Bulunan gerçekten onuncu gezegen mi?

Ana Sayfa'da yayınlanan güncel haberler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
taNGo
WebMaster
WebMaster
Mesajlar: 3959
Kayıt: 23-06-2003 20:54
Konum: Geriden
İletişim:

Bulunan gerçekten onuncu gezegen mi?

Mesaj gönderen taNGo »

ResimAstronomlar güneş sistemimizdeki onuncu gezegeni bulduklarını açıkladı. Buz ve kayadan oluşan topak, Plüton’dan daha büyük ve Güneş’e daha uzak konumda. Şimdilik 2003 UB313 olarak adlandırılan gökcismi gerçekten de onuncu gezegen mi?

2003 UB313, dünyamızdan 14,5 milyar kilometre uzaklıkta yer almakta. Bu mesafe Dünya ve Güneş arasındaki mesafenin 97 katı demek. Astronomlar yeni bulunan gökcismin tam olarak ne büyüklükte olduğunu bilmiyor ama parlaklığına ve uzaklığına bakarak Plüton’dan büyük olduğunu tahmin ediyorlar.

Bilim adamlarına göre 2003 UB313’ün çapı yaklaşık olarak 3000km ve %70’i kaya, %30’u ise donmuş sudan oluşmakta. Gökcismin üzerinde sıcaklık ortalaması Ğ240 derece civarında.

Gezegen nedir?

Gezegenler, belli bir mesafede Güneşin etrafında dönen büyük gökcisimleridir. Gezegenler ışık üretmezler, Güneş tarafından aydınlatılırlar. Yani Dünyamız gibi. Güneş sistemimizdeki gezegenler Güneşe olan yakınlıklarına göre sıralanarak numaralanır. Buna göre Dünyamız üçüncü gezegendir.

Dünyanın yörüngesi dahilinde Merkür ve Venüs Güneşin etrafında dönerken, dışında Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi büyük gezegenler ve küçük gezegen Plüton döner. Bilim adamları Plüton’un da gezegen olup olmadığı konusunda çok tartıştılar. Birçok bilim adamı Plüton’un geçmişine bakarak daha çok Kuiper Kuşağı cismi olarak kabul edilmesi gerektiğini düşünür.

Kuiper kuşağı

Astronomlar, Neptün yörüngesinin yaklaşık olarak 30 ila 100 astronomik birimlik bir alanda yayılan disk biçimindeki bölgeyi Kuiper kuşağı olarak adlandırıyorlar. Bu bölgede çok sayıda donmuş topak Güneşin çevresinde döner. Bunlardan bazıları ara sıra yörüngelerinden atıldıktan sonra kuyrukluyıldız olarak Güneşin ve Dünyanın yakınına gelirler.

Günden güne geliştirilen teleskoplarla Kuiper kuşağı ayrıntılı bir şekilde incelenmeye başlandı ve çok sayıda Kuiper kuşağı cismi saptandı. Bilim adamları çapları 100km’yi aşan en az 10.000 Kuiper kuşağı cisminin bulunduğunu tahmin ediyorlar.

2003 UB313, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Mike Brown ve Chad Trujillo tarafından 31 Ekim 2003 tarihinde Samuel Oschin teleskopuyla keşfedildi. Fakat cisim çok uzakta bulunduğundan ve Güneşin etrafında çok yavaş döndüğü için gökyüzündeki hareketi, o tarihteki verilerin 8 Ocak 2005’te yeniden analiz edilmesiyle saptandı. Brown, Yale Üniversitesi’nden David Rabinowitz ile birlikte yeni cismi Kuiper kuşağı cismi olarak tanımlandı. Brown ve Truillo, daha önceleri de güneş sisteminin dışındaki Sedna ve Quaoar cisimlerini bulmuştu.

Güneşin en uzağında yer alan 2003 UB313, Kuiper kuşağının üçüncü en parlak cismi. Uluslararası Astronomi Birliği, yeni gökcismi henüz gezegen olarak kabul etmedi. Birlik, bir gezegenin kesin büyüklüğü saptanana kadar Kuiper kuşağındaki tüm gökcisimlerini TNO (Transneptunian object) olarak kabul ediyor.

Kaynak: Hürriyetim
Dreams
Kullanıcı avatarı
excalibur
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 375
Kayıt: 15-08-2005 20:19

Mesaj gönderen excalibur »

Bu konuda bende bir kaç yayın okudum ,yalnız şu noktaya hiç vurgu yapmadıkalrından konunun dğrulupundan şüpheleniyorum; şayet onuncu gezegen varsa ( bir astroit veya büyük bir göktaşı değilse ) ozaman güneş sistemimizin simetrisi değişir yani 9 gezegen varken oluşan eliptik dizilim değişir buda malum klasik çoğrafya bilgilerimize göre iklim ,yılın günleri vb farklı etkileri gösterir, bu konuda hiç bir bilgi yok fakat bir 10. gezegen muhabbeti aldı başını gidiyor...
Çağların bilgeliğini ara fakat dünyaya bir çocuğun gözleriyle bak !
Kullanıcı avatarı
IWAS
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1961
Kayıt: 27-07-2004 15:27
Konum: Tekirdağ

Mesaj gönderen IWAS »

Yörüngesinin olduğunu söylediler yani göktaşı olması imkansız gibi bir şey. Tabi o tartışma ne gibi bi sonuca varar bilemiycem.

Ama ben bunun 10. gezegen de olsa dünya nın ilkim, yılın günleri ile ne alakasıvar anlamadım. GÜneş sisteminin boyu uzadı yörüngeler gene sabit diğer gezegenlerde.
Eşit olmasın diyorsanız, kadınla erkek...
Kara çarşafa girsin diyorsanız,
Yobazın gazabından ürkerek...
Diyorsanız ki, okumasın
Kadınımız, kızımız;
Budur bizim alın yazımız...
Unutun tüm dediklerimi.
Yıkın, diktiğiniz heykellerimi...
Kullanıcı avatarı
excalibur
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 375
Kayıt: 15-08-2005 20:19

Mesaj gönderen excalibur »

IWAS , demek istediğim şayet yeni bir gezegense bu , sitemin düzlem üzerinde ki hacmi değişir dolyayısıyla gezegenlerin güneş etrafında alacağı yol hacmin genişlemesine bağlı olarak değişir, diye düşünüyorum tabii doğrusunu konunun uzmanları bilir...
Çağların bilgeliğini ara fakat dünyaya bir çocuğun gözleriyle bak !
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 32 misafir