Google / Kütüphane

Ana Sayfa'da yayınlanan güncel haberler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
dEEp
Super Friend
Super Friend
Mesajlar: 557
Kayıt: 18-09-2004 04:30
Konum: İstanbul

Google / Kütüphane

Mesaj gönderen dEEp »

ResimArtık kütüphanelerin kitapları arasında da arama yapılacak..

İnternet arama motoru Google, dünyanın önde gelen kütüphanelerini internet kullanıcılarının ayağına getirmeye hazırlanıyor.
California eyaletinin Mountain View kentinde kurulu Google şirketi, New York halk kütüphanesinin yanı sıra ABD'nin Harvard, Stanford ve Michigan üniversiteleri ile İngiltere'nin Oxford üniversitesi kütüphanelerindeki kitapları tarayarak, meraklıların on-line hizmetine sunmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Google yetkililerinin, projeyle ilgili resmi açıklamalarını bugün yapmaları bekleniyor.
Şu ana kadar sadece Michigan ve Stanford üniversitelerinin tüm materyallerinin Google tarafından taranmasına izin verdiği belirtildi. New York halk kütüphanesinin kitaplarının telif hakları kapsamında bulunmayan küçük bir bölümünün kullanımına izin verdiği kaydedildi.
ABD'nin ünlü üniversitesi Harvard'ın da önce 40 bin kitapla bu projeye katılmayı, ardından projenin gelişimine göre katılımını artırmayı kabul ettiği ifade edildi.
Google yetkilileri projenin maliyetini açıklamasalar da kitap başına 10 dolar tutarında bir maliyet hesaplanıyor.
Michigan Üniversitesi kütüphanesinde Google ile çalışan kütüphaneci John Wilkin, proje için ''Dünyanın değiştiği gün'' ifadesini kullandı.
Kimilerinin bu işin kütüphanelerin sonunu getirebileceğini düşünebileceklerini belirten Wilkin, aslında bu projenin mesleklerini canlandırdığını ve daha anlamlı kıldığını belirtti.
Kitapları tarayarak on-line sunmak birkaç yıl önce yine Google ve Amazon.com tarafından küçük çaplı olarak hayata geçirilse de bu denli büyük bir projenin, endeksinde milyarlarca web sayfası bulunduran Google arama motoruna rakipleri karşısında büyük avantaj sağlayacağı yorumu yapılıyor.
Google, 7 milyon kitaba sahip Michigan üniversitesi kütüphanesindeki kitaplar yan yana konduğunda 200 kilometreden daha uzun olan kitap yığınını ancak 6 yıl içinde tarayarak kayda geçirmeyi öngörüyor.
Harvard üniversitesinde 15 milyon kitap bulunuyor.
Google, kısa süre önce de kullanıcının arama yaptığı sözcüğü tahmin edebilen bir arama motoru çıkarmıştı..

Kaynak: NetHaber
Ne dava haramisi, ne entelektüel sanat çığırtkanı, ne ütopya devşirmeni. Kuş olup uçtuk semaya..
Kullanıcı avatarı
dJ4
Co-Admin
Co-Admin
Mesajlar: 4055
Kayıt: 24-06-2003 01:15
Konum: Real World

Mesaj gönderen dJ4 »

Zaten kütaphaneler böyle bir uygulamaya gitmesse yakında google'ın gölgesinde kaybolmaya mahkum ...
Ninni

Mesaj gönderen Ninni »

bazı yazarlar kitaplarının kütüphanede kullanımından bile telif ücreti alıyor. bu durumda bence zor bir proje.. proje kapsamında yazraların telif hakları ödenmediği sürece her yayına ulaşılamayacağı bir gerçek. bence telif hakkı isteminde bulunmayan yazarların eserleri ve üniveristelerin kendi yayınlarından oluşmuş bir derme olarak kalır. bilgiye ulaşmada zaman ve mekan sorununu ortadan kaldırması bakımından çok iyi olacağı kesin. ama zaten kütüphane kullanma alışkanlığı olmayan bir toplum olan bizler için kütüphane kavramını biraz daha unutturacak bir çalışma. ne diyelim hayırlısı olsun yinede...
Kullanıcı avatarı
Alamut
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1694
Kayıt: 16-09-2003 17:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Google, kütüphaneyle interneti evlendiriyor...

Mesaj gönderen Alamut »

ResimGoogle dünyanın önde gelen beş kütüphesindeki kitapları sanal bir okuma odası programında birleştiriyor. Unutulmuş birçok eski ve değerli kitap internette yeniden gün ışığına çıkacak.

Google proje kapsamında, New York Halk Kütüphanesi, Harvard, Stanford, Michigan ve Oxford üniversitelerinin arşivlerini tarayacak. Şimdilik Michigan ve Stanford kütüphaneleri, Google’a bu izni verdi. New York Halk Kütüphanesi ise, telif hakkı gerektirmeyen kitapların taranabileceğini belirtirken, Harvard ilk etapta sadece 40 bin kitap bir izin çıkardı. Oxford da sadece 1901 öncesi basılmış kitapların taranabileceğini bildirdi.

UNUTULAN KİTAPLAR GÜNIŞIĞINDA
Kitapların taranarak internet ortamına taşınması bir ilk değil. Birçok üniversite, Google ve Amazon halen bunu yapıyor. Ancak, dünyada sadece birkaç kütüphanede kalmış ve birçok uzman veya meraklının ilgilenebileceği çoğu eski materyalin internete taşınması yeni bir olay. Şimdiye dek kıyıda köşede kalmış yüzbinlerce dökümanlar, internete taşındığında yüzbinlerce kullanıcıya açık olacak. Buna Google’ın arama teknolojileri ve hızı eklenince projenin akademik dünya için önemi ortaya çıkıyor.

Resim

‘BUGÜN DÜNYANIN DEĞİŞTİĞİ GÜNDÜR’
Kütüphaneciler proje ile ilgili olumlu görüş bildiriyor. New York Halk Kütüphanesi Başkanı Paul LeClerc, “Kütüphanemizdeki içeriği tüm dünyaya ulaştırmak için çok önemli bir fırsat, kütüphaneciliğin en eski problemi çözülüyor; okur kütüphaneye gelemiyorsa, kitaplara nasıl ulaşacak?”
“Bugün dünyanın değiştiği gündür” diyen University of Michigan kütüphane sorumlusu John Wilkin de projeyi şöyle özetliyor: “Kimileri kütüphaneciliğin sona yaklaştığını düşünebilir, tersine, bu proje mesleğin yeniden canlandığı anlamına geliyor”.

TARAMA 10 YIL SÜRECEK
Proje, Yahoo ve MSN ile giriştiği amansız arama motorları savaşında Google’ın elini güçlendiriyor. Tüm kitapların teker teker taranması ciddi bir çalışma gerektirecek. Ancak bu proje ile halen 8 milyon internet sitesini tarayabilen arama motoru, böylece kullanıcının bilgiye ulaşmasında yeni bir devrim gerçekleştirmiş olacak. Sadece Michigan’daki 7 milyon kitabın taranması en az 6 yıl sürecek. Harvard’taki 15 milyon kitabın taranması ise 10 yılı bulabilir.

KİTAPLAR ZEDELENEBİLİR
Google bu kitapların taramalar sırasında zedelenmeyeceği garantisini kütüphane yetkililerine vermek zorunda. Harvard Kütüphanesi direktörü Dr. Sidney Verba, örneğin, kitapların zedelenmesi konusunda titiz olduklarını ve buna izin verilmeyeceğini ifade etti. Projenin Google’ı zorlayacak alanlarından biri de telif hakları sorunu. İngilizce dışındaki dillerde yazılan kitapların nasıl çevrileceği de ayrı bir problem. Google telif hakları olan kitapların sadece kamuya açık giriş sayfaları ve kaynakçalarını tarayarak internet konacak.

San Francisco
ASSOCIATED PRESS
Hani kurşun sıksan geçmez ya geceden...
Ninni

Mesaj gönderen Ninni »

kitaplar artık fotoğraflama yöntemiyle zarar görmeden dijital ortama aktarılabilmekte. bu konudaki endişe yersiz. Ülkemizde de el yazmalarında uygulanan bir yöntemdir bu. ama çeviri konusunda tam bir çözüm getirebileceklerini sanmıyorum.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Ahrefs [Bot] ve 5 misafir