Baş Ağrısından Kurtulmanın Yolları !

En önemli konumuz, sağlığımız hakkında bilgilerimizi paylaşalım
Cevapla
selenataman
Slow Friend
Slow Friend
Mesajlar: 19
Kayıt: 08-06-2011 17:03

Baş Ağrısından Kurtulmanın Yolları !

Mesaj gönderen selenataman »

Şiddeti, süresi, tipi ve diğer özellikleri değişken, ani başlangıçlı ve hızla ilerleyen, ağrı kesicilere cevap vermeyen, ensede kalınlık ve ateş, bulantı-kusma gibi sistematik bulguları olan baş ağrınız varsa mutlaka bir uzmana danışın! ENT Tıp Merkezi Nöroloji Uzman Dr.Hülya Altıntaş baş ağrısından kurtulmanın yollarını anlattı.

--------------

Baş ağrılı hastanın değerlendirilmesinde detaylı öykü almak, ayrıntılı bir nörolojik muayene ilk yapılan ve en önemli işlemlerdir. Baş ağrısına dair hekimin yeterli bilgiye sahip olabilmesi ve doğru tanıya ulaşılabilmesi için;
*yeterli vakit ayrılmış uzun bir görüşme
*bir dizi soru ile hastanın tıbbi ve psikososyal öyküsüne ulaşılması
*ağrıya dair uluslararası baş ağrısı derneğince önerilen anahtar sorular sorularak ağrının özellikleri değerlendirilmesi gerekir. Bunları takiben ilk kez değerlendirilen hastada kansızlığın araştırılması başta olmak üzere diğer biyokimyasal araştırmaların yapılması gerekir. Gerekli görülüyorsa aşağıda bahsedilen yardımcı tanı yöntemlerinin bir ya da daha fazlasına başvurulabilir.

Yardımcı Tanı Ve Muayene Metotları:
•Radyolojik testler, direk grafiler, BT (bilgisayarlı tomografi), MRİ (Manyetik rezonans görüntüleme)
•Diğer tanı testleri (Rutin laboratuar araştırmaları, sedimantasyon, EKG, --Tiroid fonksiyon testleri)
•Lomber ponksiyon (LP)
Nörolojik muayene ve ağrı öyküsü tamamlandıktan sonra ikinci basamak; bu ağrının altta yatan başka bir nedene bağlı olup olmadığını saptamak ve birincil baş ağrısı ise hangi tipte olduğuna karar vermektir.
Baş ağrısı polikliniğinde uygulanacak tedavide amaç hasta ile birlikte en uygun tedaviyi seçerek ağrının sıklık ve şiddetini azaltmaktır. Tedaviye yönelik önerilen ilaçlar bazen aylarca kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle etkin bir tedavi ancak hasta- hekimin sıkı işbirliği ile mümkündür.
Tedavinin ilk 10 gününde olası yan etkilerinin ve tedavinin doğru uygulanıp uygulanmadığının değerlendirilmesi için hastanın kontrole gelmesi/ya da hekimle irtibat kurması önerilmektedir. Ondan sonraki görüşmelerin sıklığı uzman hekim tarafından belirlenmektedir. Tedavi süresince hastanın verilen ağrı takip formunu doldurması istenmektedir. Günlük ağrıların kaydedildiği bu çizelgeyle doktor ağrı sıklığı, şiddeti, tedaviye yanıt özelliklerini objektif olarak değerlendirebilmektedir.

Baş Ağrısı Tipleri Nelerdir?

Birincil Ağrılar
Altta yatan bir sebebin bulunamadığı, merkezi sinir sisteminin kendi fizyolojik bozukluklarından kaynaklanan ağrılardır. Bu tür ağrılar kronik, tekrarlayıcı baş ağrılarıdır. Migren, gerilim tipi baş ağrısı, küme tipi baş ağrıları gibi tipleri vardır.

İkincil Baş Ağrıları
Merkezi sinir sistemi ya da diğer vücut sistemlerini ilgilendiren bir hastalığın başlangıcı/seyri sırasında ortaya çıkan ağrılardır. Kendilerine özgü bir ağrı tipi yoktur. Migren ya da diğer birincil ağrıları taklit ederler. Bunlara yol açan nedenler sinüzit, menenjit gibi enfeksiyon hastalıkları, damar hastalıkları, metabolizma hastalıkları, beyinde yer kaplayan kitleler olabilir.

BAŞ AĞRINIZ AŞAĞIDAKİ DURUMLARDAN BİRİNE UYUYORSA MUTLAKA BİR UZMANA DANIŞIN!
1. Ağrının kişinin hayatında yaşadığı en şiddetli baş ağrısı olması
2. Baş ağrısının aylarla sınırlı yakın bir zamanda başlaması
3. Var olan ağrının şiddeti, süresi, tipi ve diğer özelliklerinin değişmesi
4. Ani başlangıçlı ve hızla, giderek ilerleyen ağrılar
5. Ağrının, ağrı kesicilere cevap vermemesi
6. Ensede kalınlık ve ateş, bulantı-kusma gibi sistematik bulguların bulunması
7. Ağrının efor, fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkması
8. Ağrının baş-boyun ve vücudun duruş şeklinden, ıkınma öksürme gibi durumlardan etkilenmesi
9. Kafa travmasından sonra başlaması, şuur etkilenmesi, bayılma ya da nöbetin eşlik etmesi
10. 10 yaşından önce, 50 yaşından sonra başlayan ağrılar.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir