Greyfurt suyunun sigara içme isteğini azalttığını biliyor muydunuz?
Sadece Türkiye’de yılda 110 binden fazla kişinin ölümüne neden olan sigarayı bırakırken güne bir bardak greyfurt suyuyla başlanmasının, sigara içme arzusunu azalttığı ve zararlı maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırdığı bildirildi.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Sigarayı Bırakma Polikliniği sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ruhuşen Kutlu, sigaranın Türkiye’de 110 bin, dünyada ise 4 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan ve ayrıca birçok hastalıklara neden olan en tehlikeli bağımlılık olduğunu söyledi.
Birçok tiryakinin sigarayı bırakmak istediğini, ancak bunun çok zor olacağı düşüncesiyle endişeye kapılıp hedeflediği başarıya ulaşamadığını dile getiren Kutlu, sigarayı bırakmada en önemli unsurun kişinin kararlılığı olduğunu bildirdi.
Sigarayı bırakırken ilk günlerde sık aralıklarla nikotin isteği uyanacağını belirten Kutlu, bunun ilerleyen günlerde daha uzun aralıklarla ortaya çıkacağını, gelen sigara içme isteğinin derin nefes alıp verme ile giderilebileceğini kaydetti.
Güne başlarken içilecek bir bardak greyfurt suyunun sigara içme arzusunu azaltacağını ve nikotin gibi sigaradan kaynaklanan zehirli maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştıracağını ifade eden Kutlu, şunları kaydetti:
"Birkaç gün içinde öksürük görülür. Öksürük sigaranın vücutta biriktirdiği zararlı maddelerin dışa atılımını sağlar. Sigarayı bırakan kişi örnek olduğu için çevresinden en az 5 kişinin daha sigarayı bırakmasını sağlar. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk dakikalardan itibaren vücutta ortaya çıkan olumlu değişiklikler bu maddeden neden hemen uzaklaşılması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor."
Bırakınca vücut kendini yeniliyor
Sigarayı bırakma kararının verilmesiyle yaşanan psikolojik durumun da etkisiyle son içilen sigaradan yaklaşık 20 dakika sonra tansiyon ve nabzın normale dönmeye başlayacağını vurgulayan Kutlu, şunları söyledi:
"Aynı gün içinde, günün sadece üçte birlik diliminde vücut kendini yenilemeye geçer. Artık bu andan itibaren kalp krizi riski giderek düşmeye başlar, 1 yıl sonra yarıya iner ve 10 yıl sonra da risk, sağlıklı insanla aynı düzeye iner.
e-kolay