AFS/YES Sınavları - TKV

Eğitim hayatımıza dair her şey. Anılar, düşünceler..
Cevapla
webornsinner
New Friend
New Friend
Mesajlar: 1
Kayıt: 05-02-2015 22:12

AFS/YES Sınavları - TKV

Mesaj gönderen webornsinner »

Merhaba arkadaşlar,

Geçen sene AFS ve YES sınavlarına girmeden önce internetten bilgi almaya çalışmış ancak çok kısıtlı ve yanlış bilgiler okumuştum. Bu nedenle gelecek yıllarda arkadaşlarımıza yardımcı olabilmek için belli forumlarda bu yazımı paylaşıyorum. Bu sene size geçirdiğim süreci anlatacağım.

Öncelikle AFS’den konuşmak gerekirse, 2014 sonunda sınav başvurusunu yapmıştık. Başvurudan birkaç hafta sonra ilk sınava çağırdılar. Bu sınavda ilk başta genel kültür soruları sormuşlardı. Örnek vermek gerekirse,
-Aşağıdaki balelerden hangisini Tchaikovsky bestelemiştir?
-(Fazıl Say’ın fotoğrafı verilmiş) Yukarıdaki ünlü piyanist kimdir? Vb.
Genelde bu şekilde bazı ülke bilgileri (başkent, devlet başkanı kimdir gibi sorular) ve kitap, film gibi konularla genel kültürünüzü dünyadan ne kadar haberdar olduğunuzu anlamaya çalışan sorular sormuşlardı. Böyle galiba 30 sorudan sonra örüntü, grafik okuma gibi sorular vardı. Bunları giren herkes kolaylıkla cevaplamıştır eminim. Ancak bu sorularda özellikle grafikte biraz zaman sıkıntısı olmuştu. Hemen bu sınavı bitirince size bir kağıt daha dağıtıyorlar, bu kağıtta da sizin kişiliğinizi tanımaya yönelik bazı cümleler verilip, sizden doğru, tamamen doğru, yanlış, tamamen yanlış ve ne doğru ne yanlış şıklarını seçmenizi bekliyorlardı. Bu kısımda sonlara doğru soruları evirip çevirip vermişlerdi ve sizden kendinizle çelişkiye düşmemenizi bekliyorlardı. Açıkçası ben bazı gerekli durumlar haricinde ne doğru ne yanlış şıkkını işaretlemekten kaçınıp, net bir kişi olduğumu göstermeye çalıştım. Bu yüzden midir bilinmez, genel kültürde de belirli seviyede doğru yaptığım için 2. Tura geçmeye hak kazandım.

2. Aşamada bilindiği üzere sizi bir mülakata sokuyorlar. İlk başta -biz 8 kişiydik- tüm grubu içeriye aldılar ve kendilerini tanıttılar ki gayet sevecen kişilerdi. Bize bir form dağıttılar ve doldurmamızı söylediler. Bu formda anne baba bilgileri, yurtdışına gidip gitmediğiniz, gezdiğiniz yerler ve son olarak 2 klasik soru verilmişti. Bu son sorularda en mutlu anımı ve en kötü anımızı ayrıntılarıyla anlatmamızı istemişlerdi. Bunları doldurduktan sonra bir yuvarlak yaptırıp bizden güncel olaylar hakkında konuşmamızı istediler. Bu kısımda özellikle başkalarının konuşmasına izin vermek, konuşmayan kişileri soru sorarak teşvik etmek önemli diye düşünüyorum. Bu bölümde ne fazla ne de az konuşulmalıdır. Biz o gün güncel konulardan değil spor ve müzik gibi aktivitelerden konuşmuştuk. Konunun pek bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Daha sonra sıra yaptırdılar ve hepimizi dışarıya aldılar. Ben 4. Girmiştim ve girene kadar çok heyecanlıydım ancak girdikten sonra rahatlamıştım. İlk girdiğinde mavi ya da kırmızı bir koltuk seçmeni istiyorlar ama neye göre bilmiyorum. İyi polis kötü polis olayında ona göre davranıyorlar demişlerdi ama bana hepsi sıcakkanlı davranmışlardı. Ben kırmızı koltuğu seçmiştim bu arada. Daha sonra sohbetimize başladık. İlk onlar kendilerini tekrar tanıttılar sonra benim tanıtmamı istediler. Konuşmaya başlayınca üst üste soru sordular. Örneğin bana arkadaş grubumu anlatmamı istediler. Neye göre arkadaş seçtiğimi sordular. Bu soruya belirli cevap vermeyince üstelemişlerdi. Ben de biz sizin gibi sorguya çekmiyoruz demiştim. Bu cevabıma baya bir gülmüştük. Genel bu şekilde, zorlamadan konuşmamızı bitirdik. Çıktığımda kazanacağımı hiç düşünmemiştim. Daha sonra kabul mesajı geldiğince gerçekten çok şaşırmıştım.

Aralığın sonu, ocağın ilk haftası gibi bir günde e-mail’den doldurulacak formları göndermişlerdi. Bu arada TKV Ofisinde görüşmeye gittiğimizde ülke fiyatları ve kontenjanları hakkında bilgi aldık. Oradaki kişi gitmek istediğim ülkeye göre bilgi vermiş ve bazı ülkeleri düşünmemizi söylemiş, bazı ülkeleri seni göndermem oraya diyerek listemden atmıştı. Özellikle yaşım küçük olduğu için Brezilya’yı direk sildirdiği için baya bir üzülmüştüm. (12. Ya da 11. Sınıf olmadığınız sürece Brezilya’ya izin yok maalesef) Bu görüşmeden önce ayrıca herkesin katıldığı bir seminer düzenlemiş AFS programını çocuğu giden veliler gözünden göstermiş, nasıl bir program olduğunu vs. anlatmışlardı. Ofis görüşmesinden sonraki hafta formları doldurmaya başlamıştım. AFS’nin formları gayet kolay ve basit olmakla birlikte geneli internet üzerinden doldurulacağı için benim için pek zorluk yaratmamıştı. Bir tek okulun dolduracağı formda sıkıntı yaşamıştım. (Okulunuzda müdür olmasına dikkat edin, 3 hafta okulumuza müdür gelmesini beklemek zorunda kalmıştım.) Aile mektubu, fotoğraflar falan filan derken onları da gönderdik. Geçen hafta taahhütname ve ülke tercih formlarını da gönderdiler. Hala ülke araştırmasını yapıyorum. Hayırlısı ile YES programı olmazsa ve aile kabulü gelirse galiba Almanya ya da Macaristan’a gideceğim. Bu arada fiyatlar konusunda geçen senelere göre bir artış var gördüğüm kadarıyla. Ben de yol göstermek için bazı ülkelerin fiyatlarını yazacağım;
-Amerika / 20.000 / 20 kişi (Tercihlerinizde bulunursa İngilizce sınavına girmek zorundasınız)
-Almanya / 11.000 / 18 kişi
-Belçika (Flaman) / 9.000 / 13 kişi
-Çin ve Japonya / 10.000 / 2 kişi-2 kişi
-Finlandiya / 12.000 / 4 kişi
-Hollanda / 10.000 / 3 kişi
-İspanya / 15.000 / 4 kişi
-İsviçre (Alman) / 17.000 / 4 kişi
-İtalya / 15.000 / 25 kişi
-Macaristan / 8.000 / 15 kişi
-Polonya / 9.000 / 4 kişi
Ayrıca bazı ülkelerde 12. Sınıf öğrencileri kabulü yok. Örneğin; Amerika, Avusturya, Çin, İspanya, Kanada (Fransız), Şili, Tayland vb. Bazı ülkelerde de değişmez dil şartı var en önemlileri Fransa, İsviçre (Fransız) ve Kanada orta düzey Fransızca istiyor. Almanya ve Avusturya da temel düzey Almanca, Polonya, İzlanda, Letonya, Çek Cumhuriyeti ise temel düzey İngilizce istiyor. Doğum aralığı genel 1997-2000 olsa da bazı ülkelerde kesin tarihler var. Örneğin İsviçre’de son tarih 14.03.1999 olduğu için gidemiyorum.

YES programı ise araştıranların bildiği gibi belirli bir gelir düzeyinin altında olanların katılabileceği program. Bu programla ise sadece Amerika’ya gönderiliyorsun ve AFS’de bildiğim kadarıyla 200 kişi gönderilirken YES ile sadece 50 kişi gönderiliyor.
Öncelikle başvurudan sonra sizi AFS’de olduğu gibi bir sınava alıyorlar. YES sınavının her aşaması AFS’ye göre daha zor oluyor bunu bilmekte fayda var. İlk sınavda genel kültür soruları soruluyor. Yaklaşık 60 soru diye hatırlıyorum. Hemen ardından 240 soruluk kişilik testi veriyorlar. Aynı şeyler bu test için de geçerli. Yalnızca genel kültür sınavını yetiştirmek gerçekten insanı zorluyor. Bu aşamayı geçtikten sonra sizi 2. Sınav olan mülakata çağırıyorlar.

Mülakatta yine bir form dolduruyorsunuz ki form aynıydı. Grup konuşması yapıyorsunuz ki bizim konumuz yurtdışında üniversite okumak idi. Daha sonra tekli sınava giriyorsunuz ki bana ecel terleri akıtmışlardı. YES daha çok dini anlatmak açıklamak temelli olduğu için sorulara cevap vermek daha zor oluyor aslında. Örneğin bana domuz eti yer misin diye sormuşlardı. Ayrıca kağıtta piyano çaldığımı yazdığım için kilisede isteseler çalar mısın demişlerdi. Aslında ne cevap verdiğinize pek dikkat etmeseler de asıl istedikleri o cevabınızı belirli bir nedene dayandırmanız. Ayrıca bir sitede okumuştum elinize gitar verip çalmanızı ya da kaldırıp bale yapmanızı falan istemiyorlar. Ki ben de bale yapıyorum, forma yazdığım halde böyle bir şey sormadılar bile. Mülakatta asıl önemli olan düzgün ve mantıklı cevaplar vermeniz. Özellikle neden seni seçelim ya da oraya gittiğinde ne yapacaksın gibi sorulara mantıklı cevap vermeniz gerekiyor. Bir de mülakat sonuna doğru 5-10 dakikalık bir İngilizce konuşmanız bekleniyor. Size kolay sorular soruluyor ve İngilizce cevaplamanızı istiyorlar. Ben konuşurken biraz takılmıştım ama belli ki onlar için kelime bilmek önemli değil sonuçta istediğim cümleyi farklı yollarla anlatmıştım.

Mülakat kabulü geldikten sonra bizi bir İngilizce sınavına çağırdılar. Gittiğimde gerçekten çok şaşırdım çünkü İstanbul’dan seçilen 30 kişi vardık. İngilizce sınavına gerçekten çok çalışmanızı öneririm çünkü İngilizce hazırlık okuduğum ve küçük yaştan beri İngilizce eğitim aldığım halde sınavda biraz zorlandım. Bu sınav hakkında söyleyebileceğim pek bir şey yok. Dinleme ve okuma bölümlerinden oluşuyordu. Kelime bilgisi olmayanlar düzgün yapamamışlardır diyebilirim. Bu sınavdan 2-3 gün sonra mülakata giren kişiler ev ziyareti yaptılar. Eve geldiklerinde gerçekten çok sıcakkanlı davrandılar ellerinden geldiğince programı anlatmaya çalıştılar. Birkaç hafta sonra e-mail’den formları yolladılar. AFS formlarına göre YES formları oldukça uzun ve zorlayıcıydı. Özellikle sağlık konusunda bir test yaptırmamızı istemişlerdi, o hafta da kar vardı okullar tatildi ve bize sadece 1 hafta verilmişti formları doldurmamız için. Okul tatil olduğu halde 3 gün gidip formları doldurmaya çalışıp okuldan çıkıp hastaneye testler yaptırmaya gidip oradan kursa gittiğimi hatırlıyorum. Aynı gün 7 tüp kan alınmıştı baya zorluydu benim için. Neyse sonuç olarak formları doldurduk annem son gün gidip TKV Ofisine teslim etti. (Kargoyla yollanması ya da elden verilmesi zorunluydu, internet üzerinden değildi.)
Sonuç olarak İngilizce sınavından da 200 ile 212 arasında bir sonuç aldığımı ve tekrar bir sınava gireceğimi e-posta olarak attılar. Şu an aile kabulünü bekliyoruz. Nisan-Mayıs gibi açıklanacak ona göre bir sınava daha gireceğim eğer olursa da bir oryantasyon kampına katılacağım.

İşte bu şekilde arkadaşlar. Umarım faydalı olmuştur. Her soruyu sorabilirsiniz, yanıtlamaya çalışırım :)
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir