Ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır? Ketojenik diyet örneği

En önemli konumuz, sağlığımız hakkında bilgilerimizi paylaşalım
Cevapla
Kullanıcı avatarı
taNGo
WebMaster
WebMaster
Mesajlar: 3959
Kayıt: 23-06-2003 20:54
Konum: Geriden
İletişim:

Ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır? Ketojenik diyet örneği

Mesaj gönderen taNGo »

Keto Diyeti veya İngilizce'de Ketogenic Diet olarak da bilinen Ketojenik Diyet, son günlerde zayıflama ya da rejim yapmak isteyenlerin uyguladığı en popüler beslenme biçimlerinden birisi olarak ön plana çıkıyor.

Resim
ÖNEMLİ: Her şeyden önce, "diyet yapmak" gibi sağlığınızla ilgili alacağınız her karardan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız!
KETOJENİK DİYET NEDİR?
Ketojenik Diyet, vücuttaki enerji kaynağında bulunan şekerin yağa çevrilmesini sağlayarak daha hızlı ve sağlıklı kilo vermeyi sağlıyor. Diğer bir deyişle aç kalarak zayıflamak yerine vücuttaki karbonhidrat tüketimi en düşük seviyede tutuluyor. Böylece karaciğerler vücuttaki yağları daha hızlı parçalıyor ve yağ asidi üretmesi sağlanıyor. Bu nedenle ketojenik diyet, karbonhidrat diyeti olarak da biliniyor. Katejonik diyet sayesinde sağlıklı bir şekilde kilo verildiği gibi fiziki ve zihinsel performans da artıyor. Hatta bazı ülkelerde bir çok sağlık sorununun önüne geçmek için hastalara, tedavi amaçlı katejonik diyet uygulanıyor.


KARBONHİDRAT FAYDALI MI, YOKSA ZARARLI MI?
İnsan metabolizması temel enerji kaynağı olarak glikoz kullanmaktadır. Glukoz ise karbonhidrat ve şekerden elde edilen bir bileşendir. İnsan vücudunun enerjiye en kolay dönüştürdüğü besin ise glikoz; yani, şeker ve karbonhidratlı yiyeceklerdir. Ancak glikoz aynı zamanda kandaki insülin seviyesini de arttırmaktadır. Kandaki insülin seviyesi artması sonucu ise kişi tekrar açlık hissine kavuşur. Yüksek derecede şekerli ve karbonhidratlı gıdalar yendikten kısa bir süre sonra acıkmanın sebebi de kandaki insülin seviyesinin yükselmesidir. Bu açlığı yatıştırmak için kişi tekrar glukoz içeren gıdalar tükettiğinde ise bu sefer vücut fazla glikoz oranından dolayı yağ üretmeye başlar. Dolayısıyla fazla karbonhidrat yağ olarak vücutta birikir.


ENERJİ İÇİN KARBONHİDRAT YERİNE YAĞ
Katejonik diyet sayesinde vücut, glikoz yerine yağ depoluyor. Yani vücut enerji kaynağını glikoz dan değil yağdan alıyor. Diyete başladıktan bir süre sonra vücudun enerji için alışkın olduğu glukoz bulunamayınca, vücut için gerekli olan enerji yağlardan alınmaya başlanıyor. Yani vücut enerji toplayabilmek için yağları parçalamaya başlıyor. Bu duruma ise ketosis adı veriliyor. Sonuç olarak vücut için gerekli olan enerji, biriken yağlardan kullanıldığından karaciğer, keton adı verilen maddeyi üretmeye başlıyor.

Ketosis durumuna kısaca vücudun yedek enerji deposu da diyebiliriz. Çünkü bir insan günlerce aç kalabiliyor. Açlık sırasında ilk başlarda vücut en kolay enerji kaynağı olarak kullanabildiği karbonhidrata yöneliyor. Bu karbonhidratlar bulunamadığında ise, daha önceden yüksek oranda tüketilen karbonhidratlı besinler sayesinde depolanan yağlar enerji için kullanılıyor. Böylece insan uzun süre aç kalabiliyor.


HER İNSAN KETOJENİK DİYET YAPABİLİR Mİ?
Hemen hemen her diyette olduğu gibi bu diyete başlamadan önce de doktorunuza kesinlikle danışmalısınız. Çünkü katejonik diyet özellikle şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişiler için önerilmiyor.


KETOJENİK DİYET ÖRNEĞİ
Ketojenik diyette yumurta, et, yoğurt, hindistan cevizi yağı, zeytin yağı, tereyağı, krema, deniz ürünleri, yeşil sebzeler, kırmızı meyveler gibi düşük karbonhidrat içeren besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Kısacası doktorunuzun size hazırlayacağı diyette genel olarak karbonhidratı düşük olan yiyecekler tercih edilecektir.
Dreams
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir