Kolonya adı nereden gelir?

Ziyaretçiler ya da kullanıcılar tarafından etik kurallar dahilinde sorulan her türlü soruları araştırarak bu forumdan yanıtlıyoruz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
taNGo
WebMaster
WebMaster
Mesajlar: 3959
Kayıt: 23-06-2003 20:54
Konum: Geriden
İletişim:

Kolonya adı nereden gelir?

Mesaj gönderen taNGo »

❓Kolonya adı nereden gelmektedir? Kolonya ismi ne anlama gelir?

✔️ Geçmişten günümüze dek özellikle misafirlere ferahlamak amacıyla ikram edilen, ve kozmetik sektörü dahil daha bir çok alanda kullanılan Kolonya, tarihte ilk defa Almanya’nın Köln şehrinde bulunmuş ve üretilmiştir.

Köln şehrinin İngilizce adı Cologne dir. Latincesi ise Colonia dır. Şehrin adı eskiden Latince’den türeyerek Türkçe’ye Kolonya olarak geçmiştir. Ancak daha sonraları, aynı zamanda Almanca okunuşu da olan Köln adı Türkçe’de kullanılmaya başlanmıştır.

Kolonya, ilk kez Almanya’nın Köln şehrinde geliştirilmesine rağmen 19. yüzyılın başlarında Eau De Cologne (Kolonya Suyu) adıyla Fransa’da, özellikle parfüm ve kozmetik sektöründe kullanılmaya ve geliştirilmeye devam edildi.

Türkiye’de ilk kolonya
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllardan çok daha öncesinde bilinen kolonya, ilk kez Osmanlı İmparatorluğu’nda 1800’lü yıllarda kullanılmaya ve üretilmeye başlandı.
Dreams
Kullanıcı avatarı
Nefertiti
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2313
Kayıt: 19-12-2005 17:42
Konum: her an her yerden

Re: Kolonya adı nereden gelir?

Mesaj gönderen Nefertiti »

Tarihçesi de bu şekilde imiş Wikipedia'ya göre;

Bir efsaneye göre Macar Suyu olarak bilinen ve ilk defa bir keşiş tarafından Macaristan Kraliçesi Elizabeth için üretilmiş olan koku, kolonyanın atasıdır. Floransa'daki Santa Maria Manastırı rahibelerinin aqua reginae adıyla 14. yüzyıldan itibaren üretmekte oldukları bu koku bir teoriye göre 17. yüzyılda bir gezgin olarak Floransa'da bulunan İtalyan parfümcü Giovanni Paolo Feminis’in ilgisini çekmiş ve baş rahibeden formülünü öğrenmiştir.[1] Köln’de yaşayan Feminis Floransa’dan döndüğünde bu kokunun içine bergamot, limon ve portakal esansı katarak bugün kolonya denilen kokuyu geliştirdi; önce Eau Admirable" (Hayranlık verici su), daha sonra da "Eau de Cologne" (Köln suyu, Almanca “Kölnisch Wasser”) olarak pazarlamaya başladı.

Artan talep üzerine Feminis’nin yardıma çağırdığı Giovanni Maria Farina adlı bir başka İtalyan parfümcü 1709’da Köln’de kurduğu fabrikada üretime devam etti.[1] Köln Tıp Fakültesi'nin bu kokuyu tıbbi ürün olarak onaylamasının ardından kolonya Avrupa'da yaygınlaştı.

Kolonya ilk geliştirildiği yıllarda tıbbi amaçla kullanılıyordu. O günlerdeki formülüyle biberiye, portakal çiçeği, bergamot ile limondan oluşan ve ferahlatıcı özelliği yüzünden rağbet gören karışım, sindirim sistemi rahatsızlıklarında şeker üzerine damlatılarak alınıyor ya da şaraba karıştırılarak içiliyordu. Antiseptik özelliğinden ötürü ağız çalkalamada, yara temizliğinde kullanılıyor, kas ve eklem ağrıları için harika bir friksiyon solüsyonu oluyordu.

Uzun yıllar tedavi edici özelliğinden yararlanılan bu sıvı, tuvalet amacıyla kullanılmaya başlandıktan sonra bir devrim yüzyılı olan 18. yüzyılda adeta bir çığır açtı. Sınıf savaşının en keskin biçimde yaşandığı yıllarda yükselen burjuvazi karşısında, ağır ve pahalı parfümlerle özdeşleşen aristokrasi yenik düşünce, ağır kokuların da itibarı azalmıştı. Kolonya gibi hafif ve ferahlatıcı kokular sadeliğin, saflığın simgesi haline geldi ve burjuvazinin gözdesi oldu.

Köln’de 1799’da üretilmeye başlanan “4711” adlı kolonya markası, üretimi günümüzde de devam eden en eski kolonya markasıdır.

Kaynak: Wikipedia
Tırtılın "Dünya'nın sonu" dediğine, Usta "Kelebek" der...
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 7 misafir