KUR'AN OKUMALARi

İslam dinimiz hakkında sormak istedikleriniz, merak ettikleriniz, paylaşmak istediklerinizi bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
EbuHuzeyfe
New Friend
New Friend
Mesajlar: 9
Kayıt: 04-06-2006 12:18

KUR'AN OKUMALARi

Mesaj gönderen EbuHuzeyfe »

KUR'AN OKUMASINI ÖĞRENME

Selamun Aleykum

Bu yazımızda Kur'an nasıl okunur sorusunu cevaplamaya çalışalım inşallah. Cevap araken, daha çok işin felsefi boyutunu değil, pratik ve imani yönünü ele alıp bize yararlı olabilecek kısmına vurgu yapalım.

Sıfır noktasından başlayıp basamak basamak Kur'aı anlamaya doğru ilerleyelim inşallah.

İlk olarak Kur'anı Arapçasından düzgün, tecvitli ve meharic-i hurufa dikkat ederek okumak lazım. Bu her Müslüman için zaruri... Bu konu ihmale gelmez. Bu konuda sorunu olan kardeşlerin bu sorunlarını acilen gidermelerini tavsiye ederim.

Ayrıca bu sorun tek başına kitap okuyarak çözülecek bir mesele değil. Mutlaka bir hocanın dizinin dibinde çözülmesi gereken bir mesele... O yüzden, ihmal, gurur, kibir vs ne varsa bir kenara bırakıp en hızlı yoldan bu sorunumuzu çözelim.

Bunun için çok uzun bir zaman gerekmiyor. Bazı kardeşlerin sırf bu fobileri yüzünden bu meseleyi ihmal ettiklerini biliyorum. Ben size bunun ne kadar süreceğini söylersem söyleyeyim, siz bunu benim söylediğimden daha kısa süreceğine emin olun.

Devam edeceğiz inşallah!

selam ve Dua ile...
Kullanıcı avatarı
EbuHuzeyfe
New Friend
New Friend
Mesajlar: 9
Kayıt: 04-06-2006 12:18

Mesaj gönderen EbuHuzeyfe »

KUR'AN MEALİ OKUMAK

ve aleykum selam ve rahmetullah

Bu yazımızda Kur'anın mealini okuma üzerinde duralım. İlk olarak caiz mi değil mi? faydalı mı değil mi? üzerinde kısaca duralım inşallah.

Kur'anın başka bir dile tercüme edilip edilemeyeceği eskiden tartışılmayan bir konu idi. Tartışılmıyordu, çünkü ulema bu konuda müttefikti. Ne konuda? Tercümesinin imkansız oluşu konusunda... Bu yüzden de Cumhuriyet dönemine kadar böyle bir konu gündeme bile gelmedi.

Özellikle Emeviler ve Abbasiler döneminde İslamı kabul eden yeni toplumlar bir şekilde Arapçayı öğrenmeye çalışıyorlardı. Özellikle ilimle iştigal eden kesim, kesinlikle Arapçadan müstağni kalmıyordu. Selçuklular dönemi de sanırım aynı... Diğer İslami devlet ve iparatorluklarda da durum aşağı yukarı aynı...

İlk defa Anadolu Selçuklu Devletinde resmi dil Farsça olarak kabul edilmiştir. Halk dili Türkçe olduğu halde resmi dilin Farsça ilan edilmesi de halkla yönetim arasındaki kopukluğu göstermesi bakımında ilginç. Bu kopukluktan dolayı da tam bir istikrara kavuşamadan yıkılıp gitmek zorunda kalmış, yerini beyliklere bırakmıştır. Moğollarla işbirliği yapmaları da ayrı bir ilginç nokta olmakla birlikte konumuz bu değildir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde siyaset ve cihad konusundaki başarı ilim konusunda aynı trendi maalesef yakalayamamıştır. Buna rağmen, Osmanlının kuruluş ve gelişme dönemleri duraklama ve çöküş dönemine göre harika sayılabilecek bir sistemi oturtmuştu.

Çöküş döneminin zaten aslını en başta cehalet, rehavet ve mirasın oluşturduğu uyuşukluk ve miskinlik, Avrupanın silkinişi ile oluşan siyasi çalkantılar, Milliyetçi akımlar vb sebepler sayılabilir. Bunların dediğimiz gibi en önemlisi CEHALETTİR!
Hayat; iman ve cihad!
Kullanıcı avatarı
commando
R.Ö.Y. 1. Etap Şampiyonu
R.Ö.Y. 1. Etap Şampiyonu
Mesajlar: 2119
Kayıt: 14-04-2005 13:18

Mesaj gönderen commando »

Allah (c.c.) razı olsun abi. Şeref verdiniz.
[b] Biri Ecdadima Küfrettimi boğarim.
Boğamasamda yanımdan kovarım..
Yumuşak başlıysam kim dedi uysal koyunum..
Kesilir ama çekmeye gelmez boynum..
Mehmed Akif Ersoy [/b]
Kullanıcı avatarı
FaT
Lover of TurkiyeForum
Lover of TurkiyeForum
Mesajlar: 768
Kayıt: 02-05-2006 14:40
Konum: Girne
İletişim:

Mesaj gönderen FaT »

Allah razı olsun kardeşlerim.
[size=150][glow=red][b]Ne GiT diyeceğim sana,nede KaL!BeNiM aşkımın benim için atacak bir yüreğe ihtiyacı VaR,ya aç yüreğini büyüsün aşk içinde,yada bulaşma aşka hiçbir ZaMaN....
[/b][/glow][/size]
Kullanıcı avatarı
EbuHuzeyfe
New Friend
New Friend
Mesajlar: 9
Kayıt: 04-06-2006 12:18

Mesaj gönderen EbuHuzeyfe »

Bu arada bazı oryantalistler, Kur'an üzerine bazı araştırılmaların yapılabilmesi için bazı tercüme çalışmalarına başladılar. Yanılmıyorsam, ilk tercümeyi de onlar yaptılar. Tabi Allah rızası için değil elbette... Belki para için de değil! Tamamen Kur'anı tahrife yönelik olarak... İlk tercümenin hangi dile yapıldığını bilmiyorum, ama sadece bir latin dili olduğunu biliyorum.

Türkçeye -sanırım- ilk tercüme Cumhuriyet döneminde yapılıyor. Osmanlı döneminde yapılmış tercüme şahsen duymadım... Hatta Muhammed Hamdi Yazır Elmalılı'dan önce bu işe teşebbüs edip de başarılı olan olmuş mu? onu da bilmiyorum. Olduysa da bu çok gerilerde değildir. Osmanlı zamanı ve daha öncesinde niye tercüme hareketi yoktur?

Aslın neden -daha önce de dediğimiz gibi- ulemanın bu konudaki ittifakıdır. Gerek ehl-i sünnet uleması gerekse diğer fırkaların uleması Kur'anın tam olarak tercüme edilemeyeceğini belirterek -hatta belirtmeye bile gerek duymamışlar- böyle bir hareketin önüne geçmişler. Halktan da böyle bir talep olmamıştır. Bu konuda belki Şeyhul İslam Mustafa Sabri Efendi'nin Bedir Yayınlarından çıkan Kur'an Tercümesi Meselesi adlı kitap faydalı olabilir.
Hayat; iman ve cihad!
Kullanıcı avatarı
Hükümdar
Slow Friend
Slow Friend
Mesajlar: 40
Kayıt: 16-10-2006 17:54
Konum: Bizemi Geleceksin?? :P

Mesaj gönderen Hükümdar »

gerçekten çok faydalı paylaşımlar Allah razı olsun...
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Ahrefs [Bot] ve 8 misafir