Apostil Nedir?

Bu forumda bildiğimiz / bilmediğimiz ya da dilimize yabancı gelen terimlerin, sözcüklerin anlamları ve sözlük karşılıkları bulunur.
Cevapla
metinsila
New Friend
New Friend
Mesajlar: 1
Kayıt: 07-12-2016 22:49

Apostil Nedir?

Mesaj gönderen metinsila »

Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil’in kuralları 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla tespit edilmiştir. Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı’na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir.

5 ekim 1961 tarihli la hey (la hauge) konvansiyonunda alınan karar uyarınca düzenlenene tasdik. bütün ülkelerde şekli, içeriği aynıdır.

Amacı anılan konvansiyona imza atan ülkeler arasında işlemleri hızlandırmak amacıyla, ilgili ülkede tasdik edilmiş bir belge için genel ve kolayca anlaşılır ortak tasdik belirlemektir. bu tasdik aslen metne şamil olmamakla birlikte metnin üzerindeki tasdik kurumunun (genelde noter) tasdik yetkisini haiz olduğunu ispat etmektedir. bu şekilde karşı ülkeye gönderilen belgedeki apostil aslında "bu belge geldiği ülkede usulüne uygun onay kurumlarınca onaylanmıştır" demenin resmi yoludur.

Türkiye'de apostil yetkisi 2002 yılından beri kaymakamlıklarda ücret alınmaksızın yapılmaktadır.

Apostil şerhi alacak olan bireylerin belgenin eksik olmaması adına dikkat etmeleri gereken unsurlar vardır. Apostil şerhi içerisinde herhangi bir eksiklik ya da yanlışlık boşanmanın Türkiye’de tanınması ve tenfiz işlemini geçersiz kılacaktır.Aşağıda vereceğimiz unsurla bir apostil şerhi içerisinde mutlaka bulunması gereken unsurlardır. Bilinmesi gerekir ki apostil şerhinin içerisinde yapılmış yanlışlar ya da eksiklikler boşanmanın Türkiye’de tanınması ve tenfizi işlemini engelleyecektir.

Zaman içerisinde Türkiye 1961 La haye sözleşmesine üye veya değil bazı ülkelerle yaptığı iki sözleşmelerle bu Apostille şerhi şartını da karşılıklı olarak kaldırmıştır. Örneğin Türkiye ile Avusturya arasında 01.03.1954 tarihli Hukuk Usulüne Dair Lahey Sözleşmesi ne ek olarak 16.09.1988 tarihinde yapılan anlaşmanın 15.maddesiyle “Her iki ülkenin birinde bir mahkeme veya noter tarafından düzenlenen veya tasdik edilen evrakın diğer ülkede yeniden tasdik edilmesine gerek yoktur” denilerek iki taraflı olarak Apostile şartını kaldırmışlardır. Dolayısyla Avusturya mahkemesince verilen bir karar veya Avusturya noterince düzenlenen bir evrak Apostille şerhi alınmadan sadece Türkçeye tercüme edilerek ve bu tercüme tasdiki ile Türkiye’de geçerli olacaktır.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir