişemezler diye bu ömrü kısa bulmuş. Bunun üzerine Cenab-ı Hak bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi’ni vermiştir. Muvatta, İ’tikaf 15, (1, 321).
[b] Biri Ecdadima Küfrettimi boğarim.
Boğamasamda yanımdan kovarım..
Yumuşak başlıysam kim dedi uysal koyunum..
Kesilir ama çekmeye gelmez boynum..
Mehmed Akif Ersoy [/b]
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Ahrefs [Bot] ve 4 misafir