''Sanal sohbetler Türkçe'yi bozuyor...''

Ana Sayfa'da yayınlanan güncel haberler.
Kullanıcı avatarı
Affedilmeyen
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 5943
Kayıt: 24-01-2006 01:40
Konum: Konya

Mesaj gönderen Affedilmeyen »

Shutmeupndown'un yazdıklarına şu cevapları veriyorum:
1- Telefonlardaki karakter sayısından dolayı yapılan kısaltmalar, internette yapılan gereksiz ve saçma kısaltmaları haklı çıkarmaz, o ayrı bir konudur.

2- Türkçe, bizim kullandığımız 50-60 kelimeden ibaret değildir. Türkçe, kelime sayısı bakımından en zengin dillerden biridir. Çünkü tarihi millattan öncesine dayanmaktadır.
Arapça ve Farsça'nın dilimize girmesi ve bizim Türkçe yerine çoğu kez bu dillerin kelimelerini kullanmamız, yine Türkçe'nin kelime sayısı bakımından kıt olduğunu göstermez.


3- Türkçe, İngilizce kelimelerin girmesiyle gelişecek kadar basit bir dil değildir. Öyle ki Türkçe kelime sayısı (Uydurularak üretilmeyen kelimeler), İngilizce'nin uydurulmadan üretilmiş kelimelerinden daha fazladır. Nitekim İngilizce uydurularak üretilen basit bir dildir. Bizim dilimizde bir kelimenin bir kaç tane eş anlamlısı olmasına rağmen, İngilizce'de bir kelimenin eş anlamlısı, bir kaç kelimenin baş harflerinin birleştirilmesiyle (RAM gibi) meydana gelmiştir.
Dilin gelişmesi kendi sınırları içinde meydana gelir. İngilizce veya başka bir dilden Türkçe'ye kelime yahut anlam girmesi, o dilin geliştiğinin değil, bağnazlaştığının bir göstergesidir. Nitekim o dil, bir zaman sonra özünü kaybedecektir.


4- TDK'nın ürettiği bazı kelimeler (çok oturgaçlı götürgeç gibi) tamamen uydurukçadır. Bu kelimelerin/kavramların kökeni yoktur ve dilimize zarar vermektedir. Bunun yerine yabancı kelime kullanmak gerekmez. Çünkü Türkçe'de her yabancı kelimenin bir karşılığı vardır. Fakat bizim kelime hazinemizin kıtlığı ve okullarda verilen eğitim, bu kelimeleri bilmememize ve bildiklerimizi de unutmamıza sebep olmaktadır.
Başına bir silah daya ve duvarları beyninle boya.
Shutmeupndown
Slow Friend
Slow Friend
Mesajlar: 32
Kayıt: 12-02-2006 21:08
Konum: Aydın

Mesaj gönderen Shutmeupndown »

ingilizcenin uydurularak üretilen bir dil olduğunu nereden çıkarttın ki? ben de zaten türkçe'nin arapça farsça ve hatta fransızca kökenli kelimelerden oluşturulduğunu söylüyorum...Bunu M.Kemal Atatürk söyledi ben söylediğim zaman mı abest kaçıyor?...sen en yakın zamanda en yakınındaki bi' sözlüğü açıp kelimelerin nereden geldikleriyle ilgili kısımları oku..."uydurukça" diye de dilimize yeni kazandırdığın kelimelerle de zaten TDK'nın ne işe yaradığını ortaya çıkarmış oldun...Sana soruyorum "Otobüs" türkçe bir kelime mi? yada "dümen" veyahut "inorganik"...demek istediğim madem bu kadar öncülük yapacaklar netteki konuşmaların Türkçe'yi düzelteceğine dair öncelikle sözlükteki yabancı kelimeleri kaldırsınlar...bakalım ertesi gün cümle kurmak için kelime bulabilecek miyiz?Ayrıca cevap verirken liste yöntemini kullanman da takdire şayan bi' durum...kolay gelsin...
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Google [Bot] ve 3 misafir