|
Haberler forumunda "Kaynana kullanma kılavuzu" konu başlığının kısa özeti; http://www.hurriyetim.com.tr/displayimage/0,,173146,00.jpg“Gelinim Olur musun?” programının ünlü siması “Semra Hanım”la birlikte kaynana kavramı yeniden gündeme gelirken, Gülşa...
|
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)
|
Bu başlığı gezen kullanıcılar:0 Kayıtlı, 0 Gizli, 0 Misafir ve 0 Bot Kayıtlı Kullanıcılar: Yok
Sayfa 1, 2 Sonraki
|
| Yazar |
Mesaj |
Eternity
Site Admin

Tema: Parthenos (33513)

|
“Gelinim Olur musun?” programının ünlü siması “Semra Hanım”la birlikte kaynana kavramı yeniden gündeme gelirken, Gülşah Özdemir gelinler için “Kaynana Kullanma Kılavuzu” hazırladı. Türk gençliğinin müstakbel kaynana tarifleriyle başlayan kitapta, ”kitabın kaynanaların ulaşamayacağı yerlerde saklanması” tavsiye ediliyor.
Akis Kitap'tan piyasaya çıkan kitapta, kaynanalar, “asabi, yardımsever, şikayetçi, köylü, şehirli, şen, temizlikçi, gezici, patron, büyücü ve yemekçi” türleri altında toplanırken, “Semra Hanım türü kaynanalar” ayrı bir başlık altında ve “yorumsuz” veriliyor.
Yüzyıllardır süren gelin-kaynana çekişmesinin önlenmesi için çeşitli tavsiyelerin de yer aldığı kitapta, kaynanalar özelliklerine göre şu başlıklar altında değerlendiriliyor:
ASABİ KAYNANALAR
Asabi Kaynanalar: Anlaşılması en zor tiplerdendir. Söylenen her sözün altında bir art niyet ararlar. Her zaman sorun çıkarırlar. Çözümlerinde kaba kuvvete bile başvurabilirler. Neye kızdıkları, neye sevindikleri pek belli olmaz.
Yardımsever Kaynanalar: Her durumda birilerine yardım eden kaynanalardır. Yardımseverlik adına her şeyi yapabilirler. Hastanelerde hastabakıcı, kabul günlerinde pasta yapıcı, bulaşık yıkayıcı olarak görev alırlar. Bazen bunu o kadar abartırlar ki karşılarındakine zarar bile verebilirler.
Şikayetçi Kaynanalar: Sürekli her şeyden şikayet eder, karşılarındaki insanları canlarından bezdirirler. Aldıkları eşya, yiyecek ve kıyafet konusunda hep şikayetçidirler. Gelin ya da damat hiçbir zaman istediği gibi çıkmamıştır.
Köylü Kaynanalar: Gelin veya damat, şartlar ne olursa olsun gelen giden misafire iyi davranmalıdır. Gelini köyden gelen her türlü şeyi pişirebilme ve onların yemeklerini yapabilme yeteneğine sahip olmalıdır. Gelin ve oğlu, özel günleri, çok erken saatlerde gelerek onlarla geçirmelidir. Eğer bir yere gidilecekse onun mutlaka haberi olmalı, kendisinin yanına alacağı bir kaç kişilik kafile halinde gidilmelidir. Gelin kendi başına bir şey almaya karar veremez. Damatta ise durum farklıdır. Damadın annesi de bu konuda kendisiyle aynı haklara sahiptir ama kızını ezmemek kaydıyla. Gelin misafir çağıracağı zaman ondan izin alır.
Şehirli Kaynanalar: Şehirde ulaşımın zorluğu nedeniyle damadın veya gelinin evini kendi evlerinin yakınına isterler. Mümkünse aynı mahallede oturmayı tercih ederler. Gelecek misafirleri çok fazla kabul etmek istemez, gelin veya damadın evine gelecek misafir trafiğini kendileri yönetmek isterler. Yeni gözlük modelleri,, mayolar piyasaya çıktığında ilk olarak onlar alırlar. Yeni mobilya, halılar, perdeler onların en önemli istekleridir, ama gelin yeni perde istediğinde ”müsrif” olarak değerlendirir ve taş koymaya çalışırlar.
Şen Kaynanalar: Bulunması en zor tiplerdir. Gelin ya da damatlarına karışmazlar. Her türlü sorun için bir çözümleri vardır. Kimseden iş beklemezler. Kırılsalar da kimseye bir şey belli etmezler. Her şeye gülüp geçmeyi başarırlar.
TEMİZLİKÇİ VE GEZİCİ KAYNANALAR
Temizlikçi Kaynanalar: Bu kaynanaların bütün zararları kendilerinedir. Ne kadar temizlik malzemesi varsa hepsinin isimlerini ezbere bilirler. Sürekli temizlik yapıp dururlar. Kapıdan girecek olan herkese ayakkabılarını çıkarttırırlar, koltuklara oturanların nereyi dağıttığına dikkat ederler. Onlara göre gelinleri ya da damatları çok dağınık ve pistir.
Gezici Kaynanalar: Nerede akşam, orada sabah gezip duran kaynanalardır. Bazıları eşlerini kaybettikleri için kendilerini sokağa atarlar.
Patron kaynanalar: Bu tip kaynanalar, para, ev, tahvil kısacası mal mülk yönünden zengindirler ve bunu her zaman kullanan tehlikeli tiplerdir. Malları ve paraları ile her şeyi yapabileceklerine inanırlar. Gelin veya damadın evine bir şey aldıkları zaman fiyat etiketini çıkartmazlar. Her konuda kendilerine danışılmasını isterler. Kendilerine ait bir evde oturan gelin veya damada bunu her zaman hatırlatırlar.
Yemekçi Kaynanalar: Hayatlarındaki tek şey, yemek yapmak ve yedirmektir. Onlara birkaç kilo et, biraz sebze ve bakliyat aldığınız zaman uzun zaman sizinle uğraşmazlar. Çok güzel yemek yapan bu kaynanalar, hayatlarını bu iş üzerine kurarlar.
Kitapta, “Semra Hanım Türü Kaynanalar” başlığı altında ise ”Açıklama için herhangi bir şey yazmaya gerek olmadığını bildiğimiz için bunu engin sağduyunuza bırakıyoruz” deniliyor.
PSİKOLOG ÖNERİLERİ
Psikologların, gelin-kaynana çekişmesini önlemek için gelinlere tavsiyelerine de kitapta yer veriliyor. Bunlardan bazıları şöyle:
“Gelinler, kendilerinin de bir gün kaynana olacaklarını hiç akıllarından çıkarmamalıdır.
Kayınvalidesine sevgi ve saygıda kusur etmemelidir. Çünkü o sevdiği insan olan eşinin annesidir.
Kayınvalidesinin bazı ters laflarını kendi aleyhinde yorumlamamalıdır.
Arada yaş ve nesil farkı olduğunu düşünerek kayınvalidesinin istek ve davranışlarını hoş görmelidir.
Kayınvalidesi ile iyi geçindiğinde kocasıyla arasının da daha iyi olacağını bilmelidir.
Kayınvalidesini bayramlarda, kandillerde arayarak gönlünü almalıdır.
Kocasının sık sık anne ve babasını görmek istemesinden rahatsızlık duymamalıdır.
Kayınvalide ve kayınpedere karşı kırıcı, iğneleyici, hoş olmayan sözler söylememeli, onları hoşnut etmelidir.
Kayınvalideler oğullarını kıskanır. Gelinler bunu sezmeli ama yumuşaklıkla bu işin üstesinden gelmelidir.
Gelinler kocalarını kayınvalidelerine karşı kışkırtmamalıdır.”
Kaynak: Hürriyetim |
|
|
|
|
| Oylanmadı
|
     |
 |
MARTI
Best of TurkiyeForum

|
Hey güzel Allah' im.. Ehhi, hic gülecegim yoktu
Yorumsuz kaldim, lakin su ' engin ' kilavuzun ISBN numarasini alabilseydik acilen  |
|
|
|
|
|
| Oylanmadı
|
    |
 |
anilelibol
Fast Friend

|
alla aşkına artık ben görmek istemiyorum o semra cadalozunun yüzünü yeter be!!! forumun yarısı semra oldu artık foruma koymayın böyle şeyler istirham ediyorum..... |
|
|
|
       |
 |
Eternity
Site Admin

|
Semra Hanım, Caner ve Tülin vs. bunlar maalesef Türkiye'nin gerçekleri ve geldiği ya da aslında hiç ilerlemediği noktalarıdır.
Bir furya kopuverdi birkaç sene evvel. Peşine kitleleri katan bir değişim, sözde yenilik ama aslında toplumu gerileten bir süreçti bu insanların ekranlarda boy gösterdiği ilk saniyeler. Ve sonrası malum..
Türkiye'nin en ciddi ve büyük görsel ve yazılı basın araçlarında yani o gündelik hayatımızı belirli konulara endeksleyen medyada yer aldılar. Her gün, her satır başında bu insanlar vardı. Kaç kişi çıkıp "yeter be!" dedi. Buna sende dahilsin anilelibol. Hangi şekilde tepkini belirtme ihtiyacı duydun daha önce ? Ya siz diğerleri ? Bu tip programların durması ve böylesi insanlara dur denilmesi için başlatılan bir kampanyadan haberiniz var mı? Bu eylemin haberi forumda yayınlandığı zaman kaç kişinin ilgisini çekti ? Bırakın kampanyalara katılmayı, bireysel anlamda tepkinizi hiç ilgi göstermeyerek belirttiniz mi? Yoksa medyanın her gün gazete başlıklarında ve hatta ana haber bültenlerinde bile yer verdiği bu insanlara "aman ya bıktım bunlardan" deyip, halen peşinden sürüklenmeye mi devam ettiniz ? En güzel cevabın "ilgisiz kalmak" olabileceğini düşünmeden, yine de bu haberleri takip ederek "nefret ediyorum, sevmiyorum" sözcükleri arasında gözlerinizi dikmeye mi devam ettiniz ? Bunun da bir prim yaptırmak olduğunu bilmez misiniz ?
Bu bir Semra Hanım haberi değildir anilelibol ve diğerleri. Sadece haberin resmine bakıp mı yorum yaptın yoksa bunun kaynanalar hakkında çıkacak bir kitap haberi olduğunu mu göremedin? Mühim değil, çünkü direkt olarak verilen tepki gösteriyor ki; senin ilgini çeken haberin içeri değil, gördüğün fotoğrafmış. Fotoğrafa bakıp değil, haberi okuyup haber hakkında yorum yapabilmeni isterdim.
Birkaç başlık altta Atatürk'ün eşi Latife Hanım ve Gizli Mektupları haberi var. Pek ilgi çekmeyen, görüntülenmeyen ve yorum yapmaya bile layık bulunmayan ama belkide tarihimizin gizli kalmış kapılarını açabilecek nitelikte çok önemli bir haber var. Bu haber hakkında görüş belirtmek, tartışmak varken, neden hep geyik konulara eğilim vardır ? Bizler bu kadar mı yüzeysel ve günübirlik yaşamayı kabullenmiş bir milletiz ? Hiç mi değeri yok sosyal ve bilimsel içerikli haberlerin değeri ? Bilmez misiniz ki aslolan böylesi önemli gündem maddelerine katılım ve ilgi gösterdikçe Semralar ve Canerler ekranlarımızdan silinip gidecek olmasıdır ? Tepki "yeter be!" demek değildir, tepki olması gerekenleri yapmayı bilmektir.
Ne kadar bilinçlenir ve gündelik yaşamınıza katkılar yapabilecek olayları takip ederseniz, birgün "yeter be!" demeye ihtiyacınız bile olmadığını göreceksiniz. Bu haber burda kalacak ve belki yine böylesi haberler hep hayatımızda olacak ta ki gerçekten olması gereken gibi bir toplum olduğumuz ve popülist düşünmeyi bir kenara bırakıp, şovenizm kokan tavırlar sergilemekten el ayak çekene kadar.
Şimdi kendine iyi bak Türkiye, bu haberdeki fotoğraf senin gelmiş olduğun noktanın resmedilmiş şeklidir. Övün Türkiye övün ki, ne tepki vermeyi ne de sessiz kalabilmeyi beceremiyorsun henüz. |
|
|
|
|
|
| Oylanmadı
|
     |
 |
vişne
Super Friend

|
Bazen kıskanırım "Bunu ben söylemeliydim" denilesi sözleri. Kızgınlığın,tepkin ve sözlerin kıskanılası bir haykırış olmuş Eternity. Aklımdan geçenleri yazıya döktüğün için teşekkür ediyorum. |
|
|
|
|
|
| Oylanmadı
|
    |
 |
Alamut
Best of TurkiyeForum

|
Halkımın bu iki medya maymunundan alacağı bir tavsiye olacağını sanmıyorum. Kendilerine baksınlar önce. Tatminsizler... |
|
|
_________________ Hani kurşun sıksan geçmez ya geceden...
|
|
| Oylanmadı
|
       |
 |
ShepneM
Best of TurkiyeForum

|
yorum yapmıorum artık. bıktım çünkü sürekli bu ki$iler hakkında yorum yapmaktan.. |
|
|
_________________ bazı $eyler var kayıtsz kalmaya gelmez,affetmez..
kaçtğın yerde hiç olmaz belki derdine yanan.
farkında olmak,üzülmek çözmeye yetmez her$eyi..
itiraz etmek,hesap sormak gerek bazen karanlğa.
hiç sabrın kalmasa bile vazgeçersen kaybedersin.
|
|
| Oylanmadı
|
    |
 |
Eternity
Site Admin

|
Bu haber kaynanalar üzerine çıkacak bir kitap hakkındadır. Başka bir konu veya kişiler hakkında değil. Sadece haberin resmine bakarak "bu insanlar böyledir, bunlardan bıktım yorum yapmak istemiyorum" demeyin. Hem habere olan alakasızlığınızı hem de yorum yapmak istemiyorum diyerek yine de yorumda bulunduğunuzu belli etmeyin. |
|
|
|
|
|
| Oylanmadı
|
     |
 |
ComiC
Best of TurkiyeForum

|
Eee insanlarda fobi yarattı artık direk gördükleri gibi başlıyorlar sövmeye Birde bunun dizisi çıkmış kaynana semina mı neydi ismi  |
|
|
_________________ Madde 2. Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde,
insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
|
|
| Oylanmadı
|
        |
 |
ShepneM
Best of TurkiyeForum

|
Eternity demiş ki:
Bu haber kaynanalar üzerine çıkacak bir kitap hakkındadır. Başka bir konu veya kişiler hakkında değil. Sadece haberin resmine bakarak "bu insanlar böyledir, bunlardan bıktım yorum yapmak istemiyorum" demeyin. Hem habere olan alakasızlığınızı hem de yorum yapmak istemiyorum diyerek yine de yorumda bulunduğunuzu belli etmeyin.
ne bilim paso bu semra hanım konu$uluod zaten o kitapta semra hanım'dan esinlenerek yazılmı$tır bence haberin resmindede o var zaten kitabın konusuda onunla yakından ilgili olduğu için yorum yapmak istemiorum demi$tim  |
|
|
_________________ bazı $eyler var kayıtsz kalmaya gelmez,affetmez..
kaçtğın yerde hiç olmaz belki derdine yanan.
farkında olmak,üzülmek çözmeye yetmez her$eyi..
itiraz etmek,hesap sormak gerek bazen karanlğa.
hiç sabrın kalmasa bile vazgeçersen kaybedersin.
|
|
| Oylanmadı
|
    |
 |
|
|
|
|
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)
|
Sayfa 1, 2 Sonraki
Bu başlığı gezen kullanıcılar:0 Kayıtlı, 0 Gizli, 0 Misafir ve 0 Bot Kayıtlı Kullanıcılar: Yok
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız Bu foruma eklenti dosyaları gönderemezsiniz Bu forumdaki dosyaları indiremezsiniz Bu forumda eklenti önizlemelerini/linklerini görebilirsiniz
|
|