SMS'de Türkçe karakter faturayı kabartıyor

Ana Sayfa'da yayınlanan güncel haberler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Eternity
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2877
Kayıt: 23-06-2003 22:52

SMS'de Türkçe karakter faturayı kabartıyor

Mesaj gönderen Eternity »

ResimCep telefonuyla sadece bir SMS yolladığınızı sanıyorsunuz. Oysa birkaç mesaj yollamış gibi para ödüyorsunuz.

Özellikle genç cep telefonu kullanıcılarının günlük hayatında önemli yer tutan kısa mesaj servisi (SMS), Türkçe yazanlara maddi darbe vuruyor. Türkçe karakterler, bir mesaja bir yerine iki veya daha fazla kez fatura kesilmesine yol açabiliyor. GSM operatörleri, bu sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını söylüyor. Cep telefonu üreticileri ise dil seçeneği olarak 'Türkçe' yerine İngilizce ya da GSM alfabesi kullanılmasını tavsiye ediyor.

Cep telefonlarından kısa mesaj gönderirken Türkçe karakterlerin (ç, ğ, İ, ö, ü, ş) kullanılması, bir yerine birden fazla kez mesaj gönderilmesine neden olabiliyor. Bu durum sadece bir kez mesaj yazdığını sanan kullanıcının faturasına da yansıyor. Son dönemde kullanıcıların operatör şirketlere, "Ben o numaraya sadece dokuz mesaj gönderdim ama 41 mesaj parası ödedim" gibi fatura itirazları yapması, bu gerçeği ortaya çıkardı.

Nokia yetkilileri SMS'de 'unicode' denilen uluslararası GSM alfabesinin esas alındığını söyledi. Telefonda 'Unicode' ve İngilizce dışında bir dile ait harfler kullanıldığında tek harfi simgelemek için kullanılan karakter sayısı artıyor. Bazı modellerde 'unicode'dan farklı yazılım kullanılınca böyle bir sorun yaşanmıyor.

GSM operatörleri de bir mesaja birden fazla fatura sorununun, cep telefonlarının Türkçe karakterlere uyumsuzluğundan kaynaklandığını belirtti. Turkcell yetkilileri cihazların 'dil' ayarlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Tüm GSM operatörlerinde bir mesaj '160 karakter'dir. Biz cihazın bize gönderdiği mesaj adedini faturalandırıyoruz" dedi.

Telsim yetkileri de cep telefonlarının Türkçe karakterle yazılırsa bir mesajda 160'la sınırlı karakter sayısının 70'e düştüğüne dikkat çekerek, "70 karakteri geçen mesajlar, GSM operatörünün santralına iki veya daha fazla parçaya bölüp gönderiliyor. Örneğin 160 karakterle yazılan mesaj, Türkçe karakter kullanıldığında cihazlardan 70+70+20 olarak üç SMS halinde gönderilmektedir" diye konuştu.

'Kılavuza başvurun'
Sony Ericsson yetkilileri ise "GSM alfabesi ve İngilizce dışında Türkçe dahil diğer dillerin kullanılması durumunda, 160 karakter olan mesaj limiti 60 karaktere kadar düşüyor" diye konuştu. Sorunu giderecek ayarlama işlemi telefon modellerine göre değişiyor. Yetkililer kullanma kılavuzu ya da yetkili servislerden yardım alınmasını istedi.

Ayarlama nasıl yapılıyor?
Bazı marka ve modellerde 'dil' ayarı şöyle yapılıyor:
Nokia telefonlarda ayarlar bölümünden telefon ayarlarını seçip, dil seçeneğinden GSM alfabesi veya İngilizceyi işaretleyin. Bazı modellerde ise mesaj ayarlarına girip, ortak bölümündeki karakter desteğinin GSM alfabesine ayarlanabiliyor.

Samsung E360 marka telefonda menüden mesaj bölümüne girip, ayarlardan kısa mesajlarda yer alan karakter desteğini, 'Automatic' veya 'GSM Alphabet' şeklinde ayarlayın.

Sony Ericsson T610, T630, Z600'da mesajlar bölümünden SMS'e girip 'Yeni Mesaj'ı tıklayın. Daha sonra 'yaz'ı seçip, seçim bölümünden 'Ulusal Harfler' 'kapalı' şeklinde ayarlanmalı.

Kaynak: E-Kolay
Kullanıcı avatarı
dJ4
Co-Admin
Co-Admin
Mesajlar: 4055
Kayıt: 24-06-2003 01:15
Konum: Real World

Mesaj gönderen dJ4 »

Bende de T610 var ve bu olayı keşfedene kadar baya uğraşmıştım. Hatta SMS yazmaktan soğudum resmen :) Ama ulusal harfleri kapatınca alıştığımız tuş takımı geri dönüyor hem daha hızlı yazabiliyorsunuz hemde 3 yerini bir SMS7te olayı bitiriyorsunuz ;)
Kullanıcı avatarı
Nefret
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1301
Kayıt: 25-06-2003 04:25
Konum: At izi it izine karıştı mı bende anında araziye karışırım
İletişim:

Mesaj gönderen Nefret »

ozellikle 6600 da var bu dava bende neden
tel faturasi bu ay bole geldi diyordum
pek konusmadim ama sms'den olmus anladık :D
Emek verildikçe,özlemi çekildikçe ve de hasreti çekildikçe büyüyen birşeydir aşk.
Kullanıcı avatarı
EcCeNtRiC
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 6915
Kayıt: 21-06-2004 13:49
Konum: izmiR

Mesaj gönderen EcCeNtRiC »

yeni mi keşfettiniz bu olayı ;D eheheh
[i]*Her yeni başlayan macera
Heyecan dolu çilek kokar.. ;) [/i]
Kullanıcı avatarı
ShepneM
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 4109
Kayıt: 26-07-2004 17:02
Konum: istanbul

Mesaj gönderen ShepneM »

ben böle bi$ey olduunu bilmiodum ama zaten türkçe karakterle yazmıodum. sorun yok yani :D
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 29 misafir