Bilgisayarın göze etkisini azaltma yolları & LCD ekran

En önemli konumuz, sağlığımız hakkında bilgilerimizi paylaşalım
Cevapla
Kullanıcı avatarı
kokomela
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1642
Kayıt: 19-10-2005 10:45
Konum: İzmir

Bilgisayarın göze etkisini azaltma yolları & LCD ekran

Mesaj gönderen kokomela »

Resim
Bilgisayarın gözleri bozduğu yönündeki yaygın kanaatin yanlış olduğunu belirten Memorial Suadiye Polikliniği Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Olcay Şahin, ancak miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi kişide önceden zaten var olan kusurların bilgisayar kullanırken açığa çıkacağını kaydetti. Şahin, ortaya çıkabilecek sorunların ise alınacak birtakım önlemlerle engellenebileceğini söyledi.

Bilgisayar ekranlarının göz sağlığı üzerindeki etkisi hakkında bilgi veren Uzman Dr. Olcay Şahin, kullanımı ve yaygınlığı hızla artan bilgisayarlar ve çeşitli iş kollarındaki monitör ekranları nedeniyle pek çok kişinin göz yorgunluğu, gözlerde ve çevresinde ağrı, yanma, batma, kuruluk hissi, kaşıntı, kızarıklık, sulanma, bulanık görme, odaklama zorluğu, kısık bakma, ışığa karşı duyarlılık, bakılan karakter etrafında ışık saçılmaları görme, göz kapaklarında iltihap, kepeklenme, baş ağrısı gibi şikayetlerde bulunduğunu kaydetti.

Bu şikayetlerin oluşmasını en başta, belli bir süredeki göz kırpma sayısının çok azalmasına bağlayan Şahin, "Normalde dakikada ortalama 25 kere gözlerimizi kırparız. Bu işlemin üst kapağın dinlenmesi, gözyaşıyla gözün beslenmesi ve temizlenmesi, kornea yüzeyinin kayganlaştırılması ve üzerinde son derece düzgün bir yüzey oluşturarak net ve berrak görmenin sağlanması gibi birçok nedeni vardır. Ekranlarla çalışırken bu sayı dakikada 10'un altına; hatta 5-6'ya düşer. Böyle olunca da gözyaşı buharlaşır, kornea yüzeyi kurur, yanma, batma, kızarıklık gibi birçok şikayete neden olur" dedi. Bilgisayara gözlerini iyice açarak bakanlar olabileceğini de ifade eden Şahin, bu durumun sorunu daha da artırdığını kaydetti. Ekranla çalışırken bilinçli olarak sık göz kırpmanın yararlı olacağını belirten Şahin, bazen de suni gözyaşı damlaları kullanmanın gerekebileceğini dile getirdi.

"BİLGİSAYARIN GÖZLERİ BOZDUĞU GÖRÜŞÜ DOĞRU DEĞİLDİR"

Şahin, "Ekranla çalışanlarda göz şikayetlerinin bir diğer önemli nedeni de kişide daha önceden var olan kırma kusurlarıdır. Bunlar, miyopi, hipermetropi ve astigmatizmadır. Halk arasında, bilgisayarın gözleri bozduğu görüşü doğru değildir. Ancak bilgisayar, kusurları açığa çıkarmış veya belirginleştirmiş olabilir. Bu nedenlerle aileler en küçük göz şikayeti olan çocuklarının bile gözlerini bir uzmana muayene ve yılda bir kontrol ettirmelidirler. Gözlük kullanmak durumunda olanlar ekranla çalışırken gözlüklerini mutlaka takmalı" uyarısında bulundu.

Uygun oturuş ve duruşa dikkat etmemenin de sorun yaratacağını vurgulayan Şahin, "Ekranın üst kenarı göz hizasında olmalı, ekrandan uzaklık ekrandakileri rahat görebilecek en uzak mesafe olmalıdır. Ayrıca, pencerelerle ekran açısı uygun olmalı, pencere ve diğer kaynaklardan gelen görüntüler ekran üzerine düşmemeli" diye konuştu.

Ekranlardan yayılan ışının bugünün modern teknolojileriyle üretilen monitörlerde artık tehlike yaratmadığını ifade eden Şahin, "Ancak çözünürlük ve tazeleme hızı düşük olmamalı, aksine yüksek çözünürlüklü ve yüksek tarama hızlı monitörler kullanılmalıdır. Bu monitörler çok daha az oranda göz şikayetlerine yol açmaktadır" şeklinde konuştu.
Ekranların yapıları nedeniyle çok toz topladıklarını belirten Şahin, şu tavsiyelerde bulundu:

"Monitör ekranı uygun malzemelerle sık sık temizlenmeli. İri puntolu ve gözü yormayan karakterlerle yazmak, koyu renk zeminler üzerinde açık renk karakterlerle çalışmak, çalışırken 45-50 dakikada bir 5-10 dakika ara verip gözü dinlendirmek de göz sağlığı için çok önemli."
Kaynak : İHA


LCD ekranlara dikkat! Sağlığınız risk altında olabilir
Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersin Güler, daha net görüntü için elektronik eşyaların ekranlarında kullanımı yaygınlaşan likit kristalin (LCD), bazı sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Güler, iki cam arasında, metal özellikleri taşıyan sıvı görünümlü maddenin kullanılmasıyla elde edilen LCD ekranın, artık cep telefonu, hesap ve fotoğraf makinesi ile televizyon gibi çok sayıda elektronik eşyada kullanılmaya başlandığını belirtti.

LCD'nin en büyük özelliğinin, diğer tip ekranlara göre daha az parlama yaptığı için net görüntü vermesi olduğunu ifade eden Güler, ''Daha net görüntü için elektronik eşyaların ekranlarında kullanılan ve normal şartlarda hiçbir olumsuz yanı olmayan likit kristal, bazı sağlık riskleri doğurabilir'' dedi.

LCD'nin içindeki likit maddenin, bir ya da birden fazla sıvı metalin, pek çok çeşit kimyasal maddeyle bağlanmasıyla elde edilen, özel bir karışım olduğunu söyleyen Güler, ''Sıvı metallarin kimyasal maddelerle bağlanması sonucu, civa örneğinde olduğu gibi, sağlık için ciddi riskler taşıyan tehlikeler ortaya çıkabilir. Tabi bu tehlike ise, ancak LCD ekranın kaza sonucu kırılması ve içerdeki sıvının dışarıya boşalmasıyla oluşur'' diye konuştu.

LCD ekranın kırılmasıyla akacak olan bu sıvının deriyle temas etmemesi ve ağız yoluyla vücuda girmemesine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Güler, ''Bu madde deride tahriş ya da ağız yoluyla temasta zehirlenme oluşturabilir. LCD ekran kırıldığı zaman, her ihtimale karşı bu maddeleri deri ve ağızdan uzak tutmak gerekir'' dedi.

Bu uyarıların, LCD ekran kullanılan elektronik eşyaların kullanım kılavuzlarında da bulunduğunu ifade eden Güler, deriye temas durumunda likidin temas ettiği bölgenin sabunlu suyla iyice temizlenmesi, daha tehlikeli durumlarda ise doktora başvurulması gerektiğini kaydetti.
Kaynak : Milliyet
Kullanıcı avatarı
dJ4
Co-Admin
Co-Admin
Mesajlar: 4055
Kayıt: 24-06-2003 01:15
Konum: Real World

Mesaj gönderen dJ4 »

LCD'ye kırılırsa LCD kullanmaktan mı kaçalım yani, o zaman öleceğiz diye yaşamamamız lazım gibi birşey bu lakin LCD'nin neredeyse 0 radyasyon yaydığın ve sağlığa bu yönden faydasına hiç değinmemişler neden acaba diye sorarım bu makaleyi yazanlara ? ...
Kullanıcı avatarı
ushuaia
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2721
Kayıt: 15-02-2006 11:34

Mesaj gönderen ushuaia »

Gözlerimiz için faydalı bilgiler. Teşekkür ederim. dJ4 hoca da haklı olumsuzluklarını bahsetmişler. Radyasyon da çok önemli tabii ki.
Yetişmiş her insanın içinde, oynamak isteyen bir çocuk vardır.

Nietzsche
Kullanıcı avatarı
kingarthur
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1767
Kayıt: 07-02-2005 00:39
Konum: NİŞ@NT@ŞI

Mesaj gönderen kingarthur »

her tarafımız radyasyon oldu valla kimsenin umrunda değil
Ey Aşk! Üzülerek söylüyorum ki; Bu insanlar seni haketmiyor...

[img]http://img149.imageshack.us/img149/783/163zb.jpg[/img]
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir