Şarbon nedir? Şarbon hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Bu forumda bildiğimiz / bilmediğimiz ya da dilimize yabancı gelen terimlerin, sözcüklerin anlamları ve sözlük karşılıkları bulunur.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
taNGo
WebMaster
WebMaster
Mesajlar: 3959
Kayıt: 23-06-2003 20:54
Konum: Geriden
İletişim:

Şarbon nedir? Şarbon hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Mesaj gönderen taNGo »

Şarbon ya da şarbon hastalığı özellikle Akdeniz ülkelerindeki otobur hayvanlarda görülen bakteriyel, sonu ölümle sonuçlanabilen ve insanlara bulaşıcı bir hastalıktır.

Resim

Şarbon, bacillus anthracis adlı bir bakterinin enfeksiyona yol açması sonucu oluşur. Bu hastalığı taşıyan hayvanlarla aynı ortamda bulunmak bile hastalığın bulaşmasına yol açabilir.


Şarbon hastalığı nasıl bulaşır?
Şarbon hastalığı taşıyan bir hayvanla aynı ortamdaki havayı solumak, hayvana temas etmek, hayvanın etini yemek ya da etine ya da yarasına dokunmak sonucu şarbon hastalığı insanlara bulaşabilir.

Şarbon hastalığının en çok hayvanlardan insanlara bulaşır. Bu enfeksiyonu kapmış bir insandan başka bir insana bulaşma ihtimali ise çok düşüktür.

Şarbon hastalığı 3 gruba ayrılır;

Sindirim Sistemi Şarbonu - Hastalığı taşıyan hayvanın etinin yenmesi sonucu bulaşır. Özellikle iyi pişmemiş ya da çiğ etlerden bulaşır.
Deri Şarbonu - Hastalığı taşıyan hayvanla temas etme sonucunda bulaşır. En çok bulaşan şarbon tipidir.
Akciğer Şarbonu - Hastalığı taşıyan hayvanla aynı ortamda bulunma sonucu ve solunum yoluyla bulaşır.

* Hastalık, özellikle bağırsak (Sindirim Sistemi Şarbonu) ya da solunum (Akciğer Şarbonu) yoluyla bulaşırsa ölümcül sonuçlara yol açabilir.


Şarbon hastalığının belirtileri nelerdir?
Hastalığın belirtileri genellikle bulaştıktan sonra bir hafta içerisinde görülür. Şarbon türlerine göre belirtiler şunlardır:

Sindirim Sistemi şarbonunun belirtileri; Kişide kanlı dışkı ve kanlı kusma belirtileri görüşür. Hastalık ağır ve hızlı olarak ilerler.
Deri şarbonunun belirtileri; Kişide bulunan bir yara varsa, hastalık bulaştıktan bir kaç gün sonra bu yaranın tam ortasına 1 - 3 cm çapında siyah renkte, ağrısız, sert ve şiş çıbana benzer bir yara oluşur. Ayrıca kişide bulantı, kusma ve ateş görülebilir.
Akciğer şarbonunun belirtileri; Soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkar. Kişide solunum güçlüğü (nefes darlığı) başlar, lenf bezleri şişer ve ateş git gide yükselir. Komaya girme gibi belirtiler de görülebilir.


Şarbon hastalığının tedavisi
Şarbon hastalığında erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. En çok ölümle sonuçlanan vakalar Sindirim Sistemi Şarbonu ve Akciğer Şarbonunda görüldüğünden bu hastalıkların tedavisinde genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Deri şarbonunda yaranın olduğu bölgeye ilaçlarla pansuman uygulanır.


DİKKAT: Hastalıktan veya belirtilerinden şüpheleniyorsanız hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dreams
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir