AB Sürecinde Türkiye ve Eğitim

Eğitim hayatımıza dair her şey. Anılar, düşünceler..
Cevapla
Kullanıcı avatarı
vişne
Super Friend
Super Friend
Mesajlar: 575
Kayıt: 25-06-2003 01:25

AB Sürecinde Türkiye ve Eğitim

Mesaj gönderen vişne »

Socrates Programının birinci eylemi olan Comenius, meslekî ve teknik eğitimi de kapsayan ilk ve orta dereceli okul eğitimine ve anaokullarında verilen eğitime odaklanmaktadır. Eylemin hedef kitlesini; öğrenciler, öğretmenler ve eğitim personeli oluşturmaktadır. Ayrıca, Comenius bünyesinde yer alan faaliyetlere okul aile birlikleri gibi dernekler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, şirketler ve sosyal taraflar da katılabilmektedir.

Comenius Eyleminin Amaçları

Comenius Eyleminin üç temel amacı bulunmaktadır. Bunlar; okul eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi ve okul eğitimindeki Avrupa boyutunun güçlendirilmesi, dil öğreniminin teşvik edilmesi ve kültürler arası bilincin geliştirilmesidir. Söz konusu temel amaçlara ulaşılabilmesi yönünde, eylem çeşitli girişimleri de desteklemektedir.

Comenius, okul eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine ve okul eğitimindeki Avrupa boyutunun güçlendirilmesine yönelik olarak;

• Okullar ve öğretmenlere eğitim veren kurumlar arasındaki değişim ve uluslar arası işbirliğine,

• Pedagojik yöntem ve materyaller alanındaki yeniliklere,

• Okul yönetimlerinde yenilikçi ve başarılı uygulamaların yaygınlaştırılmasına,

• Eğitim alanındaki dışlanmaya ve öğrencilerin başarısızlığıyla mücadeleye yönelik yöntemlerin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine,

• Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin entegrasyonuna,

• Eğitimde fırsat eşitliğine,

• Eğitim alanında çalışan personelin eğitimi ile okul eğitiminde bilgi ve iletişim teknolojisi kullanımının teşvik edilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Avrupa’daki okul eğitiminde dil öğrenimi ise;

• Yabancı dil eğitiminde Avrupa dillerinin öğretim kalitesinin iyileştirilmesine,

• Dil öğretmenlerinin pedagojik niteliklerinin artırılmasına,

• Öğretimi ve kullanımı fazla yaygın olmayan dillerin eğitimini veren öğretmenlerin dil yeterliliklerinin geliştirilmesine,

• Öğretilen yabancı dillerin çeşitliliğinin artırılmasına,

• Öğretmenlere ve öğrenim görenlere, konuştukları yabancı dillerin sayısını artırmalarına ve seviyesini yükseltmelerine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Ayrıca söz konusu eylem,

• Kültürel çeşitlilik bilincinin teşvik edilmesine,

• Okul eğitiminde kültürler arası eğitim girişimlerinin geliştirilmesine,

• Kültürler arası eğitim alanında hizmet veren öğretmenlerin niteliklerinin iyileştirilmesine,

• Irkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadelenin desteklenmesine,

• İş amacı ile yolculuk yapanların, göçmen işçilerin ve gezginlerin çocuklarına yönelik eğitimin iyileştirilmesine de katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Comenius Eyleminin Faaliyet Alanları

Comenius eyleminin okul ortaklıklarına, öğretmenlerin ve diğer eğitimcilerin eğitimine ve ağların geliştirilmesine yönelik üç temel faaliyet alanı bulunmaktadır.

Comenius 1: Okul Ortaklıkları

Topluluk, Okul Ortaklılıkları ile okullar arasında çok taraflı uluslar arası ortaklıkların kurulmasını teşvik etmektedir. Bu çerçevede, okul projeleri, dil projeleri ve okul geliştirme projeleri alanında ortaklıkları bulunmaktadır.

a) Okul Projeleri: Bu projelerle okullar arasında uluslar arası iş birliğini teşvik ederek, eğitimde Avrupa boyutunu geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu projeler en az üç farklı ülkeden gelen öğrenci ve öğretmenlere, olağan sınıf faaliyetleri kapsamında, ilgilendikleri bir konu üzerine birlikte çalışma fırsatı sunmaktadır. Fen, sanat, Avrupa vatandaşlığı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı gibi konular üzerine ortak çalışmalar yürütülür.

b) Dil Projeleri: Avrupa’daki dil çeşitliliğinin korunması hedeflenerek, genç bireylerin kendi ana dilleri olmayan Avrupa dillerinde iletişim kurmaları hedeflenmektedir. İki katılımcı ülkenin ortaklığı ile gerçekleştirilen projelerden 14 yaşından büyük en az 10 öğrencinin yararlanması gerekmektedir. Bu projeler daha çok öğrenci değişimine yöneliktir. Proje konusunu oluşturan dil, bilinen Avrupa dilleri olabileceği gibi bu programa katılan aday ülke dilleri üzerine de olabilir.

c) Okul Geliştirme Projeleri: Öğretmenlere ve okul yöneticilerine bilgi ve deneyim değişimi fırsatı sunmaktadır. Bu projelerde farklı ülkelerden gelen öğretmenler ve okul yöneticileri katılımcı okullardaki en etkin düzenleme ve pedagojik yaklaşımları denemekte ve uygulamaya koymaktadır. Projelere, yerel yönetimler, sosyal hizmet kurumları, dernekler ve şirketler de katılabilmektedir. Geliştirme projeleri, şiddetin önlenmesi, etnik azınlık gruplarının okul sistemi ile bütünleşmesi, esnek öğretim yöntemleri ve sınıf yönetimi gibi tematik alanları da kapsamaktadır.

Comenius 2: Okullardaki Eğitim Personelinin Eğitimi

Bu eylem farklı katılımcı ülkelerde bulunan eğitim kurum ve kuruluşlarını birlikte çalışmaya teşvik etmektedir. Yapılacak projelerde, uygulamalara destek sağlayarak, okul eğitimi (okul öncesi-ilk-orta) alanında faaliyet gösteren personelin (öğretmenler ve diğer eğiticiler) meslekî gelişimlerini sağlamak hedeflenmiştir.

a) Avrupa İşbirliği Projeleri: Okullarda eğitim alanında faaliyet gösteren personele hizmet içi eğitim sağlanmasına yönelik farklı tipteki kurum ve kuruluşların gerçekleştirdikleri çok taraflı iş birliği projelerine destek sağlanması. Söz konusu projeleri, gerçekleştiren kurum ve kuruluşların en az birisi üye ülke olmak üzere üç farklı Socrates üyesi ülkenin bulunması ve eğitim alanında faaliyet göstermesi gerekmektedir. Ortaklığı oluşturan kurumlardan biri hizmet içi eğitim alanında uzman olmalıdır. Topluluk projelere en fazla üç yıl destek vermektedir. Proje alanları: Eğitim personelinin başlangıç seviyesindeki veya hizmet içi eğitimi için gerekli olan öğretim materyallerinin, müfredatın ve öğretim tekniklerinin geliştirilmesi, denenmesi, uygulanması ve yaygınlaştırılması. Personel değişimi.

b) Bireysel Eğitim Bursları: Öğretmenlere diğer ülkelerdeki hizmet içi eğitimlerine katılabilmeleri için burs sağlanmaktadır. Burs almak üzere başvuranların, yukarıdaki alanlarda faaliyet gösteriyor olmaları şartı aranmaktadır. Başvurular ulusal ajanslara yapılır ve burada seçim yapılır.

Comenius 3: Comenius Ağları

Bu eylemde, okul eğitimindeki Avrupa iş birliğinin ve yenilikçiliğin teşvik edilmesi amacıyla ortak ilgi alanları olan Comenius projeleri arasında ağ oluşturulması hedeflenmektedir.

Comenius projelerine dahil olan bireyler ve kurumlar arasında iş birliğinin güçlendirilmesi ve bu iş birliğinin projenin ötesine taşınmasına yardımcı olacak bir platform oluşturulması öngörülmektedir.

Topluluk, Comenius ağları çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetlere destek sağlamaktadır.

Destek alabilen projeler; bilginin karşılıklı değişimi, proje koordinatörlerinin eğitimi, yeni projelerin teşvik edilmesi, proje sonuçlarının dağıtılması ve başarılı uygulamaların yaygınlaştırılması amacıyla seminer ve konferanslar düzenlenmesi biçiminde özetlenebilir.

Detaylı bilgi için:

http://www.europa.eu.int/comm/education/socrates.html
Kullanıcı avatarı
vişne
Super Friend
Super Friend
Mesajlar: 575
Kayıt: 25-06-2003 01:25

Socrates, Erasmus ve diğer gençlik programları

Mesaj gönderen vişne »

Avrupa Birliği İletişim Projesi kapsamında Türkiye, bu yıldan itibaren yükseköğretimde öğrenci değişimi, misafir öğrenci ve maddi destek imkanları da sağlayan Socrates, Erasmus ve diğer gençlik programlarından faydalanabilecek.

Socrates programı kapsamında karşılıklı öğrenci, öğretim üyesi, öğretmen, kursiyer, eğitim personeli değişimi, ortak programlar ve projeler geliştirilmesi ve yürütülmesi faaliyetleri bulunuyor. Ayrıca dil kursiyerlerine, stajyerlere ve her türlü öğrenci ile eğitim personeline üye ülkelerdeki eğitimleri için destek sağlanması, kısa dönem kurs ve çalışma ziyaretleri yapılması da sağlanıyor


Eğitim sistemleri ve politikalarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve gözlenmesi, ülkelerarası işbirliği ve iletişim ağlarının kurulması, açık ve uzaktan eğitim, diploma ve çalışma dönemlerinin tanınması, eğitsel uygulama ve materyallerin geliştirilmesinde yenilikçi yaklaşımların ve teknolojinin kullanımının desteklenmesi de Socrates programındaki diğer etkinlikler arasında yer alıyor.

Erasmus Yükseköğretim Programı ile de öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa’da karşılıklı değişiminin sağlanması, AB ülkelerindeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması hedefleniyor. Öğrencilere diğer katılımcı ülkelerden herhangi birindeki bir üniversite veya yükseköğretim kurumunda 3-12 aylık bir süre için misafir olarak eğitim görme imkanı tanıyan Erasmus programında maddi destek sağlanıyor. Programda karşılıklı öğretim elemanı değişimi, ortak dersler düzenlenmesi, yoğun programlar ve akademik uzmanlık alanları da söz konusu.

AB İletişim Projesi kapsamında ayrıca, öğrencilere ve öğretim elemanlarına, bir konu üzerinde derinlemesine çalışma imkanı tanıyan yoğun programlara destek veriliyor.
Kullanıcı avatarı
ress
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 110
Kayıt: 20-05-2004 16:09
Konum: symirna

Mesaj gönderen ress »

visne bu program hakkında bize verdiğin bilgiler için tşk ederiz.
Her konuda uluslar arası işbirliğine gidildiği günümüzde, eğitimi bunun dışında düşünmek mümkün değildir. Hele, çağın gelişmelerine açık, bundan da öte bu gelişmelere öncülük etme gibi bir misyonu bulunan, bu nedenle de dinamik ve gelişmeci bir yapıya sahip olması gereken eğitimin böyle bir işbirliğine daha çok ihtiyacı bulunmaktadır.

Okulöncesinden yükseköğretime, eğitimin her kademesini kapsayan Sokrates Programının temel amacı, eğitime Avrupa boyutu kazandırarak, kalitenin artırılmasını sağlamaktır. Programda, üye ülkeler arasında ortak politika ve ilgi alanlarının saptanmasından, yenilikçi yaklaşım ve teknolojinin kullanılmasına kadar yakın bir işbirliği öngörülmektedir. Bu kasamda ortak projeler hazırlama, bilgi ve deneyim aktarımı gündeme gelirken, hareketlilik ve değişim programları ön plana çıkmaktadır.

Üye ülkelerin dillerinin öğrenimine de özel bir yer verilen Sokrates programında, yetişkin eğitimi ile açık ve uzaktan eğitim de yerini almıştır.

Eğitim sistemimizin daha dinamik, çağdaş ve işlevsel bir yapıya kavuşturulması için, genelde Avrupa Birliği Eğitim Programları, özelde ise Sokrates programı iyi değerlendirilmelidir. Bu durumda burada aklımıza şöyle bir soru gelmektedir. Birinci aşamasını kaçırdığımız bu programın ikinci aşamasını yakalayabilir miyiz? Ya da neresinden yakalayabiliriz?

Türkiye, Avrupa Birliği Eğitim Programlarına katılmak için ilk başvuruyu 1995’te yapmış ise de, birtakım nedenlerle katılım engellenmiş ve nihayet 25. 2. 1999 tarihinde öneri Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilmiştir. Bu durumda programa katılmak için bir engel kalmamıştır. Fakat programa katılmak için bu da yeterli değildir. Bu konuda Ülkemize de sorumluluklar düşmektedir. Bu ise öncelikle programın yürütülmesi için gerekli olan Ulusal Ajansın kurulmasını sağlayacak olan yasanın çıkarılmasıdır. Bu yazının kaleme alındığı tarihte henüz sözü edilen yasa çıkmadığına göre, şimdiden programın 2000-2001 eğitim dönemi kaçırılmış demektir.
ha bu arada bkz.leonardovinci programı :)
saygılar
[color=green]papatyaların narince savrulduğu...
kelebeklerin özgürce uçtuğu...
rüzgarın hafifce ıslık çaldığı günde...
gözlerimde çiğ tanesi ıslaklığı...[/color]
Kullanıcı avatarı
Alamut
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1694
Kayıt: 16-09-2003 17:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Alamut »

Bu katılım bir entegrasyon anlamına geliyorsa vay halimize. Mevcut kişisel, siyasal sorunlarla tıkanmış bir milli eğitime kendi meşrepimizce çözüm bulmadan, kendine gelmeden avrupada ne yapabileceğiz çok merak ediyorum. Komik duruma düşmek var...
Hani kurşun sıksan geçmez ya geceden...
Kullanıcı avatarı
MARTI
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2223
Kayıt: 21-05-2004 03:43

Mesaj gönderen MARTI »

Bilgin icin tesekkür ederim Visne..

Ortalik sanirim bu sene karisacak.. Alamut'un dedigine katiliyorum yer yer. Lakin komik duruma öyle kolayindan düsmeyiz, eminim diyebilirim.

Bakalim, sonuclari neler olacak, görecegiz..
Kullanıcı avatarı
vişne
Super Friend
Super Friend
Mesajlar: 575
Kayıt: 25-06-2003 01:25

Mesaj gönderen vişne »

Hükümetimiz ile Avrupa Birliği arasında imzalanan ve Resmi Gazete’de (8 Mayıs 2004, sayı 25456) yayımlanan Mutabakat Zaptı ile Türkiye, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarına katılan 31. ülke olmuştur. Programlar, Ulusal Ajans tarafından yürütülecektir.
Türkiye, Kasım 1999’da Helsinki Zirvesi’nde Topluluğa aday ülke olarak kabul edilmiştir. Topluluk Müktesebatını uygulamak için Mart 2001’de Ulusal Plan hazırlanmış, Plan’da Türkiye’nin eğitim alanında AB standartlarını yakalaması hedeflenmiştir.
Türkiye’nin Topluluk Programlarına katılımını öngören Çerçeve Anlaşması, 21 Haziran 2002 tarihinde TBMM tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Topluluk programları içinde yer alan Socrates (Genel Eğitim), Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) ve Gençlik Programlarına katılma çalışmalarına öncelikle Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı bünyesinde oluşturulan Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Daire Başkanlığı tarafından başlanmıştır.
Bu programlara katılabilmek için bir hazırlık döneminden geçilmesi gerektiği düşünüldüğünden her bir program için Aralık 2002’de Hazırlık Önlemleri Anlaşmaları imzalanmıştır. Bu anlaşmalar uyarınca ülke çapında tanıtım faaliyetleri yapılmış ve yasal düzenlemelerle kurumsal yapı oluşturulmuştur. Anılan daire başkanlığı Ağustos 2003’de yürürlüğe giren bir Kanunla Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’ndan bağımsız bir Merkez haline dönüştürülmüştür. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra Merkezin ikincil mevzuatı tamamlanmıştır. Hazırlık dönemi için gerekli finansmanın yaklaşık yüzde %80’i Avrupa Birliği tarafından sağlanmıştır.


Geç de olsa yurtta güzel şeylerin yapıldığını ya da yapılmaya başlandığını görmek gurur verici.
Ağzımıza yüzümüze mi bulaştırırız acaba şeklinde her zamanki karamsar duygulara kapılmadan eğitim sistemimizin yüzümüzü güldürmesini umut ediyorum.
Kullanıcı avatarı
MARTI
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2223
Kayıt: 21-05-2004 03:43

Mesaj gönderen MARTI »

Haklisin.Güzel bir umut ve umarim gerceklesir.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir