Soğanın insan sağlığına bilinen pek çok faydası olsa da keserken ya da doğrarken içeriğindeki gazlardan dolayı gözlerimizden yaş gelebilir.
Soğanı kestiğimizde soğan hücreleri içerisinde yer alan enzimlerden gaz salınır. Bu da ağlamamıza ya da gözlerimizin yaşarmasına neden olur.
Soğan doğrarken gözlerin yaşarmaması ya da ağlamamanız için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
Soğanı kesmeden önce yıkayın
Soğanı doğramadan önce yıkamanız ve doğrarken ıslak tutmanız soğan içerisindeki gazların salınımını engelleyecek, böylece gözlerinizi yaşartmayacaktır. Soğanı ıslak tutamıyorsanız çeşmeden akan suya yakın mesafede kesebilirsiniz.
Ağzınızdan nefes alın
Eğer yapabilirseniz soğanı keserken sadece ağzınızdan nefes alın. Böylece soğan içindeki gazlar burnunuza ve gözünüze kaçmayacak sadece ciğerlerinize girip çıkacaktır.
Sakız çiğneyin
Evet, yanlış duymadınız. Soğan doğrarken sakız çiğnemeniz soğan gazlarının burnunuza ve gözünüze gelmesini engelleyecek ve gözleriniz yaşarmayacaktır.
Soğanı doğramadan önce buzdolabında bekletin
Soğanı doğramadan önce en az yarım saat buzdolabında bekletirseniz gözlerinizin yaşarmayacaktır.
Deniz gözlüğü ya da lens takın
Evet, deniz gözlüğü takmak biraz komik gelebilir ama, eğer hiç çareniz kalmadıysa deniz gözlüğü ya da varsa kontakt lensinizi takarak soğanı doğrayabilirsiniz.