Taze balıkların en bol olduğu aylar, balık avlanma yasağının olmadığı Eylül ayından Nisan ayına kadar uzanıyor. Yani Sonbahar, Kış ve İlkbahar mevsimleri çeşit çeşit ve taze balık bulabilmek için en uygun mevsimler. Yaz mevsiminde ise balık av yasağı başladığından taze balık bulmak zor olabiliyor.
Balık sezonu her yıl 1 Eylül tarihinde başlıyor ve 15 Nisan tarihinde sona eriyor. Bu tarih aralığına "balık sezonu" denmesinin sebebi ise denizlerde balık av yasağının olmadığı zamanlara denk gelmesi.
Ülkemizde denizlerde bulunan ve tüketilebilen bir çok balık türü bulunmakta. Bu balık türleri ise belirli dönemlerde daha bol avlanıyor ve tadları daha lezzetli oluyor. Örneğin hamsi balığı en çok Kasım - Şubat ayları arasında daha bol avlanıyor ve tezgahtaki yerini alıyor. Ayrıca bu ayda hamsinin tadı daha lezzetli oluyor. Peki hangi balık hangi ayda avlanıyor? ya da hangi balık hangi ay tüketilmeli?
BALIK HANGİ MEVSİMDE YENİR?
OCAK - Ocak ayında lezzetli olan balıklar arasında Hamsi, Palamut, Uskumru, Lüfer ve Tekir bulunuyor.
ŞUBAT - Şubat ayında Kalkan balığı çok lezzetlidir.
MART - Kalkan balığı Mart ayında da lezzetlidir. Ayrıca Levrek ve Kefal balığı bu ay daha lezzetli oluyor.
NİSAN - Kalkan balığı Nisan ayında da lezzetlidir. Ayrıca Kılıç balığı, Levrek, Kırlangıç ve Mercan balıkları bu ay lezzetlidir.
MAYIS - İskorpit balığı bu ay lezzetlidir. Bunun dışında Tekir, Levrek ve Barbunya bolluğu vardır ve lezzetlidir.
HAZİRAN - Bu ay pek lezzetli balık bulunmaz. Mayıs ayında bulunan Tekir, Levrek, Barbun, İskorpit gibi balıklar bulunabilir ancak çok lezzetli değildir.
TEMMUZ - Sardalya bu dönemde bollaşmaya başlar ve lezzetlidir. Ayrıca Uskumru ve İstavrit balıkları da lezzetlidir.
AĞUSTOS - Ağustos ayı Sardalya balığının diğer aylara göre en lezzetli olduğu dönemidir.
EYLÜL - Avlanma yasağının sona erdiği Eylül ayında daha çok Palamut, Sardalya ve Kılıç Balığı oltaya takılıyor ve bu balıklar daha lezzetli oluyor.
EKİM - Ekim ayında Palamut ve Sardalya hala lezzetlidir. Palamut ve Sardalya dışında Tekir, Barbunya ve Levrek bol bulunuyor ve lezzetli oluyor.
KASIM - "Hamsi Mevsimi" de diyebileceğimiz Kasım ayında bol miktarda hamsi oltaya takılıyor. Özellikle Karadeniz Hamsisi bu ay çok lezzetli oluyor.
ARALIK - Bu ay Tekir ve Mezgit balığının en lezzetli olduğu dönemdir. Ayrıca Palamut, Uskumru ve Lüfer balıkları bu ay daha büyük ve lezzetli hale gelir. Yine bu ay Hamsi de lezzetlidir.